A Borrajongó

Somontano gyümölcse - El Grillo y La Luna 12 Lunas Garnacha 2021

2023. január 26. 06:00 - furmintfan

A Spanyolország keleti részén, Somontano DO területén tevékenykedő Bodega El Grillo y La Luna borai az utóbbi pár évben többször szerepeltek a blog hasábjain (a pincéről bővebben itt írtam), évente 1-2-3 palack biztosan elfogy nálam a 12 Lunas névre keresztelt borcsaládjukból. Az alapszéria egy fehérborból, egy syrah rosé-ból és egy vörös házasításból áll, ehhez csatlakozott most egy újabb vörösbor, amely színtisztán garnacha-ból készül, és eddig nem kóstoltam. A pince legtöbb borával ellentétben ezt nem érlelésre szánják, gyorsan piacra is kerül, és a saját tapasztalat is azt sugallja, hogy ezt a bort felesleges tartogatni.

elgrilloylaluna12lunaasgarnacha2021.jpg

El Grillo y La Luna 12 Lunas Garnacha 2021 Somontano
A bor tartályban erjedt és érlelődött. A mély rubin-bíbor szín fiatal borra utal, az illat is közvetlen, közepesnél élénkebb, friss jegyeket mutat, csupa gyümölcs. Először édeskésebb, majd kissé fanyarabb sötét bogyós erdei gyümölcsök - leginkább talán szeder - dominálnak, halványan édesfűszerekkel és virágokkal meghintve. Kóstolva gömbölyded, jól kitöltött korty fogad, test nagyjából közepes, a sav lekerekített, a tannin mennyiségre nem sok, és csak amennyi a szerkezethez kell. Az érett erdei gyümölcsök és a finoman melegítő alkohol  kellemes mediterrán karaktert kölcsönöznek a bornak, a gyümölcsök édességét a tannin enyhe húzása mellett a finoman fanyar lezárás ellensúlyozza. Írhatnám, hogy ilyennek kellene lennie minden frissen fogyasztásra szint vörösbornak - akár itthon is -, de az árcímke bizony nem a belépő kategóriát képviseli. 6p (7900 Ft - Vino Castillo)

 

A palackomat Szeredi Zsolttól (Vino Castillo) kaptam, köszönet érte!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3418033706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása