A Borrajongó

Nyári borpár(baj)ok 2023

2023. augusztus 31. 06:00 - furmintfan

Meghoztam a szokásos negyedéves borpárbajos sorozat aktuális, nyári kiadását, 6x2 borral. A fehérek lesznek többségben, ahogy nyáron általában és - bár eredetileg nem terveztem - egy rosé páros is horogra akadt, vörösborokból pedig igyekeztem könnyebb tételeket válogatni.

 parbajok.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

9 pincészet, 9 fehérbor a 2023-as Balatonfüredi Borhetekről

2023. augusztus 28. 07:00 - furmintfan

Az idei évben adós maradtam a borvidéki látogatásokkal és túl sok kóstolóra sem jutottam el. Augusztus végén azért szokás szerint megfordultam Balatonfüreden és a Balatonfüredi Borheteken is, így a környékbeli borokkal legalább ilyen formában találkoztam.

balatonfuredborfeszt2023_01.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Osztrák referenciafehér – Domäne Wachau Neuburger Federspiel "Spitzer Graben" 2022

2023. augusztus 25. 06:00 - ungert

Az idei nyár egy részét Sopron környékén volt szerencsém tölteni. Ez az országrész, valamint a nyugati határ közelsége szalaszthatatlan lehetőséget nyújt a borozásra, ez tiszta sor. Engem most mégis inkább a táj, a történelmi belváros, valamint az osztrák oldal boltjai vonzottak be, így szőlőből erjesztett alkoholos italt kevesebbet, hideg sört annál többet fogyasztottam. Hazajött viszont pár tétel a szomszédok hiperpolcairól, melyekre a napokban, itthon igyekszem sort keríteni.

1692793015292.jpg

Benyomásaim az előző éveknek teljesen megfelelően alakultak: tíz és húsz euró között gyakorlatilag lehetetlen mellényúlni, szinte minden rendben van. Ezt a tételt bizonyítják a Domäne Wachau borai is, melyek közül a címszereplő neuburger tetszett a legjobban.

Tovább
Szólj hozzá!

Ausztriai kalandozások - Weingut Birgit Eichinger

2023. augusztus 24. 06:00 - furmintfan

A júliusi osztrák bortúra második állomása Kamptal-ban volt, egy alig 1800 fős falucskában, Straß im Straßertale-ban. Több borászat is található a kicsiny településen, amelyet a borvidék egyik neves dűlője határol. A Gaisberg dűlő aljánál található Birgit Eichinger családi borászata, ahova még a KisBécs egyik karácsonyi nyereményjátékán nyertem egy kóstolót 2021-ben, de a nyeremény beváltása végül egy évet tolódott.

birgiteichinger02_1.jpg

Tovább
2 komment

Meglepő olaszrizling a Mátrából - Csernyik Pince Olaszrizling 2021

2023. augusztus 21. 06:00 - furmintfan

Az olaszrizling kicsiny országunk egyik legnagyobb területen termesztett, szinte az összes borvidéken elterjedt borszőlő fajtája, amelyet számos különféle stílusban lehet iskolázni, a könnyű reduktív eljárással készült fröccsbortól egészen a botrytises édes borig. Valószínűleg nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, hogy a kereslet leginkább az elsőként említett kategóriára a legnagyobb és sok fogyasztó egyáltalán nem lát több potenciált a fajtába vagy csak szimplán nem kíváncsi rá. A fajtát alighanem a Balaton környékével kötik össze legtöbben, én is innen kóstolom a legtöbbször, de most egy mátrai olaszrizling jött szembe és okozott meglepetést.

csernyikpinceolaszrizling2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Külföldi egyveleg 2023/4

2023. augusztus 19. 06:00 - furmintfan

Itt a friss külföldi egyveleg, a szokásosnál kicsit több rosé jött össze innen-onnan, fehérben verdejo-k, vörösben mallorca-i, baden-i és dalmáciai bor a ritkábban előforduló termőhelyek, illetve fajták között.

egyvelegdugokk40.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Ausztriai kalandozások - Weingut Nigl

2023. augusztus 16. 06:00 - furmintfan

Július elején ismét megfordultam Ausztriában, Krems an der Donau környékén, ahol Kamptal, Kremstal és Wachau borvidékei találkoznak. Ezúttal nem csak úgy ad hoc alakult a program, egy pincelátogatás előre le volt szervezve, és bíztam benne, hogy legalább még egy bele fog férni, ha a fix nyitvatartási időben tudok kóstolni a kiszemelt pincénél. A Weingut Nigl volt a kiszemelt áldozat, Kremstal egyik kiemelkedő termelője. A birtok - amely a borászaton túl egy éttermet és egy szállodát is magában foglal - Krems-től néhány kilométerre északra található, festői környezetben. A birtok előtt elvezető út mellett a Krems folyó csörgedezik, az út másik oldalán magasodó  dombról Senftenberg 1197-ben emelt várának romjai és egy templom tekintenek le.
Az őszi szőlőbirtok a 12. századig vezethető vissza, a Starhemberg hercegekhez tartozott, jelenlegi tulajdonosaihoz, a Nigl családhoz 1994-ben került. Az ültetvények összesen mintegy 25 hektárt tesznek ki, Krems és Senftenberg között húzódnak. A fókusz természetesen a zöldveltelinin és a rajnai rizlingen van, sárgamuskotály, sauvignon blanc, zweigelt, merlot és pinot noir egészíti ki a fajtaválasztékot. A szőlőben fenntartható gazdálkodás folyik, mellőzik a gyomirtók, rovarirtók és a réz használatát. A pincében saját élesztőkkel erjednek a borok, és derítés nélkül kerülnek palackba. A csendes száraz borok mellett pezsgőt és édes bort is találunk a szortimentben.

nigl01_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Pannonhalma és Veszprém - Rajnai rizling és sauvignon blanc 2022

2023. augusztus 14. 06:00 - furmintfan

A Pannonhalmi Főapátság mellé a közelmúltban egy másik egyházi birtok is kilépett a magyar bor színpadára, a Veszprémi Érseki Pincészet. A két borászat között az egyházi háttér mellett több dologban is párhuzamot lehet állítani. Ahogy a pannonhalmi, úgy a veszprémi birtok esetében is ötvözik a termőhelyi hagyományokat a modern technológia vívmányaival, precíz, modern stílusú borokat készítenek, főleg világfajtákból. A fantázianevek, címkék és úgy általában a dizájn terén bátran visszautalnak az egyházi örökségre. A két birtokot egy kevésbé nyilvánvaló dolog is összeköti: a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza a pannonhalmi pincészetben, Liptai Zsolt mellett is dolgozott korábban és a jó kapcsolat máig megvan közöttük.

pannonhalmaveszprem01.jpg

Így aztán a mai posztot sokféle gondolatmenetre fel lehetne fűzni, egyházi birtokok "csatája", mester és tanítvány, de maradjunk a lényegnél, a két pincétől egy-egy fajtabort választottam ki összehasonlításra a 2022-es évjáratból. Mindkét borászat dolgozik sauvignon blanc-nal és rajnai rizlinggel is, így adta magát a dupla párbaj ötlete.

Tovább
Szólj hozzá!

Magyar egyveleg 2023/3

2023. augusztus 11. 06:00 - furmintfan

Itt az újabb magyar egyveleg, leginkább még tavasszal, nyár legelején kóstolt borokkal. Sok balatoni és tokaji fehér, könnyedebb vörösborok - fóleg kadarkák -, néhány rosé és édes tétel.

egyvelegdugokm38.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Csak lazán - Homola Syrah Légère 2018

2023. augusztus 07. 06:00 - furmintfan

A paloznaki Homola Pincészet egyike annak a kevés balatoni borászatnak, ahol a vörösborra legalább akkora hangsúlyt fektetnek, mint a fehérre. A kékfrankossal robbantak be először, de mint kiderült a syrah is remekül muzsikál a pincénél. Az ültetvény a paloznaki Hajnóczy-dűlőben található, löszös, márgás talajon teremnek a tőkék. 2013 volt az első évjárat, most a 2018-as fut, ez a bor azonban kicsit más, mint elődei, a plusz fantázianév mellett a szokásostól eltérő, halvány levendula színű címke is ezt jelzi. A Syrah 2018 "Légère" lazább szövésű, könnyedebb, mint a korábbi évek hűvösebb stílusú borai. A bogyózott egész szemek erjedése spontán, nyitott kádban indult, majd használt hordókban fejeződött be. Két év érlelés után szűrés, derítés nélkül, kevés kénnel került palackba a bor.
Engem kicsit meglepett, hogy egy könnyedebbre hangolt bor viszonylag sokáig érleltek hordóban és palackban is, kíváncsian vártam a végeredményt.

homolasyrahlegere2018.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rejtőzködő borvidékek: Franken - Winzerkeller Sommerach

2023. augusztus 03. 06:00 - furmintfan

Ha Németország és bor, akkor riesling! A képlet azonban nem ennyire egyszerű, bár a legtöbb német borvidéken valóban a riesling a legfontosabb szőlőfajta, de bőven vannak kivételek is. Egyes régiókban más fehér fajták, többnyire a müller thurgau, más vidékeken - mint Baden, Ahr - kékszőlőfajták kerültek az élre. A mai írás fókuszában Franken borvidéke áll, ahol a riesling csak a termőterület alig több, mint 5%-át foglalja el, ellenben több olyan szőlőfajta is fontos szerepet játszik, amelyekkel egyébként ritkán találkozunk.

sommeracher.jpg

 

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása