A Borrajongó

Hét bor a Kemenczés Borháztól

2023. október 30. 06:00 - furmintfan

A ceglédi Kemenczés Borházról még 2017-ben írtam egy helyszíni látogatás apropóján. Azóta évente egy-két borukkal hozott össze a sors, de terjedelmesebb sort egyben nem kóstoltam tőlük. Cegléd felé nemigen járok és az utóbbi két évben egyébként is inkább csak barátokkal szervezett közös programok farvizén jutottam el borvidékekre, így az élmények felfrissítésére ezúttal nem a borászatnál, hanem otthon került sor. Kemenczés Benő küldött egy hét palackos csomagot, hogy kóstoljam meg a borokat, ami a hétvégén meg is történt.

kemenczesborhaz202310.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

FineWines Best of Új-Zéland kóstoló a Bétervben

2023. október 27. 06:00 - furmintfan

A FineWines.hu kínálatában ugyan az új-zélandi szekció már nem frissül, de még bőven maradt elég muníció a raktárban ahhoz, hogy Tar Ferenc egy nagyon komoly kóstolóestet rendezzen október végén. Hat borvidék, kilenc pincészet, tizennégy tétel szerepelt a sorban, amelynek gerincét hordós sauvignon blanc-ok, chardonnay-k, pinot noir-ok és syrah-k alkották. A fenti okokból kifolyólag inkább régebbi évjáratokból válogatott a házigazda, így az afféle "hogy érik palackban az új-zélandi bor" tanulmány kóstolónak is beillett. A végeredmény egy nagyon erős merítés lett, amely mind minőség, mind érlelhetőség szempontjából szépen példázta a szigetország potenciálját, egyúttal azt is megmutatva, hogy bőven több felfedezni való stílust kínál Új-Zéland az intenzitást csúcsra járató "standard" sauvignon blanc-oknál.

finewinesnewzealand02.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mazzei bemutatkozó kóstoló a Veritas-nál

2023. október 24. 06:00 - furmintfan

Kevés olyan családi borászat van a világon, amely elmondhatja magáról, hogy közel 600 esztendős múltra tekint vissza, a toszkán Mazzei család az egyik. Ezer szállal kötődnek Toszkánához és a Chianti vidékhez, ennek ékes bizonyítéka, hogy egy 1398-as dokumentum Ser Lapo Mazzei nevéhez köti a Chianti elnevezés első használatát. Ser Lapo Mazzei unokája, Madonna Smeralda Mazzei 1435-ben hozzáment Piero di Agnolo da Fonterutoli-hoz, így került a Fonterutoli városkához köthető uradalom a Mazzei családhoz, amely máig a családi birtok központjául szolgál és ettől az évtől számítják a ma is aktív családi borászat történetét.
A pincészet néhány bora megfordult már korábban magyar borkereskedések polcain is, de stabil jelenlétről nem lehetett beszélni. Idén ősszel a Veritas kezdte el forgalmazni a Mazzei termékeket - ideértve a testvérbirtokok borait is. Ennek apropóján szerveztek egy kis bemutatkozó kóstolót is, ahol a pincészetekkel és 1-1 borukkal is megismerkedhettünk.

mazzei1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mátrai tempranillo - Dominium Pincészet Tempranillo 2021

2023. október 19. 06:00 - furmintfan

Ismét egy mátrai bor kerül a fókuszba, ezúttal azonban egy kissé "tájidegen" fajta képviselője mutatkozik be. A tempranillo az Ibériai-félsziget egyik legelterjedtebb és Spanyolország valószínűleg legfontosabb szőlőfajtája, itthon azonban éppen csak 1-2 borászat próbálkozott meg a termesztésével. Az némileg meglepő, hogy a kevés kísérletező kedvű borászatból kettő is a Mátrában tevékenykedik (Sol Montis - korábban Kovács és Lánya, valamint Dominium Pincészet). A Dominium Pincészet már több éve dolgozik a tempranillo-val és úgy tűnik, hogy eddig bevált a dolog, mert 2018-ból Aragon néven már egy válogatás tétel is napvilágot látott. Én viszont most az "alap" tétel aktuális évjáratával ismerkedtem meg és tetszett, amit a palackban találtam.

dominiumtempranillo2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

KisBécs morzsák

2023. október 16. 06:00 - furmintfan

A KisBécs és a Color Bar tavasszal már tartott egy portfólió-bemutatót a borszakma képviselőinek (beszámoló két részletben itt és itt), ahol az osztrák kínálaton a Color-ban elérhető bővebb szortimenttel is lehetett ismerkedni és néhány borász személyesen is képviselte a pincészetet. Ősszel újabb fordulóra került sor, amelynek szintén a Color Bar adott otthont.
Ezúttal sajnos nem tudtam elmenni a kóstolóra, de ahogy tavasszal is, a rendezvényről megmaradt borokat egy több napos "morzsaparti" keretében a hét többi napján meg lehetett kóstolni, ezt a lehetőséget már sikerült kihasználnom.

colorbar202310.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rejtőzködő borvidékek - Málaga és Sierras de Málaga kitekintés

2023. október 13. 06:00 - furmintfan

Málaga, a Costa del Sol legfontosabb városa egyben az azonos nevű eredetvédelmi körzet és az innen származó édes bor névadója. A málaga manapság kevésbé ismert, mint a portói, a madeira, vagy a sherry, pedig a 19. században még erről volt híres a város. Az eredeti Málaga a szőlő szárításával vagy az erjedés során szőlőpárlat hozzáadásával készült, ez a stílus azonban visszaszorult és az előírások módosításának köszönhetően már természetes édes borok is készülhetnek Málaga DO megjelölésével. A Sierras de Málaga DO eredetvédelmi körzet 2001 óta létezik, területileg megegyezik az 1932-ben létrehozott Málaga DO-val, de az új megjelölés kizárólag a száraz fehér, rosé és vörösborok részére van fenntartva, míg Málaga DO maradt az erősített és természetes édes boroké. Az 1980-as években még alig néhány bortermelő volt a régióban, mára ez a szám a sokszorosára növekedett. A helyi bortermelés első említése egyébként még a föníciaiak idejére datálódik.
Málaga DO öt, Sierras de Málaga DO hét alkörzetet foglal magába. A keleti tengerparti részen fekvő, palás talajú Axarquía a legszárazabb. Itt érdemes még megemlíteni a 2004-ben életre hívott Pasas de Málaga DO-t, ami a helyi muskotály fajtákból készült, napon szárított mazsola saját eredetvédelmi kategóriája. Az alkörzetek közül a festői Ronda várost körülvevő Serranía de Ronda a legdinamikusabban fejlődő és az egyik legizgalmasabb.
A klímát a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán is befolyásolja, azonban a hegyláncol által szabdalt vidéken a magas hőmérsékletet a tengerszint feletti magasság kihasználásával ellensúlyozzák, a szőlőültetvényeket akár 800 méteres magasságba is telepítik, ahol igen nagy a napi hőingadozás.
Az engedélyezett szőlőfajták között nemzetközi (pl. chardonnay, moscatel fajták, sauvignon blanc, riesling, syrah, cabernet sauvignon, merlot, petit verdot) és Spanyolországhoz köthető (verdejo, tempranillo, garnacha, monastrell, tintilla de rota) fajtákat egyaránt találunk. A moscatel és a Pedro Ximénez az édes borok mellett a száraz boroknak is fontos alapanyaga. A helyi fajták között meg kell említeni a fehér doradilla-t és a ritka kékszőlő romé-t.

malaga.jpg

Málaga

Málaga városában próbáltam utánajárni kicsit a helyi borstílusoknak, fajtáknak, elsősorban Sierras de Málaga-ra fókuszálva. Kilenc bort kóstoltam, a nyolc száraz bor mellé végül egy édes Malaga csúszott be.

Tovább
Szólj hozzá!

Tokaj Magic - Tokaj Guide 2023 premier és kóstoló

2023. október 10. 06:00 - furmintfan

Ripka Gergely, alias Táncoló Medve - 2023-ban a Borászok Barátja - szerelemgyereke, a Tokaj Guide legújabb, sorban ötödik kiadása a múlt héten került a polcokra és a szerző egy limitált létszámú kóstolóval kötötte egybe az új könyv megjelenését. Szerencsére ezt az eseményt nem árnyékolta be a vírushelyzet, mint az előző kiadás esetében - most már csak távoli emléknek tűnik az az online kóstoló, bár annak is megvolt a maga hangulata és közösségi élménye. Most viszont  a Borkollégiumban személyesen találkoztunk, ez azért mégis csak jobb volt így.

tokajguide2023_9.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Külföldi egyveleg 2023/5

2023. október 06. 06:00 - furmintfan

Itt az újabb külföldi egyveleg, az idei ötödik. A fehér boros részleg gerincét főleg sauvignon blanc-ok és riesling-ek adják innen-onnan. A vörösboros mezőnyt szokás szerint spanyol és olasz tételek uralják. A "ritkaságok" között egy piemonti pezsgő, egy szlovén sauvignon blanc és egy fehér portói szerepel.

 egyvelegdugokk41.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Muskotály emelt szinten - Centurio Szőlőbirtok Fáy-domb Sárgamuskotály 2021

2023. október 02. 06:00 - furmintfan

Az illatos fajtákat magukat komolyan vevő boros körökben nem szokás sokra tartani, legyen szó Irsai Olivérről, traminiről, vagy sárgamuskotályról, ritkán hallani, hogy egy borásznak vagy borszakértőnek ez legyen a kedvenc fajtája. A sárgamuskotályból Ausztriában több borvidéken - elsősorban Steiermark borvidékein - remek prémium tételeket palackoznak, nálunk inkább cash-flow kategóriaként tekintenek rá a borászok, kevesen próbálkoznak a fajta csúcsra járatásával. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek figyelemre méltó kivételek. A Centurio Szőlőbirtok tulajdonosa és borásza, Ludányi Balázs már több évjáratban készített dűlőszelektált sárgamuskotályt a Fáy-domb dűlőről, bizonyítva, hogy többet is ki lehet hozni a sárgamuskotályból egy kellemes bukébornál. A 2021-es évjárattal még az év elején, Kézdy Dánielnél volt szerencsém először találkozni és simán volt olyan meggyőző, hogy gyorsan beszerezzek egy palackot, alaposabb ismerkedés céljából, amire most kerítettem sort.

centuriofaydombsargamuskotaly2021_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása