A Borrajongó

A fény felé - St. Andrea Merengő 2019 és az új arculat bemutatkozása

2023. április 19. 06:00 - furmintfan

Az elmúlt napokban került forgalomba a St. Andrea Merengő aktuális, 2019-es évjárata, méghozzá a hosszú évek alatt megszokott dizájn helyett új címkével. A megújult külső nem csupán a Merengőt, hanem az egész St. Andrea szortimentet érinti, minden bor új "ruhát" kap. Az új Merengő megjelenése és az arculatváltás apropójából a pincészet és a Bortársaság közös sajtótájékoztatót rendezett, ahol többek között a Merengőt is megkóstoltuk. A Bortársaság Kossuth tér melletti boltjának emeletén Lőrincz György, ifj. Lőrincz György és az arculatot megtervező Ipacs Géza mutatta be a borokat és az új címkecsaládot.

standreabortarsasag1.jpg

A St. Andrea Szőlőbirtoktól és boraiktól elválaszthatatlan a spirituális tartalom, az időpont megválasztása sem volt véletlen: a húsvét utáni - a görög katolikusok között elterjedt elnevezéssel - fényes hétre szervezték az eseményt. Ahogy Lőrincz György fogalmazott, ők is törekednek a tisztaság, a fény felé, és ez valahol visszatükröződik az új címkéken is.

Az arculat megújításáról Ipacs Géza grafikus beszélt, aki anno az első St. Andrea címkéket is tervezte és most ismét együtt dolgozott a pincészettel. Először az Akutyafáját nevű bor kapcsán merült fel a változtatás igénye, de a közös beszélgetések, ötletelések során egyre inkább világossá vált, hogy a teljes szortiment megújításához vezet az út. Ipacs Géza arra törekedett, hogy az új címkék egységes megjelenésükben, apró részleteikben is jobban tükrözzék Lőrincz Györgyék személyiségét, az általuk képviselt értékeket. Új szempontként került a képbe, hogy az újabb generációk már nem feltétlenül ismerik az adott borászatot, borászt, cserébe fontos nekik, hogy értékesnek tűnjön a termék, ajándék formájában is megállja a helyét.
A kifinomultság, kedvesség, letisztultság jegyében a palackokról eltűntek az éles kontrasztok, a határozott élek és sarkok, a színek szelídebb, finomabb árnyalatokban jelennek meg, de még a címkék anyagát is lecserélték. A prémium borcsalád címkéin megkülönböztető motívumként feltűnik a kereszt és ezeken az arany szín is hangsúlyos. A Mária és az Agapé előző évjáratai már a megújult külsővel kerültek forgalomba, innentől kezdve az összes többi St. Andrea bor is a friss dizájnnal érkezik majd a polcokra.

341645084_1288678768405544_8007229503600798622_n.jpg

Lőrincz György, Ipacs Géza és ifj. Lőrincz György (A fotót a St. Andrea Szőlőbirtok facebook-oldaláról kölcsönöztem)

A borokat Lőrincz György és ifj. Lőrincz György együtt mutatta be. Apa és fia évek óta közösen vezetik a St. Andrea Szőlőbirtokot, ifjabb György elsősorban a szőlészeti munkákért, édesapja a borászatért felel, de a végső házasításokat mindig együtt alakítják ki. Immár a legkisebb fiú, Ákos is részt vesz a vállalkozás életében, Lőrincz György munkáját segítve.
Ami a borokat és a választékot illeti, Lőrincz György leszögezte, hogy az Egri borvidéket hagyományosan a házasított borok képviselik, A minőség és az eredetiség hangsúlyozása a cél, ennek fényében az az egri bor identitását az Egri Csillag és az Egri Bikavér közvetítheti leghitelesebben a világ felé. E célnak rendeli alá magát a St. Andrea Szőlőbirtok is, és ennek jegyében hamarosan kivezetik a szortimentből a fajtaborokat és kizárólag a házasításokra fókuszálnak majd. Mi is házasításokat kóstoltunk, három bikavért és egy fehér cuvée-t, közülük kettő most debütált szélesebb közönség előtt.
A pincészet csúcsbora fehérben a Mária, a Nagy-Eged-hegy Mária szobor alatti terület 10-15 éves tőkéiről érkezett a szőlő, 2021-ben kizárólag furmint és chardonnay (2020-ban egy kevés sauvignon blanc-t is házasítottak a két fő fajtához). Ifj. Lőrincz György szavaival a 2021-es évjáratú Mária a pincészet legfontosabb fehérbora. A két fajta szépen kiegészíti egymást és remekül közvetítik a termőhely jellegzetességeit. A Mária Egri Cuvée-ként kerül palackba, de a jövőben - a 2023-as évjárattól - várhatóan ebből a borból is Egri Csillag lesz és a hárslevelű lehet a harmadik alkotóeleme. A 2021-es évjárat még nem került forgalomba, jelenleg a 2020-as kapható. (2021-es St. Andrea Egri Csillagokról bővebben itt lehet olvasni.)
A Merengő minden évjáratban több termőhely legjavából áll össze, tehát nem dűlőszelektált tétel, így Egri Bikavér Superior kategóriában szerepel. A másik két vörösbor ellenben már dűlős bor, Egri Bikavér Grand Superior, a Nagy-Eged, illetve a Nagy-Eged-hegy dűlőkről. Utóbbi a hegy felső részét jelöli, ahonnan a termőréteg a mészköves altalajról szinte teljesen lekopik, így folyamatosan pótolja az alatta fekvő Nagy-Eged talaját. A két dűlő neve okozta zavar kiküszöbölésére a Nagy-Eged-hegyről származó bikavér az Agapé nevet kapta.

standreabortarsasag2.jpgSt. Andrea Mária Nagy-Eged-Hegy Egri Cuvée Grand Superior 2021
60% furmint és 40% chardonnay házasítása a Nagy-Eged-hegy dűlőről 10 hónapig hordókban érlelve. Illatában először a hordó fűszeres, mogyorós jegyei tűnnek fel, majd érett fehér húsú gyümölcsök következnek, némi déligyümölccsel, citrussal és egy kevés virággal. Kóstolva telt, az élénk savak szépen integráltak (7,8 g/l a sav, nem tűnik annyinak), az alkohol kissé emelkedett, hoz egy kis melegséget a korty végére. Érett gyümölcsök, érett alma, körte, ananász, kevés citrus íze elegyedik finom sóssággal, hordófűszerekkel, mogyoróval. A hordó még nem simult be tökéletesen, de érezhetően komoly a szerkezete és a beltartalma a bornak, lesz még ideje fejlődni a palackban. 7p

standreabortarsasag3.jpgSt. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior 2019
31% kékfrankos, 21% syrah, 18% cabernet franc, 15% merlot és 15% pinot noir, 17 hónapig Kalina és Kádár hordókban érlelve. Karácsonyi fűszerek áradnak a pohárból, majd érett fekete cseresznye, szilva, erdei gyümölcsök, minimális földesség, mély rétegzett az illat. A jól kitöltött kortyot élénk és egyúttal finom tapintású savak, bársonyos tannin és kissé tüzes alkohol keretezik (az alkohol 15%, de nem tűnik ennyinek). A sav és a hordó szépen integrált, meleg hangulatot árasztó, puha anyagként tölti be bor a szájüreget. Az érett gyümölcsös, gazdag fűszerességgel kísért, intenzív aromatika hosszú lecsengésben csúcsosodik ki. (A másik két vörösbor érdemeit elismerve, a három bikavér közül a 2019-es Merengő volt a kedvencem.) 7p+

standreabortarsasag4.jpgSt. Andrea Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2018
35% kékfrankos, 31% cabernet franc, 29% merlot és 5% blauburger házasítása, 18 hónapos hordós érleléssel készült a Nagy-Eged dűlő terméséből. A Merengő után kissé visszafogottabb intenzitású az illata és határozottan meleg évjáratról tanúskodik. Az érettség felső határán táncoló gyümölcsök mellett visszafogott fűszeresség, enyhe földesség érezhető. Koncentrált, mély és telt bor, de a forró évjárat, a határozott tannin és a magas alkohol (15,5%) ellenére is hordoz egyfajta hűvösséget is. Érett fekete bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, finom fűszeresség tölti meg tartalommal a krémes érzetű, húsos kortyot, az aromatikába egy kevés narancshéj hoz izgalmas csavart. 7p+

standreabortarsasag5.jpgSt. Andrea Agapé Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2016
33% kékfrankos, 29% merlot, 24% pinot noir, 9% syrah, 5% kadarka, 300 és 500 literes tölgyfa hordókban 16 hónapon át érlelve. Ez a bor már egy érezhetően egy fázissal előrébb tart, fejlettebb illatot mutat, a komplexitás mellett. Az érett erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, meggy, málna, szilva mögött pici bors, zöldfűszer, földesség és a háttérben enyhe gombás-gyökérzöldséges jegyek jelennek meg. Kóstolva remek egyensúlyt és jó koncentrációt mutat, egységes egész, minden a helyén van benne. Érett meggy, sötét bogyós erdei gyümölcsök, szilva, finom fűszeresség, étcsokoládé. A palackban már szépen lekerekedett, bársonyos textúrát mutat, komplex és hosszú lecsengéssel búcsúzó bor. 7p+

A borok (a Mária esetében a 2020-as évjárat) a Bortársaságnál kaphatók, a Merengő 2019 hatos kartonban kedvezőbb, bevezető áron is elérhető.

A sajtótájékoztatóval összekötött kóstolóra a St. Andrea Szőlőbirtok hívott meg, ezúton is köszönöm szépen!

341079275_1164458350841059_1874271049601931849_n.jpg

Ifj. Lőrincz György, Ipacs Géza, Lóőincz György és Lőrincz Ákos (A fotót a St. Andrea Szőlőbirtok facebook-oldaláról kölcsönöztem)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6918103828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása