A Borrajongó

Mátrai tempranillo - Dominium Pincészet Tempranillo 2021

2023. október 19. 06:00 - furmintfan

Ismét egy mátrai bor kerül a fókuszba, ezúttal azonban egy kissé "tájidegen" fajta képviselője mutatkozik be. A tempranillo az Ibériai-félsziget egyik legelterjedtebb és Spanyolország valószínűleg legfontosabb szőlőfajtája, itthon azonban éppen csak 1-2 borászat próbálkozott meg a termesztésével. Az némileg meglepő, hogy a kevés kísérletező kedvű borászatból kettő is a Mátrában tevékenykedik (Sol Montis - korábban Kovács és Lánya, valamint Dominium Pincészet). A Dominium Pincészet már több éve dolgozik a tempranillo-val és úgy tűnik, hogy eddig bevált a dolog, mert 2018-ból Aragon néven már egy válogatás tétel is napvilágot látott. Én viszont most az "alap" tétel aktuális évjáratával ismerkedtem meg és tetszett, amit a palackban találtam.

dominiumtempranillo2021.jpg

Dominium Pincészet Tempranillo 2021
Az október közepén szüretelt alapanyag spontán, nyílt kádban erjedt, majd másod és harmadtöltésű hordókban érlelődött 16 hónapig.
Fiatalos, lilás árnyalatokban is játszó, sötét rubin színű bor fogad a pohárban. Az illat tiszta és vonzó, édesfűszeres szilvaszósz, édesre érett erdei gyümölcsök, idővel egy kevés gyógynövény díszíti. Kóstolva egy zamatos, gyümölcshangsúlyos bort kapunk, jól eltalált arányokkal. A test közepes, ehhez pont ideálisan élénk sav, bársonyos tannin és okosan adagolt hordó társul. A gördülékeny, zamatos kortyban a gyümölcsöké a főszerep, a fa vonzó fűszerességet kölcsönöz, de nem tolakszik az előtérbe. A vezető motívum ízben ugyanúgy az édesfűszeres szilvaszósz, mellette sötét bogyós erdei gyümölcsök és fekete cseresznye, fűszeres, enyhén dohányos lecsengéssel. Jól iható, kifejezetten kellemes bor, magában és étel mellett is jól csúszik. 6p (3900 Ft - Ab Ovo)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8118235497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása