A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek - Málaga és Sierras de Málaga kitekintés

2023. október 13. 06:00 - furmintfan

Málaga, a Costa del Sol legfontosabb városa egyben az azonos nevű eredetvédelmi körzet és az innen származó édes bor névadója. A málaga manapság kevésbé ismert, mint a portói, a madeira, vagy a sherry, pedig a 19. században még erről volt híres a város. Az eredeti Málaga a szőlő szárításával vagy az erjedés során szőlőpárlat hozzáadásával készült, ez a stílus azonban visszaszorult és az előírások módosításának köszönhetően már természetes édes borok is készülhetnek Málaga DO megjelölésével. A Sierras de Málaga DO eredetvédelmi körzet 2001 óta létezik, területileg megegyezik az 1932-ben létrehozott Málaga DO-val, de az új megjelölés kizárólag a száraz fehér, rosé és vörösborok részére van fenntartva, míg Málaga DO maradt az erősített és természetes édes boroké. Az 1980-as években még alig néhány bortermelő volt a régióban, mára ez a szám a sokszorosára növekedett. A helyi bortermelés első említése egyébként még a föníciaiak idejére datálódik.
Málaga DO öt, Sierras de Málaga DO hét alkörzetet foglal magába. A keleti tengerparti részen fekvő, palás talajú Axarquía a legszárazabb. Itt érdemes még megemlíteni a 2004-ben életre hívott Pasas de Málaga DO-t, ami a helyi muskotály fajtákból készült, napon szárított mazsola saját eredetvédelmi kategóriája. Az alkörzetek közül a festői Ronda várost körülvevő Serranía de Ronda a legdinamikusabban fejlődő és az egyik legizgalmasabb.
A klímát a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán is befolyásolja, azonban a hegyláncol által szabdalt vidéken a magas hőmérsékletet a tengerszint feletti magasság kihasználásával ellensúlyozzák, a szőlőültetvényeket akár 800 méteres magasságba is telepítik, ahol igen nagy a napi hőingadozás.
Az engedélyezett szőlőfajták között nemzetközi (pl. chardonnay, moscatel fajták, sauvignon blanc, riesling, syrah, cabernet sauvignon, merlot, petit verdot) és Spanyolországhoz köthető (verdejo, tempranillo, garnacha, monastrell, tintilla de rota) fajtákat egyaránt találunk. A moscatel és a Pedro Ximénez az édes borok mellett a száraz boroknak is fontos alapanyaga. A helyi fajták között meg kell említeni a fehér doradilla-t és a ritka kékszőlő romé-t.

malaga.jpg

Málaga

Málaga városában próbáltam utánajárni kicsit a helyi borstílusoknak, fajtáknak, elsősorban Sierras de Málaga-ra fókuszálva. Kilenc bort kóstoltam, a nyolc száraz bor mellé végül egy édes Malaga csúszott be.

Fehér
dominiodearenasmoscatel2021_1.jpgDominio de Arenas Moscatel 2021 Sierras de Málaga
A mérsékelt intenzitású Illatban megvannak a muskotályos jegyek, de sokkal melegebb karakterű, érettebb gyümölcsös bukéja van a bornak, leginkább nagyon érett szőlőt idéz. Szájban először élénkebbek a savak, míg a korty második fele lágyabb, inkább fenolos húzás és a kissé emelkedett alkohol érezhető. Érett citrusok, szőlő, alma vezetnek ízben, a finisben némi kesernyével. 5p+

bodegadonafelisalosantosfamilycloechardonnay2022_1.jpgBodega Doña Felisa Chinchilla Cloe Chardonnay 2022 Sierras de Málaga
Érett gyümölcsök, ananász, pici őszibarack és banán színezi az illatot. Kóstolva üde, közepesnél karcsúbb bort kapunk, kellően lendületes, szikár savakkal. Friss fehér húsú gyümölcsök, citrusok, zöldalma, citrushéj, őszibarack vezetnek ízben, a korty végén frissítő tonikos kesernye. 6p-

victoriaordonezlaoladelmelillero2022_1.jpgVictoria Ordonez La Ola de Melillero 2022 Sierras de Málaga
Pedro Ximénez és egy kevés moscatel házasítása. Visszafogott illata édes almát és halványan trópusi gyümölcsöket idéz. A korty kerek, lágy savakkal, enyhe krémes érzettel, viszonylag hosszú, kissé kesernyés lecsengéssel. Érett alma, pici trópusi gyümölcs és szőlő, némi almahéjas fanyarság adja az ízképet. 5p


Rosé
bodegalacaouchinakiumrosado2021_1.jpgBodega y Vinedos El Capuchina Capuchina Vieja Kium Rosado 2021 Sierras de Málaga
50% petit verdot és 50% doradilla házasítása. Édes eper, pici tejszínhab, leheletnyi vanília érezhető illatában. Savai viszonylag lágyak, a korty puha tapintású, enyhén krémes, nem tart túl hosszan. Édesre érett piros gyümölcsök dominálják az ízvilágot is, a kíséretet ugyanúgy enyhe tejszínes, vaníliás jegyek adják, a korty második fele kissé kesernyés. 5p-


Vörös
vinedosverticaleselcamaleon2019_1.jpgVinedos Verticales El Camaleón Romé de la Axarquia 2019 Sierras de Málaga
100% romé, 2000 literes hordóban erjedt majd érlelődött 10 hónapig. Világos színe egy pinot noir-ra emlékeztet. Illatában először földes, kék virágos aromák bukkannak fel, majd pici édesfűszer, piros szőlő, finom érési jegyek mutatkoznak. A test közepesnél karcsúbb, élénk sav és kevés, enyhén tapadós tannin keretezi, az alkohol viszonylag alacsony. Az érett piros gyümölcsök és szőlő mellett, egy kis étcsoki és kezdődő érési aromák jelentkeznek. 6p-

dimubeellagardicabrerasyrahpetitverdotcrianza2018_1.jpgDimobe Bodega Antonio Munoz Cabrera El Lagar de Cabrera Syrah-Petit Verdot 2018 Sierras de Málaga
Syrah és petit verdot 12 hónapig amerikai és francia hordókban érlelve. Érett illat, kis földesség, fekete cseresznye, meggy, erdei gyümölcsök, diszkrét fűszerességgel. Közepes teste arányos felépítésű, már némi érettséget mutat, a sav jól integrált, a tannin csak a korty végén szárít picikét. Érett sötét bogyós gyümölcsök, szilva, visszafogott fűszeres jegyek, kezdődő érési aromák jellemzi az ízprofilt. 5p

bodegascarpediemgadeasyrah2022_1.jpgBodegas Carpe Diem Gadea Syrah 2022 Sierras de Málaga
Syrah, 6 hónapig francia hordókban érlelve. Fiatalos illatában friss erdei gyümölcsök, piros bogyósok és enyhe édeskés fűszeresség jelentkezik. A korty gördülékeny, közepesnél könnyedebb, arányos és jól strukturált. Az ízvilág is az érett piros gyümölcsökre épül, enyhe fűszeres kísérettel. 5p

bodegadonafelisaseisseis2019_1.jpgBodega Doña Felisa Chinchilla Seis+Seis Ronda 2019 Sierras de Málaga
Tempranillo és syrah házasítása 9 hónapig francia hordókban érlelve. Moderált intenzitású illatában érett fekete cseresznye, érett meggy, erdei gyümölcsök és kis édesfűszer érezhető. Nagyjából közepes testű bor, jó koncentrációt mutat, elég sűrű, de nem nehézkes, jó savakkal és érett, bársonyos tannin támogatja. Az érett erdei gyümölcsök és meggy mellett kis dzsemességet, likőrösséget is mutat, édesfűszeres, puncsos aláfestéssel. 6p


Édes
bodegasquitapenaspedroximenezmalagadulce12meses_1.jpgBodegas Quitapenas Pedro Ximénez Malaga Dulce 12 Meses Málaga
190 g/l maradékcukor, 15% alkohol. Aszalt gyümölcsök, füge, datolya, rumos dió jellemzik az aromatikát, oxidatív karakterű, de nem oxidált a bor. Sűrű, krémes, magas a cukor, lágyak a savak, az emelkedett alkohol viszont nem tűnik fel. 5p+


Irodalom:
Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

https://vinomalaga.com/en/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2318227875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása