A Borrajongó

Muskotály emelt szinten - Centurio Szőlőbirtok Fáy-domb Sárgamuskotály 2021

2023. október 02. 06:00 - furmintfan

Az illatos fajtákat magukat komolyan vevő boros körökben nem szokás sokra tartani, legyen szó Irsai Olivérről, traminiről, vagy sárgamuskotályról, ritkán hallani, hogy egy borásznak vagy borszakértőnek ez legyen a kedvenc fajtája. A sárgamuskotályból Ausztriában több borvidéken - elsősorban Steiermark borvidékein - remek prémium tételeket palackoznak, nálunk inkább cash-flow kategóriaként tekintenek rá a borászok, kevesen próbálkoznak a fajta csúcsra járatásával. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek figyelemre méltó kivételek. A Centurio Szőlőbirtok tulajdonosa és borásza, Ludányi Balázs már több évjáratban készített dűlőszelektált sárgamuskotályt a Fáy-domb dűlőről, bizonyítva, hogy többet is ki lehet hozni a sárgamuskotályból egy kellemes bukébornál. A 2021-es évjárattal még az év elején, Kézdy Dánielnél volt szerencsém először találkozni és simán volt olyan meggyőző, hogy gyorsan beszerezzek egy palackot, alaposabb ismerkedés céljából, amire most kerítettem sort.

centuriofaydombsargamuskotaly2021_1.jpg

Centurio Szőlőbirtok Fáy-domb Sárgamuskotály 2021
Az illat visszafogottan hordoz muskotályos fajtajegyeket, de sokkal mélyebb, érettebb, komplexebb. Érett alma, körte, őszibarack, szőlő, narancsvirág, narancsolaj, körtekompót és pici levendula váltakozik különböző intenzitással. Telt, legalább közepes testű anyag, a tartalmas, enyhén olajos kortyot élénk sav és némi cseresség keretezi. Elegánsnak nem mondanám, annál kicsit rusztikusabb és direktebb, mégis úgy erőteljes és masszív, hogy nem válik közhelyessé vagy tolakodóvá. Több benne a "muskotályosság", mint a 2019-esben volt, de ez sem megy el pacsuli, parfümös irányba. Különféle citrusok gyümölcshúsa és héja érett fehér húsú gyümölcsök, szőlő, pici keleti fűszer, rózsavíz, körtekompót jellemzi az ízképet. Komoly, masszív felépítésű, összetett bor, amely túlmutat a fajta megszokott stílusán és simán lehet érlelni is. 6p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr10018224829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása