A Borrajongó

Priorat-i ikon - Alvaro Palacios bortrió

2023. április 14. 06:30 - furmintfan

Alvaro Palacios Spanyolország egyik legnagyobb hatású borásza, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy Priorat már az ország egyik legrangosabb borvidékévé avanzsált. Palacios nyolc testvérével együtt Rioja-ban nőtt fel, ahol családja Palacios Remondo néven készít borokat. Bordeaux-ban tanult borászatot, majd a diploma megszerzése után a legendás Chateau Petrus-nél dolgozott. Miután visszatért Spanyolországba, hordókkal kezdett kereskedni, közben beutazta a spanyol borvidékeket.
1989-től Alvaro Palacios René Barbier-hez és három másik befektetőhöz csatlakozva elindította az akkor még szinte ismeretlen Priorat-ot a világhírnév felé. Palacios első szőlőültetvényét, a Finca Dofí-t 1990-ben vásárolta meg, birtokát ekkor még Clos Dofí-nak nevezték. 1993-ban talált rá a birtok koronaékszerére, egy északkeleti fekvésű, meredek, palás kőzeteken 1900 és 1940 között ültetett parcella formájában, amelyet - mivel a dűlő tetején ősi kolostor található - L’Ermitának nevezte el.
Eredetileg a hangsúly a francia fajtákon volt, de az első évtized után Palacios történelmi tévedésként aposztrofálta a francia fajták bevezetését és elsősorban a helyi garnacha és cariñena párosára kezdte áthelyezni a fókuszt, ezzel az ültetvények fajtaösszetétele is ebbe az irányba változott.
A borász aktív kezdeményezője volt a burgundi mintát követő területi megjelölések meghonosításának Priorat-ban, ennek megfelelően született meg a birtok központjául szolgáló Gratallops település nevét viselő bor is. A Les Terrasses szintén több dűlő termésének házasítása, kezdetben ez volt a pince kvázi birtokbora, majd a Camins del Priorat megjelenésével feljebb került a portfólióban, lényegében a Les Terrasses hivatott megfogalmazni a pincészet küldetését. A Finca Dofí már egy dűlőszelektált ikonbor, a nagyágyú L’Ermita kistestvére, nagyrészt garnacha-ból.
Néhány éve két, kvázi grand cru szelekció is szerepel a pince portfóliójában. Az egyik új kiemelt terület a Bellmunt település melletti Les Aubagetes, amely kivételes klónállománnyal, 100 éves garnacha tőkékkel rendelkezik, 2015-ből készült innen az első bor. A másik válogatás tétel a Finca Dofí dűlő egyik északi parcellája a La Baixada, amelyet a Les Aubagetes és a L’Ermita ültetvényeiről szelektált garnacha klónokkal ültetett be a borász, innen 2018-ban palackozta az első különálló bort.
Mint látható, a terroir-központú szemlélet és a portfólió leginkább Burgundia hatását tükrözi (ezt egyébként szépen leköveti a külcsín is: a bordeaux-i palackokat burgundi formájú üvegek váltották az utóbbi években). A hangsúly az egyes termőhelyek közötti különbségek bemutatásán és a helyi fajtákon - elsősorban a garnacha-n, másodsorban a cariñena-n van -, a nemzetközi fajták szerepe visszaszorult.

alvaropalaciospriorat.jpg

Három bort kóstoltam meg Priorat ikonjától, a megbízható alapbor kategóriát bőven túlteljesítő Camins del Priorat-ot, a pincészet "ars poetica"-jának tekinthető Les Terrasses-t és az első legendás bort, a Finca Dofí-t.

alvaropalacioscaminsdelpriorat2018.jpgAlvaro Palacios Camins del Priorat 2018
35% garnacha, 20% cariñena, 20% syrah, 15% cabernet sauvignon és 10% merlot, 8 falu 101 parcellájáról, acéltartályban és tölgyfa kádakban erjesztve, különböző méretű tölgyfa hordókban 4-6 hónapig érlelve.
Egy fuvallatnyi animalitás után sötét bogyós gyümölcsök és meggy veszik át az uralmat az intenzív illatban, némi likőrösség mellett és mintha minimális illó (málnaecet) is bujkálna valahol mélyen. Másnap aztán megjelennek az érési jegyek is, medvecukor és minimális dohány formájában. Kóstolva hasonlóan erőteljes és élénk, mint illatban, a rengeteg gyümölcsöt pikáns, fűszeres, enyhén sós aláfestés kíséri. Málna, erdei gyümölcsök, meggy, pici lekvár, gyógynövények, a finisben némi kóla és édesgyökér is felbukkan, másnap szájban is belép a medvecukros vonal. A telt, húsos kortyot jó sav és szépen integrált tannin keretezi, az alkohol melegséget és édességet is kölcsönöz a bornak. A nemzetközi fajták több sötét bogyós gyümölcsöt, teltséget és melegséget hoznak a házasságba, és valamennyire el is viszik a bort egy közérthetőbb irányba. Most kiváló formának örvend, jobb valószínűleg már nem lesz, de ezt a szintet szerintem még pár évig megőrizheti. 7p

alvaropalacioslesterrasses2018.jpgAlvaro Palacios Les Terrasses 2018
55% garnacha és 45% cariñena, beton és tölgyfa kádakban erjesztve, 13 hónapig barrique hordókban érlelve.
Első kóstolásra feltűnik, hogy az úthengerként dübörgő Camins után ez egy sokkal inkább mértéktartó bor. Az illat közepesen élénk, érett piros gyümölcsök, cseresznye, meggy, szamóca, málna, enyhe édeskés és keleti fűszeresség, meggylikőr, leheletnyi vanília színezi. Az előző tétel után kevésbé dinamikus és intenzív, cserébe kerekebb, csiszoltabb. Szép sav, finomszemcsés tannin, kellemesen melengető alkohol jellemzi a szerkezetet, minden a helyén van benne. (A Finca Dofí után visszakóstolva azért érezhető benne egy kis vadság, feltehetően a cariñena-nak köszönhetően, de ez nem áll rosszul neki.) Komplexitásban és intenzitásban nem feltétlenül emelkedik a Camins felé, halkabb, nyugodtabb, simább, inkább a részletekben lehet elveszni, és a napok során jobban meg is őrzi formáját. Ízben visszatérnek az érett piros gyümölcsök, a finom fűszeresség, egy kevés vérnarancs, vasas-sós jegyek, majd fűszeres lecsengés. A Camins egy szupersztráda, cikázó forgalommal, míg hozzá képest a Les Terrasses egy hosszú, pihentető, egyirányú autóút. 7p+

alvaropalaciosfincadofi2016.jpgAlvaro Palacios Finca Dofí 2016
95% garnacha és 5% cariñena, 1900 és 1940 között ültetett tőkékről, tölgyfa kádakban erjesztve és 16 hónapig tölgyfa hordókban érlelve.
Az illat visszafogott - a Les Terrasses-nél élénkebb azért -, de jól definiált, letisztult és megvan mélysége. A piros gyümölcsöket - szamóca, málna, meggy - pici gyógynövény és mértéktartó, de izgalmas fűszeresség - szegfűbors, rózsabors, keleti fűszerek, minimális narancshéj - egészítik ki. A korty selymes, varratmentes, a tannin és a sav egyszerre ad határozott tartást és simul bársonyosan a bor szövetébe. Koncentrált, intenzív és szép egyensúlyt mutat a bor, még elegánsabb és finomabb szövésű, mint az előző két tétel. A burgundi hatás letagadhatatlan, miközben kellemes mediterrán melegséggel párosul. Az érett piros gyümölcsös vonal dominál ízben is, az egzotikus fűszeres, gyógynövényes, narancshéjas, sós aromák fokozzák a komplexitást, egy kevés édesgyökér és kóla halványan ebben a borban is érezhető. 8p-

alvaropalaciosfincadofi.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr718099328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása