A Borrajongó

Helyi hősök Olaszországból V.

2023. április 28. 06:00 - furmintfan

Az olasz boros sorozat részeként ismét hoztam három bort, egy fehéret, egy rosé-t és egy vöröset, különböző fajtákból, különböző termőhelyekről.

olasztrio202204.jpg
Ezúttal inkább az ország északi és középső területeiről válogattam, könnyedebb, tavasszal és nyáron is jól csúszó borokat.


epicurovermentino2021.jpgFemar Epicuro Vermentino 2021 Lazio IGP
Lazio egyike Olaszország 20 közigazgatási régiójának és egyben létezik egy azonos nevű eredetvédett körzet is. Olaszország közepén, a csizma nyugati oldalán vagyunk, partmenti síkságok, fennsíkok és hegyes vidékek egyaránt vannak a régió különböző részein. Lazio-ban természetesen több DOCG és DOC megjelölésű bor is készül, a Lazio IGP az általános, tágabb, eredetvédett kategória. A vermentino több olasz borvidéken is elterjedt és Dél-Franciaországban is találkozhatunk vele. Bogyója vékony héjú, általában üde, jó savú, citrusos, frissítően fanyar bort ad.
Alma, körte tűnik fel először illatában, majd inkább édes citrusok és lime uralják, citromfűvel, virágokkal, leheletnyi petrolossággal. Könnyed, gördülékeny, a friss savak mellett minimális maradékcukor is lehet benne, ami egy kis riesling-es hangulatot is csempész a borba. Édes citrusok, lime, fehér húsú gyümölcsök viszik a prímet ízben is, hűvös, citromfüves, mentás fűszerességgel. Kellemes, jól iható, zamatos bor. 5p+

casagirellicortemaserabardolinochiarettorose2021.jpgCasa Girelli Corte Masera Bardolino Chiaretto 2021 Veneto
A Bardolino DOC a Garda-tó délkeleti része mellett található eredetvédelmi körzetet és az itt készülő borokat is jelöli, az azonos nevű városkáról kapta a nevét. A régió három legjellemzőbb kékszőlő fajtája - Valpolicella-hoz hasonlóan - a corvina, a rondinella és a molinara. A Chiaretto di Bardolino egy önálló borkategória, kifejezetten a rosé-ra vonatkozik.
Halvány rózsaszínű bor, az illat a kötelező piros gyümölcsök - cseresznye, szamóca - mellett már mutat kezdődő fejlettséget, így kicsit neutrálisabb és visszafogottabb, mint egy szokványos rosé. Kóstolva száraz, egyáltalán nem édeskés, a sav szépen vezeti a kortyot, nem pörög túl. Melegedve élénkebbé válik a gyümölcsösség, cseresznyét, ribizlit, szamócát idéz. 5p-

stpaulsmissianervernatsch2020.jpgSt. Pauls Missianer Vernatcsh/Schiava 2020 Südtirol - Alto Adige
A schiava, vagy vernatsch szőlőfajta Alto Adige tartományban a legelterjedtebb, de Németországban is lehet vele találkozni, ott trollinger néven is ismert. Tulajdonképpen több különböző "alfaj", vagy változat gyűjtőneve a schiava. Általában könnyed, édeskés gyümölcsös, cukorkás aromákban gazdag, alacsony alkoholtartalmú vörösbort ad.
Aránylag világos színű, füge mozgású bor. Az illat eleinte kicsit fülledt, majd enyhe pörkölt magos fedettség is ül rajta, ahogy alakul, leginkább szamóca vezeti, mellette ribizli, majd kevés zöldfűszer, leheletnyi füst és karamell. Könnyű, laza szövésű bor, kevés és sima tannin, alacsony alkohol, finom sav keretezi a karcsú testet. Szamóca, cseresznye, ribizli, egy kevés édesfűszer és zöldfűszer, érintésnyi süteményszél adják az aromákat. Ha magyar párhuzamot kellene keresnem, akkor egy élénk savú, inkább gyümölcsös, mint fűszeres kadarka jut róla eszembe, de valamennyire pinot noir-ra is emlékeztet. 5p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4318105632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása