A Borrajongó

Dűlőpárok XIV. - Feiler-Artinger Ruster Umriss és Gertberg Pinot Noir 2018

2023. április 13. 06:00 - furmintfan

Az előző évben megkezdett dűlőszelektált borpárokról szóló sorozat idén is folytatódik néhány poszt erejéig. A pinot noir előkerült már a tavalyi évben is, magyar és új-zélandi borpárok szerepeltek akkor, Tokaj, illetve Marlborough szolgáltatta az alapanyagot. A pinot noir ugyan Ausztriában nem olyan gyakori fajta, mint mondjuk a kékfrankos, mégis szinte minden osztrák borvidéken találkozunk vele.

feilerartingerpinotnoir2018.jpg

Nemrég, a KisBécs portfólióbemutatóján Ruszt egyik legfontosabb borászatától kóstoltam meg két dűlőszelektált pinot noir-t, a 2018-as évjáratból, a Weingut Feiler-Artinger ugyanis két dűlőből is készít bort a fajtából.

luftbild_greiner_satz_vs_20.jpg

(A fotót a pince honlapjáról kölcsönöztem)

2018-ban, a pincénél tett látogatás során már volt alkalmam összekóstolni a két bor 2015-ös évjáratát, most a 2018-asok következnek.

Umriss
Az Umriss Ruszt legnagyobb kiterjedésű dűlője, a településtől északnyugatra található, az Oslip irányába vezető ellátó út felett. Az egyik oldalán mészkő, a másikon tápanyagban gazdag agyagos talaj jellemzi. Az 1850-es, 1860-as évekig erdő borította, amelyet kiirtottak és előkészítették a talajt a szőlőtelepítésre. A pincészet több bort is készít erről a dűlőtől, többek között az olcsóbb pinot noir-jukat is.

Feiler-Artinger Ruster Umriss Pinot Noir 2018
Az illat valamivel fejlettebb és jobban érezhető a hordó lenyomata is, az érett erdei gyümölcsök mellett fűszerek, pici avar és minimális füstösség érezhető. Kóstolva telt, gömbölyded, puhán ölelő korty, szépen lekerekedett savak, sima tannin, selymes textúra fogad. Piros gyümölcsök, ribizli, málna, némi zöldfűszer, pörkölési aroma és édesfűszer adják az aromákat, egy kevés narancshéjjal. 6p+

Gertberg
A Gertberg az Umriss dűlő északi szomszédja, a legmagasabban fekvő ruszti dűlő. Egy magas fennsíkon helyezkedik el, 180-190 méteres tengeriszint feletti magasságban. A talaj tápanyagban nem túl gazdag, száraz, a szőlősorok között állandóan jár a szél. A pince magasabbra pozicionált pinot noir-ja erről a dűlőről készül.

Feiler-Artinger Ruster Gertberg Pinot Noir 2018
Érett erdei gyümölcsök, málna, szeder, egy kevés virág és édeskés, keleties fűszerek alakítják az illatot. A korty jól kitöltött kerek, jó koncentrációval, közepes testtel párosulva. Az alkohol enyhén melegít, a tannin határozott, de érett és jól integrált, meleg érzetet kelt a bor. Érett erdei gyümölcsök, málna, szeder vezet ízben is, izgalmas fűszerességgel. A két bor közül ez a tömörebb, gazdagabb, komplexebb. 7p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1718082150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása