A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Valcalepio - Il Calepino

2023. január 19. 06:35 - furmintfan

Lombardia lélegzetelállító tavainak, az Alpok hegyláncainak és gyönyörű városainak - Milánónak, Bergamónak, Bresciának, Mantovának - köszönhetően kedvelt turisztikai célpont. Borkultúra szempontjából azonban Olaszország más régiói - Toszkána, Piemont, Veneto, Szicília - jóval híresebbek, Lombardia legismertebb terméke ebből a szempontból a Franciacorta, az palackos erjesztésű pezsgő. Borászati szempontból azonban Lombardia ennél többet is tud és meglepően változatos képet mutat. Tavaly egy rövidke szösszenet már foglalkozott a tartománnyal és néhány véletlenszerűen kóstolt borral, most egy kisebb eredetvédelmi körzet, a repülővel Magyarországról is könnyen elérhető Bergamo környékén elterülő Valcalepio kerül a fókuszba, két bor tükrében.

ilcalepino.jpg

Valcalepio DOC
Valcalepio DOC-t 1976-ban hozták létre, bár természetesen erre a régióra is elmondható, hogy a borkészítés több száz éves múltra tekint vissza. A Comói-tó keleti ágának csücskétől az Iseoi-tóig húzódó Valcalepio neve a görög Kalos Epias szóösszetételből ered, amelynek jelentése édes és jó talaj. A név is mutatja, hogy ez a környék termékeny talajáról és remek klímájáról vált ismertté, így természetesen a szőlőtermesztés és borkészítés is régi hagyományokra tekint vissza.
A talajviszonyok és a mikroklímák a viszonylag kis területen - a 2019-es adatok szerint kb. 140 hektár művelt területről van szó - belül is mutatnak eltéréseket. A talaj az itt működő gleccserek és folyók tevékenységének köszönhetően alapvetően üledékes, kőzettörmelékekből áll, de a régió nyugati részén inkább agyagos, míg a keleti területeken mészkőben gazdagabb, A völgyekben jellemzően melegebb az átlaghőmérséklet, míg  a magasabban fekvő domboldalakon hűvösebb van, így általánosságban előbbi területeken inkább kékszőlőt, míg a lejtőkön többnyire fehér fajtákat termesztenek.
A borok nemzetközi szőlőfajtákból készülnek - tény, ez az izgalomfaktort csökkenti, de a megbízhatóságot talán növeli - , az engedélyezett fajtaválaszték meglehetősen szűk. A fehérek - Valcalepio Bianco DOC - 55-80% chardonnay-t és pinot bianco-t (pinot blanc-t), valamint 20-45% pinot grigio-t (pinot gris-t) tartalmaznak, a vörösek - Valcalepio Rosso DOC - 40-75% merlot-t és 25-60% cabernet sauvignon-t. Készül még szárított szőlőből édes bor is, Valcalepio Moscato Passito DOC megjelöléssel, a moscato (muscat) fajták bogyóit a tőkén vagy szüret után legalább 21 napig kell szárítani, a kész bor alkoholtartalma legalább 15%, és 30-80 g/l a maradékcukor. A moscato di scanzo az ősi fajta egy kékszőlő változata, így ebből a fenti kategóriában édes vörösbor készül.

unknown_156339423_426392628662806_8868955026008703753_n.jpg

(A fotót a pincészet instagram-járól vettem kölcsön.)


Azienda Vitivinicola Il Calepino
A pincészet névadója Ambrogio da Calepio - latinul csak Calepinus - Ágoston-rendi szerzetes, aki mintegy 20000 szót tartalmazó latin szótárat készített, amely később több másik nyelvű latin szótárnak is alapul szolgált. A pincészetet 1972-ben alapította Angelo Plebani, jelenleg 20 hektárnyi saját szőlővel rendelkezik, átlagosan 220 méterrel a tengerszint felett.
A pincénél számos különböző palackos erjesztésű pezsgő készül, emellett egy száraz fehérbor és több vörösbor alkotja a szortimentet, utóbbiak között találunk olyat is, amelyhez részben szárított szőlőt használnak. Én az alapszériát képező Valcalepio Bianco-Rosso borpárost kóstoltam meg, Bergamo-ban könnyű belefutni ezekbe a borokba.


Il Calepino Il Calepino Bianco 2021
Chardonnay, pinot bianco (pinot blanc) és pinot grigio (pinot gris) házasítása. Tiszta, fehér húsú gyümölcsös illat, almával, körtével, egy kevés őszibarackkal és ananásszal a háttérben. Kóstolva kerek, rendezett, legömbölyített savak, puhán ölelő textúra, jó egyensúly jellemzi. Ízben ugyanazt a gyümölcsösséget hozza, mint illatban, talán minimális citrusosság és cukrozott mandula érezhető még. Tipikusan az a fajta fehérbor, ami extrát  nem nyújt, de ezen kívül aligha lehetne belekötni, és bárhol, bármikor szívesen innám. 5p

Il Calepino Il Calepino Rosso 2018
Merlot és cabernet sauvignon házasítása, 2 hónapig hordóban, majd 6 hónapig palackban érlelve. Az érett meggy, erdei gyümölcs mellett először egy kevés érési aroma és bőr, majd inkább aszalt meggy, édesfűszer és étcsoki jelentkezik illatában. A közepes testet határozott, enyhén érdes tannin és lendületes sav keretezi. A korty húsos, elsősorban érett meggy és erdei gyümölcs tölti meg tartalommal, mellettük kevés édesfűszer, illetve a korty végén egy pici gyógynövény, kanalas orvosság sejlik fel. 6p-

Irodalom:
https://www.valcalepio.org/en/our-region

https://italianwinecentral.com/denomination/valcalepio-doc/

https://www.winetourism.com/wine-appellation/valcalepio/

https://ilcalepino.it/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4318021738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása