A Borrajongó

Húsvéti borpár(baj)ok - 2x2 Egri Csillag

2023. április 11. 06:00 - furmintfan

A mai borpár(baj) különkiadás főszereplői Egerből érkeztek, Egri Csillag borokat kóstoltam a borvidék néhány fontos szereplőjétől, két duó formájában.

parbajok.jpg

Az aktuális 2022-es évjárat "alap" Egri Csillag kategóriából két olyan bort hoztam, amely széles körben és barátságos áron elérhető, a Bolyki Pincészet és a Thummerer Pincészet borai kerültek egymás mellé. Az Egri Csillag szortiment tetején a Grand Superior borok vannak, értelemszerűen a magasabb minőség, gazdagság, érlelhetőség itt már alapkövetelmény. Két dűlőszelektált tételt választottam a 2021-es évjáratból: Bukolyi Marcell a Nagy-Eged dűlőről készített egy kiváló bort Köves néven, párja a St. Andrea szortiment egyik állandó szereplője, a Boldogságos dűlő terméséből készült, azonos névre hallgató fehérbor.

egricsillagok1.jpgBolyki Egri Csillag 2022
Királyleányka, hárslevelű, sauvignon blanc és rajnai rizling házasítása. Az illat friss, eleinte kevésbé szálazható, fehér húsú gyümölcsökben gazdag, enyhén virágos, majd leginkább az őszibarack lép előre, mellette zöldalma, szőlő. Könnyed és kerek, kiegyensúlyozott, savai nem pörögnek túl, de kellően eleven a bor. Őszibarack, körte, zöldalma, egy kevés szőlő és zöldfűszer színezi. 5p (1400-2000 Ft - hiperek, Bortársaság)

Thummerer Egri Csillag 2022
Tramini, zenit, királyleányka és ottonel muskotály házasítása. Friss, szőlős, enyhén bodzás illatába eleinte vegyül egy kis vegetális jegy, amely másnapra inkább virágossággá szelídül. Könnyű és fiatalos, élénk savak vezetik és mintha minimális maradékcukor is maradt volna benne. A savérzetet egy kevés szén-dioxid frissíti tovább. A muskotályos karakter ízben is megvan, szőlő, zöldalma, citrusok viszik a prímet, a háttérben minimális szappanosság. 5p- (1400 Ft - Lidl)

egricsillagok2.jpgBukolyi Marcell Köves Egri Csillag Grand Superior 2021
A Nagy-Eged-dűlő “Köves” parcellájának második termése, 50% furmint, 30% rajnai rizling, 20% hárslevelű házasítása. Hűvös hangulatot árasztó illatában körte, őszibarack, alma, birsalma, a háttérben pici édesfűszer, gyógynövények, kamilla, levendula. Le sem tagadhatná a furmintot és a hárslevelűt. Kóstolva elég telt, tartalmas, magja tömör, élénk savait picinyke maradékcukor ellenpontozza, az egyébként viszonylag magas alkohol csak a korty végén jelentkezik, melegség és minimális kesernye formájában. Aromatikájában szépen összeforr a három fajta, a gyümölcsöket és az édeskés fűszerességet, finom sós-krétás aláfestés kíséri. Körte, őszibarack, alma, kevés birs és édeskés citrus, némi gyógynövény, második nap cseppnyi méz, levendula. Izgalmas, karakteres bor. 7p (4550 Ft - pincétől, Radovin)

St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2021
Olaszrizling, sauvignon blanc, hárslevelű, pinot gris, furmint és chardonnay házasítása az egerszóláti Boldogságos dűlőről. Az illat nagyon összetett és izgalmas, mindig más elem kerül előtérbe a pohárba szimatolva. Mint egy forgóajtó: egymást követve adják át a helyet egymásnak a különböző aromák: sárga húsú őszibarack, mangó, sárgabarack, zöldfűszerek, körte, alma. Kóstolva zamatos, intenzív gyümölcsösség tölti meg tartalommal a tágas, lédús kortyot. Az illathoz hasonlóan barackfélék, mangó, mandarin, pici zöldfűszer és gyógynövény, minimális édesfűszer adják az aromákat, enyhe sóssággal. Melegebb tónusú és egy árnyalatnyival lazább szövésű, mint a Bukolyi bor. 7p- (4450 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2018097716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása