A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Franken - Winzerkeller Sommerach

2023. augusztus 03. 06:00 - furmintfan

Ha Németország és bor, akkor riesling! A képlet azonban nem ennyire egyszerű, bár a legtöbb német borvidéken valóban a riesling a legfontosabb szőlőfajta, de bőven vannak kivételek is. Egyes régiókban más fehér fajták, többnyire a müller thurgau, más vidékeken - mint Baden, Ahr - kékszőlőfajták kerültek az élre. A mai írás fókuszában Franken borvidéke áll, ahol a riesling csak a termőterület alig több, mint 5%-át foglalja el, ellenben több olyan szőlőfajta is fontos szerepet játszik, amelyekkel egyébként ritkán találkozunk.

sommeracher.jpg

 

Franken
Bajorország északnyugati részén található a borvidék, a bortermelő települések főleg a Majna és a mellékfolyói partján találhatóak. A folyó mentén három alrégiót különböztetnek meg: Maindreieck - a borvidék szíve -, Mainviereck -a borvidék vörösboros területe - és Steigerwald. Maindreieck folyóparti domboldalai mészköves alapkőzettel rendelkeznek, a felső talajréteg eltérései megmutatkoznak a borok karakterében is. Mainviereck talaja könnyebb vöröses, vályogos homokkő, míg Steigerwald meredek lejtőinek anyaga gipsz és márga. A borvidék központja Würzburg városa, ahol az egyik leghíresebb termőhely, a Würzburger Stein is található, innen ered, hogy valamikor minden frankeni bort előszeretettel hívtak "Steinwein"-nak.
A klíma kontinentális, a nyár meleg és száraz, a hideg teleket a folyók hőmegtartó hatása enyhíti valamelyest. Az utóbbi évtizedekben emelkedő átlaghőmérséklet is kedvező hatást gyakorolt a szőlők érésére és meghosszabbította a rövid tenyészidőszakot.
Franken tehát az egyik olyan borvidék Németországban, ahol a fehér szőlőket találjuk többségben, mégsem a riesling az uralkodó fajta. A riesling ezen a borvidéken nem mindig érett be tökéletesen, a silvaner viszont a Franken legjobb termőhelyein kivételes minőséget és koncentrációt produkált, a legjobb parcellákon így hagyományosan silvaner terem, a legszebbek Würzburg környékének déli kitettségű lejtőiről születnek. A legnagyobb területen müller-thurgau-t termelnek, de a silvaner egyre népszerűbb a termelők körében és a klímaváltozásnak köszönhetően már nem csupán a legjobb dűlőkben ad szép borokat, így egyre szélesebb területen telepítik. A harmadik leggyakoribb fajta, a bacchus egy német keresztezés, egyik szülője egy silvaner-riesling keresztezés, a másik pedig a müller thurgau. Németországon belül Franken-ben hozta a legjobb eredményeket, de már Angliában is kiemelten foglalkoznak vele, ahol remekül érzi magát. Bora élénk aromájú, melegebb klímán muskotályos karakterű, hűvösebb területeken inkább sauvignon blanc-ra emlékeztet. Németországban sokszor maradékcukorral palackozzák és gyakran müller thurgau mellé is házasítják. A kékszőlő fajták közül a domina terem a legnagyobb területen, ez a pinot noir (spätburgunder) és portugieser keresztezése, előbbinél korábban, utóbbinál később érik, sötét színű, tanninos, kevésbé elegáns borokat ad. A pinot noir-t (spätburgunder) is kb. a teljes termőterület 5%-án termesztik, de a legszebb példák meggyőzőek.
Franken-ben a borok közel felét tradicionális, egyedi formájú palackokba, az ún. Bocksbeutel-be töltik. A helyiek - bár Bajorország a sörfogyasztásról híres - nagyon büszkék a helyi borokra és ezek legnagyobb része a régión belül fogy el.

 

Winzerkeller Sommerach
A Winzerkeller Sommerach egy 90 családot tömörítő szövetkezeti pincészet, amely mintegy 200 hektárnyi szőlővel dolgozik. A szövetkezetet a 19. század második felében a borvidéket sújtó válság következményeinek enyhítése érdekében 1901-ben 35 család alapította Sommerach településen, a Majna partján. A település leghíresebb termőhelye a Katzenkopf (macskafej), egy egyedi mikroklímájú, mészköves dűlő, természetesen ezt szimbolizálja a pincészet macskafejet ábrázoló logója is. A széles szortimentben különböző kategóriájú száraz borok mellett gyöngyöző borok, pezsgők, édes borok, párlatok is szerepelnek. A száraz borok között birtokborokat, dűlős borokat és az egyes borászcsaládok nevét viselő tételeket egyaránt találunk.

 22539738_10155583134253280_7375412254988517936_n.jpg

(A fenti fotót a pincészet Facebook-oldaláról metszettem)

Márciusban szűk két napot töltöttem Nürnberg-ben, bort ugyan mindössze egyet kóstoltam, de itthon pótoltam a lemaradást. A reptéren a Winzer Sommerach boraiból viszonylag széles választék állt rendelkezésre, ráadásul néhány tételt kis palackos kiszerelésben is árultak, ami igen praktikus megoldásnak bizonyult. Három bort bontottam fel a szerzemények közül, két fehér és egy vörös arányban. A szortiment alapját képező birtok- illetve faluborok közül válogattam. Ezek viszonylag olcsó 8-9 eurós palackok, nyilván nem váltják meg a világot, de megbízható szintet hoznak és borvidékről is segítenek képet kapni.

Winzer Sommerach Sommeracher Silvaner Trocken 2021
Viszonylag neutrális és moderált intenzitású az illata, némi zöldalma és citrus pörgethető ki a pohárból. Kóstolva szikár, karcsú testű bort kapunk, feszes, egyenes lefutású savakkal, legalább közepes hosszúságú lecsengéssel. Ízében citrusok, zöldalma, kemény húsú körte a domináns jegyek, finom fanyarság mellett. 5p

Winzer Sommerach Sommeracher Bacchus 2021
Illatában mintha egy sauvignon blanc találkozna valamelyik muskotályos fajtával, hidegebben előbbire, melegedve egyre inkább utóbbira is emlékeztet. Vágott fű, őszibarack, körte, citrusok, szőlő, pici bodza, citromfű és mangó. Könnyed, eleven bor, lendületes savai mellett érezhető a maradékcukor (11 g/l) jelenléte is, off-dry jellegű a bor, míg az alkohol alacsony, így könnyen csúszik. Különféle édes citrusok, őszibarack, körte, zöldalma, füves, citromfüves villanások jellemzik az ízképet. 5p+

Winzer Sommerach Sommeracher Domina Trocken 2021
Meggy, erdei gyümölcsök, érintésnyi édesfűszer jelentkezik illatában. Közepesnél valamivel könnyedebb testű bor, puha tapintású, éppen kellően élénk sav mellett viszonylag kevés, ugyanakkor kissé érdes tanninra támaszkodik, enyhe kaparós, kesernyés érzettel. Ízében ugyanúgy a meggyes, erdei gyümölcsös jegyek dominálnak, egy kis meggymagos fanyarsággal. 5p-

 

Irodalom:
Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

https://www.germanwines.de/tourism/wine-growing-regions/franken/

https://www.winzer-sommerach.de/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3118183831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása