A Borrajongó

Meglepő olaszrizling a Mátrából - Csernyik Pince Olaszrizling 2021

2023. augusztus 21. 06:00 - furmintfan

Az olaszrizling kicsiny országunk egyik legnagyobb területen termesztett, szinte az összes borvidéken elterjedt borszőlő fajtája, amelyet számos különféle stílusban lehet iskolázni, a könnyű reduktív eljárással készült fröccsbortól egészen a botrytises édes borig. Valószínűleg nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, hogy a kereslet leginkább az elsőként említett kategóriára a legnagyobb és sok fogyasztó egyáltalán nem lát több potenciált a fajtába vagy csak szimplán nem kíváncsi rá. A fajtát alighanem a Balaton környékével kötik össze legtöbben, én is innen kóstolom a legtöbbször, de most egy mátrai olaszrizling jött szembe és okozott meglepetést.

csernyikpinceolaszrizling2021.jpg

Csernyik Pince Olaszrizling 2021
Szeptember végén szüretelték a szőlőt, amely tartályban erjedt, majd 14 hónapig 225 literes, használt tölgyfahordókban érlelődött és nem szokványos analitikával rendelkezik (bár erről csak utólag kaptam adatokat): 14,7% alkohol, 6,5 g/l sav, 6 g/l maradékcukor 23 g/l extrakt.
Az illat elég összetett, először főleg édesre érett gyümölcsöket idéz, a háttérben gyógynövények, virágok és kevés cukrozott mandula tűnik fel. Az édes alma, körte mellett trópusi gyümölcsös jegyek, banán és konzerv ananász is megjelennek. Vastag, telt bor, a savak és a maradékcukor nagyjából kiegyensúlyozzák egymást, de így is lassú ritmusú a korty. A közepesnél nagyobb test nagyrészt az alkoholt is elnyeli, de a finisben van egy enyhe fűtő hatás. Az érett gyümölcsös ízek dominálnak, a trópusi jegyek is visszatérnek és az enyhe gyógynövényes, édesfűszeres aláfestés is. Az alkohol és a maradékcukor egyaránt rásegít az édességre, de még így is némi kesernyével búcsúzik a bor. Hedonista stílusával és arányaival messze nem egy szokványos olaszrizling, személy szerint én nem feltétlenül ezt keresem a fajtában, de érdekes színfolt, az biztos és ár-érték arányban is megállja a helyét. 6p- (Ez nem az "alap" olaszrizling, csak mostanában kerül forgalomba, kb. 3000 Ft lesz az ára - pincétől)

Nádasi Andrásnak (https://boraszatmarketing.hu/) köszönet a palackért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8618197325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása