A Borrajongó

Különös házasság - Gere Phoenix Cuvée 2019

2023. április 17. 06:00 - furmintfan

A hazai nagy pincészeteket kevésbé szokás a kísérletező kedvű birtokok közé sorolni, ami azonban nem jelenti azt, hogy ők kizárólag csak a mélyen kitaposott ösvényeken haladnának. Inkább arról van szó, hogy a jól ismert, bejáratott és széles körben elérhető termékeik mellett kisebb felületet fednek le azok a borok, amelyek valamilyen szempontból szokatlan elemmel rendelkeznek, akár technológiai újításról, akár különleges szőlőfajtáról beszélünk. Villány talán legismertebb borászatánál, a Gere Pincészetnél is találunk olyan szőlőfajtákat, amelyek nem tartoznak a borvidéki fősodorba. Így például tempranillo-ból és fekete járdoványból önálló fajtaborokat palackoznak, és feltűnik egy érdekes jövevény a Phoenix Cuvée-ben is, ez pedig a barbera, ami Piemont egyik jellemző szőlőfajtája.

gerephoenix2019.jpg

A Phoenix Cuvée korábban a Weninger & Gere termékcsalád része volt, az egységes arculat kialakítása után a közös vállalkozásról már csak a hátcímke árulkodik. A bor korábban is több szőlőfajta házasításából állt össze, konkrétumokra már nem emlékszem, ahogy arra sem, hogy a fajtaösszetétel mennyire volt állandó. Egy biztos, a 2019-es Phoenix Cuvée alapja a cabernet franc, különlegessége a barbera, és a honlap szerint merlot-t és kékfrankost is tartalmaz a tétel. Kíváncsi lettem, mennyire mutatja meg magát a barbera ebben az unortodox villányi házasításban, úgyhogy egy palack még tavasszal beugrott a kosárba, majd a múlt héten ki is nyílt.

Gere Phoenix Cuvée 2019
Tehát cabernet franc, barbera, merlot és kékfrankos házasítása. Illatában eleinte valóban felismerhető a barbera hatása, amely epres motívumok formájában tűnik fel, mellette meggy, pici fűszerpaprika, diszkrét hordófűszerek, piros gyümölcsök. Idővel a kékfrankosra jellemző meggymagos jegyek is megmutatkoznak és másnap halványan érezhető egy kevés paradicsom, fenyőtű és balzsamecet is. A szerkezet inkább a lendületes savakra épít, a tannin kiegészítő szerepet játszik, a korty végén érezhető minimális melegség, alapján véve minden alkotóelem jól illeszkedik a borhoz. Meggy, eper, diszkrét fűszeresség, minimális fűszerpaprika, paradicsom, meggymag és balzsamecet tűnik fel ízben is, tehát lényegében leképezi az illatot. Inkább a mindennapok itala ez, de e célját maradéktalanul betölti. 5p (3000 Ft - pincétől, hiperek)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7818101432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása