A Borrajongó

St. Andrea csillagai - Napbor, Boldogságos és Örökké 2021

2023. január 30. 06:00 - furmintfan

A St. Andrea Szőlőbirtokról szóló írások nagyobb része a bikavérek apropóján születik, ahogy a borvidék első számú márkája is a vörös házasítás, de a két Lőrincz György keze alatt remek fehérborok - többnyire házasítások - is születnek. A Napbor, a Boldogságos, az Örökké már akkor a St. Andrea portfólió fontos részét képezték, amikor az Egri Bikavér párjának szánt Egri Csillag még nem jelent meg szabályozott borkategóriaként.

standreaegricsillagok2021.jpg
A 2021-es évjáratból kóstoltam meg három St. Andrea Egri Csillagot, a Napbort, a Boldogságost és az Örökkét. A Napbor kvázi a pince alap fehér házasítása, Egri Csillag Classicus, míg a Boldogságos Egri Csillag Grand Superior, az Örökké Egri Csillag Superior kategóriát képviseli. A Boldogságos egyben a dűlőszelektált tétel is, az azonos nevű (korábban Pipis néven ismert) egerszóláti dűlő terméséből készül. Az Örökké - ha jól emlékszem az ifj. Lőrincz Györgytől hallottakra - részben a Nagy-Eged és a Nagy-Eged-hegy terméséből készül., valószínűleg ez is indokolhatja, hogy ez a legdrágább a három bor közül. Négy napon át faggattam a három palackot, szépen tartották formájukat, most lássuk, miről meséltek.

Tovább
Szólj hozzá!

Tegnap ittam – Böjt Kékfrankos 2017

2023. január 27. 06:00 - ungert

Böjték borsztoria '93-ban indult, noha a pince szélesebb körű, országosnak mondható érdeklődésre csak az utóbbi időben tett szert. Nem tudom, hogy korábban milyen irányba haladtak, de az biztos, hogy amióta követem őket, a letisztult dizájnt hasonlóan letisztult, kiváló stílusérzékkel készült egri vörös- és fehérborok egészítik ki. A bikavér, de az egri csillag is évről-évre stabil ajánlás, melyek messze az áruk által determinált kategóriájuk felett teljesítenek. Ezúttal a pince csúcsára helyezett kékfrankost kóstoltam meg, amely a borhűtőből kitúrva vitán felül töltött el a várt lelkesedéssel.

psx_20230124_185551.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Somontano gyümölcse - El Grillo y La Luna 12 Lunas Garnacha 2021

2023. január 26. 06:00 - furmintfan

A Spanyolország keleti részén, Somontano DO területén tevékenykedő Bodega El Grillo y La Luna borai az utóbbi pár évben többször szerepeltek a blog hasábjain (a pincéről bővebben itt írtam), évente 1-2-3 palack biztosan elfogy nálam a 12 Lunas névre keresztelt borcsaládjukból. Az alapszéria egy fehérborból, egy syrah rosé-ból és egy vörös házasításból áll, ehhez csatlakozott most egy újabb vörösbor, amely színtisztán garnacha-ból készül, és eddig nem kóstoltam. A pince legtöbb borával ellentétben ezt nem érlelésre szánják, gyorsan piacra is kerül, és a saját tapasztalat is azt sugallja, hogy ezt a bort felesleges tartogatni.

elgrilloylaluna12lunaasgarnacha2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rejtőzködő borvidékek: Valcalepio - Il Calepino

2023. január 19. 06:35 - furmintfan

Lombardia lélegzetelállító tavainak, az Alpok hegyláncainak és gyönyörű városainak - Milánónak, Bergamónak, Bresciának, Mantovának - köszönhetően kedvelt turisztikai célpont. Borkultúra szempontjából azonban Olaszország más régiói - Toszkána, Piemont, Veneto, Szicília - jóval híresebbek, Lombardia legismertebb terméke ebből a szempontból a Franciacorta, az palackos erjesztésű pezsgő. Borászati szempontból azonban Lombardia ennél többet is tud és meglepően változatos képet mutat. Tavaly egy rövidke szösszenet már foglalkozott a tartománnyal és néhány véletlenszerűen kóstolt borral, most egy kisebb eredetvédelmi körzet, a repülővel Magyarországról is könnyen elérhető Bergamo környékén elterülő Valcalepio kerül a fókuszba, két bor tükrében.

ilcalepino.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Kitörési lehetőség - Sebestyén Mozaik Bikavér 2019

2023. január 16. 06:00 - furmintfan

A tavalyi év borsikerei közül az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó a szekszárdi boroké volt, amikor is a világhírű borszakértő James Suckling stábjának egyik oszlopos tagja, Stuart Pigott 2022 tavaszán Szekszárdon járt és számos bort megkóstolt, több tételt 90 pont feletti értékeléssel jutalmazva. A sikertörténet generálta érdeklődést meglovagolva a Borjour stábja júniusban Budapesten szervezett egy kóstolót a legmagasabbra értékelt borok részvételével. Az eseményről egy külföldi út miatt ugyan lemaradtam, és eddig csak kevés bort kóstoltam a sorból, és talán néhányat még lesz lehetőségem megkóstolni, ahogy most a Sebestyén Pince Mozaik Bikavérjét is, amely 93 pontot kapott Stuart Pigott-tól, és a borszakértő egyenesen a bikavér kitörési lehetőségeként említi ezt a stílust.

sebestyenmozaikbikaver2019.jpg

Sebestyén Csaba és Sebestyén Csilla kezei közül már korábban is kerültek ki dűlőszelektált borok, de 2019-ben szintet léptek, amikor egy dűlős bikavér válogatással is jelentkeztek, a Görögszó, az Iván-völgy és a Porkoláb-völgy termését palackozták le külön-külön. A dűlőszelektált tételek mellett készült egy alap bikavér is, Mozaik néven, amely a pincészet birtokborának szerepét hivatott betölteni, egyben megtestesíti a Sebestyén Pince borvidékről és bikavérről vallott filozófiáját. A Mozaik Bikavér ugyanúgy egyesíti a hazai és nemzetközi fajták, valamit az egyes dűlők erejét, ahogy felerősíti egymást Csaba borászati tudása és Csilla nemzetközi borakadémikusi és sommelier tapasztalata. A megújult koncepció mellett új dizájnt is kaptak a borok és a Mozaik Bikavér csavarzárral került lepalackozásra.

Tovább
Szólj hozzá!

Magnum-buli - Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Oremus, Etyeki Kúria, Luka Enikő

2023. január 12. 06:00 - furmintfan

Ritkán vásárolok magnumpalackokat, de ezt a négy üveget történetesen már őrizgetem egy ideje, arra várva, hogy valamilyen kedvező alkalomra, nagy társaságban előkerüljenek. Szilveszter előtt egy nappal, egy baráti borozgatás során végre felbontottuk őket, de nem fogytak el a borok, úgyhogy volt lehetőségem még rájuk járni a következő két napban. Így  mondhatjuk, hogy ezzel a négy borral zártam le 2022-t, majd köszöntöttem az új esztendőt.

magnum202301.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Kárpótlás - Zelna Füred Olaszrizling 2021

2023. január 09. 06:00 - furmintfan

Tavaly bejárta az egész magyar borsajtót a Zelna Olaszrizling sikerének híre, és hát úgy tűnik, van az a helyzet, amikor a jó sajtó és a díjak - hozzáteszem, a kedvező árral együtt - segítenek a polcok letakarításában, mert bizony, mire észbe kaptam, az örömhír hallatán gyorsan elkapkodták a bort. Egy másik 2021-es Zelna olaszrizlinggel azért sikerült vigasztalódni. Ez a Füred névre hallgató olaszrizling, ez a pincészet balatoni hegybora, a címkén a Balatonfüredi hajókikötő előtt álló, Pásztor János által készített szobrok: a Halász és a Révész. Ebben a kategóriában a termékleírás kereteket ad, nem turbózhatja a bort a botrytis, a kisméretű hordó, a jelentősebb mennyiségű maradékcukor. Akárhogy, akármint, a Zelna Borászat egy igen jó hegybort tett le az asztalra, és ezzel kárpótolva is érzem magam a díjnyertes tételért.

zelnafuredolaszrizlinghegybor2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

2022 legjobbjai - Magyar és külföldi borok

2023. január 05. 06:00 - furmintfan

Megint úgy alakult, hogy az új esztendő első bejegyzése még az előző évre tekint vissza, a szokásos kedvenc boros poszttal ugyanis adósok maradtunk. A 2022-es év toplistájára sajnos egyedül maradtam, úgyhogy kivételesen egyben közlöm le a kedvenc magyar és külföldi boraimat.

jan_vermeer_van_delft_the_glass_of_wine_google_art_projectx.jpg
Ismét nagyon nehéz volt a listák összeállítása, rengeteg kiváló bort kóstoltam még az idén, ami fájó szívvel húztam le a mezőny szűkítése során. Igyekeztem pincészetenként 1-1 bort kiválasztani, így ahol egy borászattól több száraz bor is a top10-be kívánkozott volna - volt ilyen magyar és külföldi részről egyaránt -, általában az idősebb maradt a listán (hátha a fiatalabb tétel nagyobb eséllyel térhet vissza :)). Kivételt így is tettem, a magyar boroknál annyi kiváló édes bor volt, ami nem maradhatott le, ugyanakkor a száraz tételek számát sem akartam indokolatlanul lecsökkenteni, agy ez egy 10+3 tagú lista lett, 3 aszúval és 10 egyéb borral.

Kommentben természetesen várjuk az olvasói toplistákat és sok remek bort kívánunk 2023-ra!


(Johannes Vermeer "The Glass of Wine" című festményének képét innen vettem kölcsön.)

Tovább
6 komment
süti beállítások módosítása