A Borrajongó

Magnum-buli - Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Oremus, Etyeki Kúria, Luka Enikő

2023. január 12. 06:00 - furmintfan

Ritkán vásárolok magnumpalackokat, de ezt a négy üveget történetesen már őrizgetem egy ideje, arra várva, hogy valamilyen kedvező alkalomra, nagy társaságban előkerüljenek. Szilveszter előtt egy nappal, egy baráti borozgatás során végre felbontottuk őket, de nem fogytak el a borok, úgyhogy volt lehetőségem még rájuk járni a következő két napban. Így  mondhatjuk, hogy ezzel a négy borral zártam le 2022-t, majd köszöntöttem az új esztendőt.

magnum202301.jpg

Négy borvidék - Pannonhalma, Tokaj, Etyek-Buda és Sopron - és két évjárat - 2015 és 2016 - képviseltette magát a sorban. Szerencsére mind a négy palack szép állapotban volt, a TCA sem rontott bele az esténkbe és a borok sem öregedtek meg idejekorán. Ideális körülmények között minden tételből lett volna kéznél egy-egy normál palack is, hogy empirikusan ellenőrizzük a "magnum-hatást " (bár úgy tudom, a Luka Enikő Steiner kizárólag magnumként került forgalomba), de enélkül is remek szórakozást és élményt nyújtottak a borok, soha rosszabb évkezdést.

pannonhalmiapatsagipinceszetprior2016magnum.jpgPannonhalmi Apátsági Pincészet Prior Rajnai Rizling 2016 Magnum
A bor színe még világos citrom árnyalatokban játszik. Illatban érett citrusos jegyek - citromtorta, citromlekvár - uralkodnak, finom palackbukéval, némi fehér húsú gyümölccsel, mézzel, virágporral és árnyalatnyi füsttel kísérve. A petrolosság napról napra erősödik, de így is a citrusos díszítéseké marad a főszerep. Feszes savakkal robban be a korty, a lendület szépen tart, mellette középtájtól egyre határozottabban érezni a maradékcukrot, legfeljebb a száraz -off-dry határvonalig. Telt, jó koncentrációt, enyhén olajos konzisztenciát mutat, de a penge savak többnyire egyenesben tartják, a végére lazul fel egy kicsit a fókusz. Az érett citrusos ízvilág tökéletesen rímel az illatra, de az élénk savak pluszban még friss citromos, lime-os jegyeket is kölcsönöznek a bornak. Némi alma, körte, őszibarack, méz és petrol, valamint enyhe sósság teszi teljessé a képet, a lecsengés inkább a mézes jegyekről szól. (Nagyjából 4 éve, pár hónap különbséggel kóstoltam ebből a borból egy magnumot és egy normál palackot, akkor is a magnum tetszett jobban, és ezek szerint még mindig remekül teljesít.) 7p-

oremusmandolasfurmint2015magnum.jpgOremus Mandolás Furmint 2015 Magnum
Egy-két árnyalattal sötétebb, mint a Prior, már aranyba hajlik. Édeskés illatában először puncs, mézzel leöntött citrusok és fehér húsú gyümölcsök, pici marcipán jelentkezik. Az érett fehér húsú gyümölcsöket leginkább alma, körte, birsalma képviseli, az édesfűszerekkel kissé kompótos jelleget öltve. Testes bor, némileg olajos textúrával, széles savak és határozottan adagolt hordó övezi az öblös kortyot, minimális cseresség még most is érezhető. Középtájon picit megdöccen, kiesik a fókuszból, de szépen visszajön és elég hosszan tart. Egy kevés maradékcukor is kerekíti a bort, a savakkal együtt már-már off-dry karaktert kialakítva, ebben talán az érettség is közrejátszik. Ízben tökéletesen rímel az illatra, édesfűszeres, mézes, süteményes, puncsos jegyek uralják, érett gyümölcsökkel, csipetnyi sóval. Az első nap után azt vártam, hogy majd elkezdi a hanyatlás jeleit mutatni, de a három nap alatt stabilan megőrizte a formáját. 6p+

etyekikuriapinotnoir2016magnum.jpgEtyeki Kúria Pinot Noir 2016 Magnum
Fiatalos, rubin színe alapján korosodásnak még semmi jele, és ezt igazolja is.Illatában vonzó egyveleget alkotnak a piros gyümölcsös és az édesfűszeres jegyek. Cseresznye, szamóca, málna, csipkebogyó az egyik oldalon, tejcsoki, narancshéj, leheletnyi vanília a másikon. Kóstolva karcsú, a tannin érzetre alacsony, ám a kifejezetten élénk savak komoly lendületet és vibrálást kölcsönöznek a bornak. Könnyedsége ellenére is bőven van benne erő, a kortyközép tömör, az intenzitás kiegyensúlyozott. Az illatban megismert sokféle piros gyümölcs ízben némi vérnaranccsal valamint a hordó édeskés fűszerességével egészül ki. A lecsengés hosszú és tisztán hagyja a szájat. Kiváló formának örvend, jó eséllyel még csak ezután fogja elérni a csúcsát. 7p-

lukaenikosteiner2015magnum.jpgLuka Pincészet Steiner 2015 Magnum
Kékfrankos és cabernet sauvignon házasítása a legendás Steiner dűlőről. Az illat folyamatosan változott a három nap alatt, de végig izgalmas maradt és fent tudta tartani az érdeklődést. Érett erdei gyümölcsök, fekete ribizli, bors és érintésnyi fűszerpaprika vezeti fel a sort, majd virágok, gyógynövények is csatlakoznak, azzal az érdekes őszibarackos, mangós aromával, ami néha feltűnik soproni borokban. Harmadik napra leginkább érett erdei gyümölcsök, szilva, hűvös fűszeresség - menta, kámfor, bors - marad meg, enyhe földesség mellett. A közepes testet érett tannin és feszes sav keretezi, mindkettő jól integrált, ahogy a 14% alkohol sem tűnik fel. A korty kellően tömör, egyenletes és hosszú lefutású, jó intenzitást mutat, kiegyensúlyozott és hosszú. Ízvilágában is egyesülnek az érett sötét bogyós gyümölcsök a vonzó fűszerességgel és a hűvös gyógynövényes aromákkal. Harmadjára kóstoltam néhány év kihagyás után (1., 2.), most sem okozott csalódást, még bőven ereje teljében van. 7p


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8618015172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása