A Borrajongó

St. Andrea csillagai - Napbor, Boldogságos és Örökké 2021

2023. január 30. 06:00 - furmintfan

A St. Andrea Szőlőbirtokról szóló írások nagyobb része a bikavérek apropóján születik, ahogy a borvidék első számú márkája is a vörös házasítás, de a két Lőrincz György keze alatt remek fehérborok - többnyire házasítások - is születnek. A Napbor, a Boldogságos, az Örökké már akkor a St. Andrea portfólió fontos részét képezték, amikor az Egri Bikavér párjának szánt Egri Csillag még nem jelent meg szabályozott borkategóriaként.

standreaegricsillagok2021.jpg
A 2021-es évjáratból kóstoltam meg három St. Andrea Egri Csillagot, a Napbort, a Boldogságost és az Örökkét. A Napbor kvázi a pince alap fehér házasítása, Egri Csillag Classicus, míg a Boldogságos Egri Csillag Grand Superior, az Örökké Egri Csillag Superior kategóriát képviseli. A Boldogságos egyben a dűlőszelektált tétel is, az azonos nevű (korábban Pipis néven ismert) egerszóláti dűlő terméséből készül. Az Örökké - ha jól emlékszem az ifj. Lőrincz Györgytől hallottakra - részben a Nagy-Eged és a Nagy-Eged-hegy terméséből készül., valószínűleg ez is indokolhatja, hogy ez a legdrágább a három bor közül. Négy napon át faggattam a három palackot, szépen tartották formájukat, most lássuk, miről meséltek.


standreanapbor2021.jpgSt. Andrea Napbor Egri Csillag 2021
Igazi birtokösszegző házasítás, kilenc fajtából áll: sauvignon blanc, olaszrizling, hárslevelű, chardonnay, pinot blanc, zenit, királyleányka, rajnai rizling és furmint. Első nap még nehezen szálazható az illat, kétségtelenül fiatal, fejlődő, ahogy összeszedi magát, leginkább fehér húsú gyümölcsöket idéz. A körtés, almás vezető motívumok mellett váltakozva tűnik fel narancsvirág, gyógynövény, citrusosság, citrushéj és szőlő. Szerkezetre egy belépő kategóriás bornál komolyabb, élénk savai első nap hangsúlyosnak tűnnek, második naptól jobban integrálódnak. Ízében is körte, alma dominál, mellette kevés citrus, őszibarack, egres, ananász, majd finom fanyarság a végén. 5p+ (kifutott, a 2022-es évjárat kapható, 3450 Ft - Bortársaság)

standreaboldogsagos2021.jpgSt. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2021
Az egerszóláti Boldogságos dűlő termése, olaszrizling, sauvignon blanc, hárslevelű, pinot gris, furmint és chardonnay házasítása. A sor legnyíltabb, legmegnyerőbb illatával fogad: érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, mangó, kellemes trópusi érintéssel, halványan zöldfűszerekkel és mandulával, cseppnyi mézzel. Kerek, meleg hangulatot árasztó bor, a széles savak mellett minimális krémesség érezhető.  A korty kicsit lazább szövésű a két társához hasonlítva, középtájon érezhető benne egy kis hullámvölgy, majd az alkohol enyhén melegít a végén. Az lédús, érett gyümölcsök dominálnak: sárga húsú őszibarack, mangó, édes citrusok, körte, a háttérben pici zöldfűszer, diszkrét édesfűszer, minimális sósság. Bizonyos jellemzői érettebb, komoly újvilági sauvignon blanc-okat is idéztek. Alighanem a legvonzóbb, legkedvesebb bor a három közül, a másik kettőnél érettebb gyümölcsös karakterű, gyümölcsösebb, és a Napbor-nál egyértelműen gazdagabb, rétegzettebb. 7p- (4450 Ft - Bortársaság)

standreaorokke2021.jpgSt. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2021
Hárslevelű, furmint, sauvignon blanc és chardonnay házasítása. A Boldogságos után mértéktartóbb, hűvösebb karakterű. Illata lassabban tárul fel, először picit fülledt, majd fehér húsú gyümölcsök, pici vanília, keleti fűszer érkezik, később gyógynövényes, sós jegyek is társulnak. Kiegyensúlyozott, tömör, arányos felépítésű bor, savai végig fókuszban tartják, a hordó jól integrált, az alkohol (ugyanannyi, mint a Boldogságosban: 14%) itt fel sem tűnik. Körte, őszibarack, citrusok viszik a főszólamot ízében, mellette váltakozva leheletnyi édesfűszer, vanília, minimális gyógynövény, enyhe sósság, egres, finoman kesernyés lecsengés pomelo-val, grapefruit-tal. A furmint és a chardonnay neutrálisabb világán át-áttör a sauvignon blanc és a hárslevelű barátságosabb ízvilága. A sor legtömörebb, és rétegzettsége mellett is jelenleg talán legzárkózottabb tagja, de a leghosszabb életet és a legnagyobb fejlődési potenciált ebben látom. 7p (kifutott, 5650 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7818035002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása