A Borrajongó

Tokaj Oremus Mandolás vertikális 2013-2020

2023. április 03. 06:00 - furmintfan

Oremus Mandolás vertikálist már kétszer is tartottunk az utóbbi években - 2015-ben és két éve - nekem mindig kedves és hálás téma, a borok szépen érnek, a stílus tudatos és konzekvens, közben azonban folyamatosak a finomhangolások, leírható egy fejlődési ív az évjáratokon keresztül. A birtok életében az utóbbi időkben fontos változások történtek, amelyekről mi is beszámoltunk. Egyrészt új vezetőség érkezett az Oremus-hoz, másrészt forgalomba került az első dűlőszelektált boruk, a Petrács, amelynek voltak már "nem hivatalos" elődei, az egyikkel ebben a sorban is találkoztunk.

oremusmandolas2013-2020.jpg

Hét évjárat nyolc bora szerepelt a sorban. A korelnök a 2013-as évjárat bora volt, a 2014-es kimaradt, mert abból sajnos már nem maradt palackom, 2015-től és 2020-ig viszont hiánytalan volt a sor. 2017-ből származik a bónusz tétel, a Bortársaság és az Oremus koprodukciójában született "SK" (saját kézzel), amely a Petrács dűlő terméséből készült (a Petrács 2015-ös évjáratú furmintja az Anyukám mondta étteremben a ház bora lett).

 oremusmandolas.jpg

Oremus Mandolás Furmint 2020
Hűvös, visszafogott illatában citrusok, fehér gyümölcsök és fűszerek vegyülnek. A korty feszes, szikár, penge savakra épít, míg a hordó eléggé visszafogottnak mondható. A kissé neutrális citrusos, fehér húsú gyümölcsös aromatika másnapra valamivel nyíltabb és bőkezűbb: alma, körte, citrom, lime és diszkrét fűszereség, vaníliával. Nagyon fiatal és zabolátlan még, első nap nehéz is volt a savak mögé látni, de biztosan fejlődik tovább a palackban és hosszú életű lehet. 6p

Oremus Mandolás Furmint 2019
Fejlettebb, kialakult illat: körte, alma, édes citrusok, őszibarack, finom fűszeresség. A 2020-as után teltebb, kedvesebb, zamatosabb, gazdagabb és melegebb tónusú. A csiszoltabb savaknak és a maradékcukor jelenlétének is köszönhetően gömbölyded, behízelgő, jó egyensúlyt mutat, szépen integrált hordóval. Édes citrusok és érett gyümölcsök, barackfélék, körte, alma, finom fűszeresség jellemzi az ízvilágát is, a cukor szépen kidomborítja a gyümölcsösséget. 7p-

Oremus Mandolás Furmint 2018
Néhány árnyalattal sötétebb, mint az előző két tétel, illata alapján is érettebbnek tűnik. Lédús vilmoskörte, édesfűszerek, süteményszél, birsalma és alma dominál. Az előző két bor után, kevésbé tömör, tágasabb, szellősebb benyomást kelt, a savak viszonylagos lágyságát némi cseresség kompenzálja. Érett körte, alma, narancs, sárga húsú gyümölcsök fogadnak, a kevés maradékcukor enyhe édességével, majd a korty vége felé haladva citrusok és hordófűszerek lépnek be, enyhe szárító hatással.  A meleg év rányomja a bélyegét, úgy tűnik, hogy gyorsabban is fejlődik, mint a Mandolások általában. Érdemes most meginni. 6p

Oremus Mandolás Furmint 2017
Szép illat, tökéletes arányban elegyednek benne a citrusos és fehér húsú gyümölcsök, a hordó fűszeressége és a finom palackbuké. A közepes méretű, izmos testet remek savak tartják fókuszban, a korábban meglehetősen határozott hordó mostanra szépen megtalálta a helyét, fűszerezi a bort, anélkül, hogy rátelepedne a gyümölcsökre. Egységes, arányos szerkezet, tömör korty, kimért elegancia, burgundiára emlékeztető vonalvezetés jellemzi a bort. A citrusos, fehér húsú gyümölcsök frissességet kölcsönöznek neki, a háttérben mogyorós, fűszeres aromákkal köszön be a hordó, mindezt halvány sósság kíséri, hosszú lecsengéssel. A legszebb tétel a sorban. 7p

Oremus-Bortársaság SK Furmint 2017
A "normál" 2017-eshez képest visszafogottabb az illata, idő kell, hogy kitárulkozzon. A 2017-es Mandoláshoz képest a hordóhatás valamivel markánsabb, több a fűszeres, pörkölt mogyorós díszítés, a gyümölcsösség talál picivel érettebb, érett fehér húsúakat és sóban eltett citromot idéz. Szájban valamivel lágyabbnak és szellősebbnek tűnik a másik 2017-es  bor után, a lecsengés is rövidebb, miközben a hordóhatás erősebb. Érett fehér húsú gyümölcsök, citrusok, pici zöldfűszer, mogyoró, hordófűszerek, enyhe kesernye a lecsengésben. 6p+

Oremus Mandolás Furmint 2016
Ebben a bornak már határozottabb az érlelt jelleg, érett és aszalt alma, birsalma, egy kevés gomba és lámpaolaj, finom palackbuké színezi. Kóstolva fiatalosabb benyomást kelt, nem túl intenzív, de valamivel frissebb a gyümölcsösség, érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok formájában, zöldfűszerekkel, egy kevés hordófűszerrel, vaníliával, halvány sóssággal. A savak dinamikusan kezdenek, a korty üvegszerűen tömör, majd középtájéktól valamivel szélesebb, lágyabb érzetűvé válik, a finisben enyhe szárító hatással. Hűvös karakterű bor, nem egy behízelgő darab, de összességében ez is szépen érik. 6p+

Oremus Mandolás Furmint 2015
Ismét erőteljesebb, melegebb karakterű illat fogad, érett gyümölcsök, barack, birsalma, fűszerek, bergamotos tea, enyhe füstösség, határozottabb édeskés fűszeresség, kezdődő érési aromák. A jól kitöltött kortyot széles sav és határozott hordó keretezi (egy ilyen sorban követhető végig igazán, ahogy fokozatosan visszavett a hordóhasználatból a pince), elég telt a bor és stabilan tart is a szerkezete. Érett citrusok és mérsékelt égövi gyümölcsök, narancs, fűszerek, teás jegyek jönnek sorban ízben is. Ez most szebb állapotban volt, mint az előző vertikálisban szereplő palack. 6p+

Oremus Mandolás Furmint 2013
Fejlett illatában aszalt gyümölcsök, barackfélék jelentkeznek be, majd levegő hatására gyorsan elindul az oxidáció útján és elhatalmasodik rajta a reszelt alma. A savak feszesen kezdenek, a hordó is markánsan jelen van, de a korty szövete utána fellazul, a cseresség és a sav mellett már kevés a tartalom. Ízben süteményes jegyekkel, birsalmával, aszalt gyümölcsökkel, érési aromákkal nyit, de a reszelt alma itt is hamar átveszi az uralmat. Bontáskor szép, de a levegő hatására gyorsan elkezd oxidálódni, gyenge hat pontról indul, rövid időn belül négyig jut el. 4p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6218074652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása