A Borrajongó

Tokaj Oremus Mandolás vertikális 2011-2018

2021. február 24. 06:00 - furmintfan

Eseménydúsan alakult 2020 vége és 2021 eleje a Tokaj Oremus háza táján. A 2018-as Mandolás tavaly év végén felkerült Wine Spectator a Wine Spectator top100-as listájára, ami eddig száraz magyar fehérbornak még nem sikerült. Idén februárban megjelent a birtok (forgalmi tételként) első dűlős furmintja, a Petracs, amelyről a múlt héten írtam. A legfontosabb változás a pincészet életében azonban Bacsó András távozásával következett be. A birtok igazgatójának várható nyugdíjba vonulásáról már korábban is lehetett hallani, de a koronavírus és a megfelelő utód keresése miatt a bejelentésre és a tényleges távozásra idén februárban került sor. Bacsó András tanácsadóként továbbra is segíti a birtok munkáját, birtokigazgatóként utódja Kindl Róbert lesz. Közben a Bacsó család második generációja is aktív alakítója már a borászat életének, hiszen ifjabb Bacsó András három éve kapcsolódott be a Tokaj Oremus munkájába, és a díjnyertes 2018-as Mandolás elkészítésében is komoly része volt.

Bacsó András személyében egy korszakos egyéniség távozik a Tokaj Oremus éléről, akinek neve örökre összefonódott a birtokkal, de az ott végzett tevékenységén túl is aktív alakítója és meghatározó alakja volt Tokaj-Hegyalja szőlészeti-borászati történetének az utóbbi évtizedekben. Táncoló Medve portréja tökéletes képet ad Bacsó András életművéről, érdemes elolvasni.

oremusmandolas2011-2018_1.jpg

Az Oremus letisztult szortimentjében mindössze egyetlen száraz bor kapott helyet a Petracs ékezéséig, ez pedig a Mandolás Furmint, amely hamar megkerülhetetlen igazodási ponttá vált a tokaji száraz borok mezőnyében. Hosszú évek óta következetes stílus és egyenletes minőség jellemzi a Mandolást, amely érlelhetőség szempontjából is jól vizsgázik. Tartottunk már egyszer egy vertikálist, nagyjából öt és fél évvel ezelőtt, itt volt az ideje egy újabb körnek. Nyolc évjárat gyűlt össze a kincseskamrában, ezeket kóstoltuk meg, a nap fénypontjának szánt, és a múlt héten megénekelt Petracs előtt.

Fortuna ezúttal teljes mellszélességgel mellénk állt, a dugókkal nem volt probléma és a palackok tartalmára sem lehetett panasz. Kiegyensúlyozott, nagy kilengésektől mentes sort kóstoltunk, az idősebb tételek is szépen dacolnak az idővel és következetesen hozták a Mandolás stílusát. Komoly oxidáció nyomait egyik boron sem lehetett érezni, a furmint esetében rettegett reszelt alma vagy sütőtök nyomokban sem bukkant fel. Az érés nyomait inkább a gyümölcsök halványulásában, és füstös, sós, pörkölt magvas jegyek előrébb lépésében lehetett tetten érni, a szerkezet mindegyik palack esetében stabilan állt.

 oremusmandolas1.jpg

Oremus Mandolás 2018
Fehér húsú gyümölcsök, pici mandula, mogyoró, kis fűszer, jól adagolt hordó, amely már most sem tűnik túlzónak. A korábbi Mandolásokhoz képest kicsit áramvonalasabb, karcsúbb, az évjárat ellenére kellő lendületet adnak a savai is, miközben minimális krémességet is érezni. Nincsenek túlzások, jó az egyensúlya, kerek, arányos szerkezetű a bor. Nem túl intenzív - talán ezt tudnám neki felróni hiányosságként -, kicsit neutrális, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, pici fűszer, pici mogyoró. Szépen megkomponált, elegáns bor. 6p+

Oremus Mandolás 2017
Gazdagabb, intenzívebb, mint a 2018-as, élénkebb a gyümölcsösség, de határozottabb a hordó hatása is. Édesfűszerek, sárga húsú gyümölcsök, pici vanília, barackfélék, édes citrusok. Teltebb, koncentráltabb, feszesebb, mint a 2018-as, tömörebb a magja, de minden paramétere és az intenzitása is magasabb. Narancs, mandarin, őszibarack, halvány sósság, édesfűszerek, pici kesudió és mogyoró. 7p-

Oremus Mandolás 2016
Hűvösebb karakter, pattintott kő, pici mandula és fűszer, különféle citrusok és sóban eltett citrom, olajos magvak. A savak feszesen kezdenek, azután kissé erejüket veszítik, így a vártnál rövidebb a korty íve, a textúra viszont kicsit olajosabb a vártnál, a hordó szépen beépült. Citrusfélék - lime, narancs, mandarin, pomelo -, enyhe fűszeresség öltözteti a bort. 5p+

Oremus Mandolás 2015
Déligyümölcsök, sárga húsúak, narancs, sárga húsú őszibarack, kezdődő érettségi aromák jelentkeznek illatban. Masszívabb szerkezet, vaskosabb test jellemzi, aránylag lágyabb érzetű, de jól tartó savakkal, kicsit több maradékcukorral. A frissessége már kezd megkopni, de öregnek még nem mondanám. Érett sárga húsú gyümölcsök, pici sós mandula, érintésnyi fűszer és egy kis calvadosos érintés jön ízében. 6p-

Oremus Mandolás 2014
Kezdődő érettség mellett mintha halvány botrytises jelleg is bevillana a bor illatában enyhe füstösség kíséretében. A savak itt is erős kezdenek, a korty legvégére lohadnak le kicsit, közben leheletnyi cserességet is érezni. Kicsit kilóg a sorból, nekem már-már régebbi botrytises badacsonyi olaszrizlingeket idézett. Sárgabarack, szőlőlekvár, enyhe sósság, citrusok, narancs, pici füst. Érdekes színfolt a sorban. 6p-

Oremus Mandolás 2013
Finoman érett, szinte süteményes, érett gyümölcsös illattal kezd, majd ahogy nyílik, virágok, édesfűszerek, érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok jelennek meg. Egységes, jó egyensúlyt mutat a szerkezet, feszes savai egyenesben tartják, kicsit több a hordójelenlét is, az előző borok után szikárabb, maszkulinabb jelenség. Citrusok, sós mandula, pici grapefruit, a végén leheletnyi kesernye. 6p+

Oremus Mandolás 2012
Érett, kezdődő tercier jegyek, fűszerek, sós mandula, pici  méz, vanília, aszalt alma. A meleg évjáratnak megfelelően teltebb, kerekebb, lágyabb érzetű, inkább széles, mint magas savakkal dolgozik, jobban szétterül a korty vége. Ezzel együtt is nagyon szépen egyben van, összesimultak a szerkezeti elemek, szépen érik a bor, a meleg évjárat ellenére is remekül tart. . Érett gyümölcsök, aszalt alma, sós mandula, pici édesfűszer, vanília szép egységben. Meglepetés. 6p+

Oremus Mandolás 2011
Érett jegyek: méz, dohány, vanília, só, pici füst, kevés gyümölcs, több hordó. A 2012-esnél több, meglepően feszes a sav, de masszívabb cseresség is rátesz a struktúrára. Telt, jól kitöltött korty, egységes szerkezet jellemzi ezt a bort is. Érett és sóban eltett citrusok, kezdődő tercier aromák, pici fűszer, sós aláfestés és a háttérben hordós jegyek. Szüret után több, mint 9 évvel is jól tartja magát. 6p


Táncoló Medve jegyzeteit a kóstolóról itt olvashatjátok.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4316426516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása