A Borrajongó

Hét bor a Kemenczés Borháztól

2023. október 30. 06:00 - furmintfan

A ceglédi Kemenczés Borházról még 2017-ben írtam egy helyszíni látogatás apropóján. Azóta évente egy-két borukkal hozott össze a sors, de terjedelmesebb sort egyben nem kóstoltam tőlük. Cegléd felé nemigen járok és az utóbbi két évben egyébként is inkább csak barátokkal szervezett közös programok farvizén jutottam el borvidékekre, így az élmények felfrissítésére ezúttal nem a borászatnál, hanem otthon került sor. Kemenczés Benő küldött egy hét palackos csomagot, hogy kóstoljam meg a borokat, ami a hétvégén meg is történt.

kemenczesborhaz202310.jpg

A pince Cegléden van, de az alapítás óta vásárolt szőlővel dolgoznak, a Mátrai borvidékről, Abasárról vásárolnak szőlőt, velük szorosan együttműködő gazdáktól. Újabban a Tokaji borvidékről, Tolcsváról is érkezik alapanyag a boraikhoz. Fehérbor, rosé és vörösbor egyaránt készül a pincénél, az én csomagomban 5 fehér és 2 vörös kapott helyet, különböző évjáratokból.


Kemenczés Borház Olaszrizling 2022
Az illat kezdetben eléggé fedett, némi mandula és pörkölt mag mögött kevés fehér húsú gyümölcs sejlik fel. Később kinyílik, fehér húsú gyümölcsök - alma, körte, fehér húsú őszibarack -, pici virág, egy csepp méz jelentkezik illatban, a gyümölcsösségen kevés keserűmandula tompít. A későbbi visszakóstolásra ismét bezárkózik, a gyümölcsök eltűnnek. A korty elején enyhén krémes, kissé lágy savakra támaszkodik, kicsit farnehéz. A vége sajnos nem szép, van egy féle fűrészporos szárító érzete, a gyümölcsöket pedig kesernyés aromák szorítják ki. 4p-

Kemenczés Borház Chardonnay 2021
Egészen minimális fülledtség után szépen kitisztul az illat, jól definiált gyümölcsös jegyek, diszkrét fűszeresség uralják. Másnapra még kellemesebb és nyíltabb lesz: alma, körte, egy kevés banán és trópusi gyümölcs, pici édesfűszer. Kóstolva pont kellően lendületes sav, finom textúra, minimális krémesség jellemzi a bort. A hordó (2/3 magyar, 1/3 francia hordó) szépen integrálódott, csak finoman fűszerez a háttérből. Alma, körte, egy pici őszibarack, citrusok, leheletnyi vanília alakítja az ízképet. Jól eltalált arányokkal rendelkezik a bor (egyedül az alkohol melegít picikét a finisben), nem vállal sokat, de azt magabiztosan hozza. Először készült 2021-ben chardonnay a pincénél, de jól bevált, úgyhogy lesz folytatás. 5p+

Kemenczés Borház Rajnai Rizling 2019
Az illat közepesen intenzív, de hozza fajtára jellemző jegyeket, barackvirág, őszibarack, sárgabarack, sárga alma és egy kevés barackhéj formájában. A feszes savakon mintha  picike maradékcukor kerekítene, így is van egy kis rusztikusság a kortyban és picikét az alkohol is emelkedett. Narancs, sárga húsú barackfélék, alma színezi a telt kortyot, a végén pici grillázs, méz és enyhe kesernye. 5p+

Kemenczés Borház Furmint 2019
Az illat fejlett, őszies, van egy kis "old school" hangulata, ezért valószínűleg az alapanyag egy részét alkotó botrytises szemek felelnek. Birsalma, aszalt barack, gyógytea, pici avar és gomba, lámpaolaj tűnik fel illatban. Kóstolva meglehetősen masszív felépítésű, a korty olajos konzisztenciájú, enyhén cseres, az alkohol is melegít egy kicsit, a határozott, kissé bárdolatlan savak második napra már csillapodtak. Száraz érzetű, de van egy kis késői szüretes beütése, aszalt gyümölcsök, birsalma, enyhe sósság, kezdődő érési aromák jellemzik. Karakteres, erőteljes bor, inkább erővel, mint eleganciával hódít. 5p+

Kemenczés Borház Hárslevelű 2021
Késői szüretes, fajtajelleges illat: sárga húsú gyümölcsök, őszibarackbefőtt, méz, körtekompót, narancs, minimális körömlakk. Közepesnél testesebb, elég sűrű anyag, a 15% alkohol nagyjából el is veszik benne, csak a korty végén tűnik fel és csak melegebben fogyasztva lóg ki igazán. A bor félszáraz, valószínűleg nem is az alsó határon mozog a cukortartalom, de a magas alkohollal együtt is elbírnak vele a savai, enyhe cseresség is hozzátesz a struktúrához. Ízében is sárga húsú barackfélék, körte, birs, enyhe mézes, édesfűszeres jegyek dominálnak, a lecsengésben egy kis barackmagos kesernyével. Extrém tétel, ráadásul édesség szempontjából pont ezzel a köztes kategóriával általában nem tudok mit kezdeni, de ez most nekem bejött. 6p

Kemenczés Borház Kékfrankos Hordóválogatás 2019
Az illat eleinte kissé kusza és szúrós, utána összeáll, és ahogy a bor nevéből sejteni lehet, a hordó főszerepet játszik. Meggy, sötét bogyós gyümölcsök, rumpuncs, édesfűszerek, minimális körömlakk és földesség adják az aromákat. Másnapra a puncsos vonal halkul, édesfűszerek, meggy, piros gyümölcsök, virágok elegye jön a pohárból. A közepes testet jó sav támogatja, a hordóhatás szájban is határozott, de ez inkább az ízképben érhető tetten. Érett meggy, erdei gyümölcsök, puncsos, édesfűszeres és enyhén pörkölt aromák keverednek, minimális körömlakk ízben is felsejlik, ha nagyon odafigyelünk rá. A hordó kicsit rátelepszik a borra, ízlés dolga, hogy ezt ki mennyire szereti, nekem sok volt. 5p

Kemenczés Borház Cabernet Franc 2019
Kellemes illat (különösen másnapra nyílt ki): érett piros gyümölcsök, szamóca- és málnadzsem, a háttérben édesfűszeres, gyógynövényes, virágos jegyek. A test nagyjából közepes, megfelelően kitöltött korty, jó arányok és sima textúra párosul hozzá. Sehol semmi nem lóg ki, a korty lédús és gördülékeny, a hordó is csak annyit tesz hozzá, amennyit kell. Érett piros gyümölcsök, frissen főzött dzsemes jegyek, pici édesfűszer és meggymagos fanyarság jellemzi az ízképet. A két vörösbor közül egyértelműen ezt szerettem jobban. 6p


Kemenczés Benőnek köszönöm szépen a borokat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4318243675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása