A Borrajongó

Csak lazán - Homola Syrah Légère 2018

2023. augusztus 07. 06:00 - furmintfan

A paloznaki Homola Pincészet egyike annak a kevés balatoni borászatnak, ahol a vörösborra legalább akkora hangsúlyt fektetnek, mint a fehérre. A kékfrankossal robbantak be először, de mint kiderült a syrah is remekül muzsikál a pincénél. Az ültetvény a paloznaki Hajnóczy-dűlőben található, löszös, márgás talajon teremnek a tőkék. 2013 volt az első évjárat, most a 2018-as fut, ez a bor azonban kicsit más, mint elődei, a plusz fantázianév mellett a szokásostól eltérő, halvány levendula színű címke is ezt jelzi. A Syrah 2018 "Légère" lazább szövésű, könnyedebb, mint a korábbi évek hűvösebb stílusú borai. A bogyózott egész szemek erjedése spontán, nyitott kádban indult, majd használt hordókban fejeződött be. Két év érlelés után szűrés, derítés nélkül, kevés kénnel került palackba a bor.
Engem kicsit meglepett, hogy egy könnyedebbre hangolt bor viszonylag sokáig érleltek hordóban és palackban is, kíváncsian vártam a végeredményt.

homolasyrahlegere2018.jpg

Homola Syrah 2018 Légère
Az illat fejlett, érett erdei gyümölcsöket, szilvabefőttet, másodsorban málnát, meggyet is idéz. Valóban aránylag könnyed, közepesnél vékonyabb testű bor, de a korty jól kitöltött, lekerekedett és arányos, gömbölyű savakkal, kevés, sima tanninnal és alacsony alkohollal. Ízben visszatérnek a szilvás, erdei gyümölcsös aromák, kevés édesfűszerrel, pici borssal. Meg voltam elégedve a borral, nem csalódtam. Szokás szerint hagytam másnapra is a palackban, a visszakóstolásnál jött a meglepetés, ráadásul dupla csavarral. Az illat és az íz is fáradtabb képet mutatott, főtt céklás, földes jegyek vették át a gyümölcsök helyét, pici málnaecet is felütötte a fejét. Már éppen kezdtem lemondani a palack maradék tartalmáról és a kevés kén számlájára írni a hanyatlást, de láss csodát, a bor rövid időn belül szépen összeszedte magát és újból a gyümölcsös jegyek kerültek előtérbe. Hogy csak az én palackom mutatta-e be ezt a kunsztot,  mindenesetre érdekes élmény volt és örülök, hogy türelmes voltam. Aki úgy dönt, hogy a biztonság kedvéért inkább aznap kiüríti az üveget, annak sem lesz nehéz dolga. 6p- (4400 Ft - Bortársaság, pincénél)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9218185903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása