A Borrajongó

Mazzei bemutatkozó kóstoló a Veritas-nál

2023. október 24. 06:00 - furmintfan

Kevés olyan családi borászat van a világon, amely elmondhatja magáról, hogy közel 600 esztendős múltra tekint vissza, a toszkán Mazzei család az egyik. Ezer szállal kötődnek Toszkánához és a Chianti vidékhez, ennek ékes bizonyítéka, hogy egy 1398-as dokumentum Ser Lapo Mazzei nevéhez köti a Chianti elnevezés első használatát. Ser Lapo Mazzei unokája, Madonna Smeralda Mazzei 1435-ben hozzáment Piero di Agnolo da Fonterutoli-hoz, így került a Fonterutoli városkához köthető uradalom a Mazzei családhoz, amely máig a családi birtok központjául szolgál és ettől az évtől számítják a ma is aktív családi borászat történetét.
A pincészet néhány bora megfordult már korábban magyar borkereskedések polcain is, de stabil jelenlétről nem lehetett beszélni. Idén ősszel a Veritas kezdte el forgalmazni a Mazzei termékeket - ideértve a testvérbirtokok borait is. Ennek apropóján szerveztek egy kis bemutatkozó kóstolót is, ahol a pincészetekkel és 1-1 borukkal is megismerkedhettünk.

mazzei1.jpg

Jelenleg 3+1 birtok tartozik a Mazzei famíliához: a Castello di Fonterutoli Toszkánában, a Belguardo Maremma-ban és a Zisola Szicíliában, Noto mellett. A Prosecco borrégióban tevékenykedő Villa Marcello rokoni szálak révén kapcsolódik a családhoz.
Az eredeti uradalom az idők során jóval túlterjeszkedett a pici Fonterutoli településen, jelenleg a 650 hektáros birtok 110 hektárján, 7 különböző terroir 114 parcelláján művelnek szőlőt, részben Chianti Classico, részben Toscana IGT megjelölésű borok készülnek itt, sangiovese, colorino, malvasia, merlot és cabernet sauvignon fajtákból.
A Mazzei család az 1990-es években vásárolta meg Maremmában a Tenuta Belguardo birtokot, ahol a 80 hektárból 34 hektáron terülnek el a szőlőültetvények, olasz és nemzetközi fajták vegyesen: vermentino, sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, alicante.
A szicíliai Tenuta Zisola, azaz helyi nyelven a Baglio Zisola szőlőbirtok 2003-ban került a Mazzei család birtokába. Itt a Noto város közelében fekvő 50 hektárból 24 hektáron terem szőlő: catarratto, grillo, nero d'avola, syrah és petit verdot.
A Villa Marcello anyai ágon kapcsolódik a Mazzei családhoz. A birtok a 19. századtól kezdett szőlőtermesztéssel foglalkozni, az akkori tulajdonos, Elisabetta Galvani Onigo nevének ma a pincészet E.G.O. névre keresztelt tételei állítanak emléket. A villát és a szőlőt leszármazottai, Alessandra és Adriana Marcello örökölték, akik Giovanni Mazzei anyai felmenői. A Marcello család története egybeforrt Velencével és a régióval, Nicoló Marcello 1473-ban Velence dózséja lett. A birtok ma 57 hektáron terül el Prosecco Treviso DOC területén, Conegliano mellett, 26,5 hektáron termesztenek szőlőt, a glera mellett chardonnay-t és pinot fajtákat.

A bemutatón négy bort kóstoltunk, egyet-egyet minden birtoktestről. Egy prosecco-val kezdtünk, majd érkezett egy vermentino Maremma-ból, egy Chianti Classico és végül egy nero d'avola Szicíliából.

villamarcelloegoproseccobrutnature2022.jpgVilla Marcello E.G.O. Prosecco DOC Brut Nature 2022
85% glera és 15% chardonnay házasítása. Illatában a jellegzetes jegyek -alma, körte, citrusok, fehér virágok - mellett egy enyhe kalácsos, mézes vonal is megjelenik. Kóstolva intenzív, élénk és tartós habzás, nagyon picike buborékok, selymes textúra jellemzi, elég hosszan is tart. Ízében visszatérnek a citrusos, fehér húsú gyümölcsös aromák. 6p-

mazzeibelguardovermentino2022.jpgMazzei Tenuta Belguardo Vermentino 2022
Illatában az érett sárga húsú gyümölcsök és citrusok mellett sós tengeri fuvallat és mandula is megjelenik. Közepes test és arányos, jól kitöltött korty fogad, kerek, de szépen dolgoznak alá a savak. Sárga húsú őszibarack, citrusok, egy kevés sós mandula, a korty második felében grapefruit és érintésnyi vanília, majd egyszerre sós és fanyar lecsengés érkezik zárásként. 6p

mazzeiserlapochianticlassicoriserva2019.jpgMazzei Fonterutoli Ser Lapo Chianti Classico Riserva 2019
90% sangiovese és 10% merlot házasítása, 12 hónapig francia, felerészben új hordókban érlelve. Érett meggy, cseresznye, erdei gyümölcsök vezetik illatát a háttérben édes fűszeresség, virágok és pici fekete ribizli. Közepes testű, erőteljes, modern stílusú bor. A lendületes kortyot élénk savak vezetik, a tannin aránylag szelíd, jól integrált. Érett meggy, cseresznye, málna, egy kevés fekete ribizli, hűvös zöldfűszerek (menta, zsálya), minimális édesfűszer adják az ízképet. 7p

mazzeizisolanotorosso2020.jpgMazzei Tenuta Zisola Sicilia Noto Rosso 2020
100% nero d'avola, 10 hónapig 225 literes francia hordókban érlelve, amelyek 1/3-a volt új hordó. Az illat intenzív, elsősorban édesre érett gyümölcsöket, fekete cseresznyét, szilvát idéz, narancshéjas, édes fűszeresség kísér. Kóstolva sima textúrát, selymes tanninokat, puha trapintású savakat mutat, csak a korty vége szárít picikét, az alkohol viszont meglepően alacsony (12,5%). A korty húsos, lédús, egyáltalán nem nehézkes, inkább gördülékeny. Édesre érett meggy, fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, érintésnyi étcsoki a díszítőjegyek. 6p+


A kóstolóra Németh Ágnes és a Veritas hívott meg, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2518233173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása