A Borrajongó

Kárpótlás - Zelna Füred Olaszrizling 2021

2023. január 09. 06:00 - furmintfan

Tavaly bejárta az egész magyar borsajtót a Zelna Olaszrizling sikerének híre, és hát úgy tűnik, van az a helyzet, amikor a jó sajtó és a díjak - hozzáteszem, a kedvező árral együtt - segítenek a polcok letakarításában, mert bizony, mire észbe kaptam, az örömhír hallatán gyorsan elkapkodták a bort. Egy másik 2021-es Zelna olaszrizlinggel azért sikerült vigasztalódni. Ez a Füred névre hallgató olaszrizling, ez a pincészet balatoni hegybora, a címkén a Balatonfüredi hajókikötő előtt álló, Pásztor János által készített szobrok: a Halász és a Révész. Ebben a kategóriában a termékleírás kereteket ad, nem turbózhatja a bort a botrytis, a kisméretű hordó, a jelentősebb mennyiségű maradékcukor. Akárhogy, akármint, a Zelna Borászat egy igen jó hegybort tett le az asztalra, és ezzel kárpótolva is érzem magam a díjnyertes tételért.

zelnafuredolaszrizlinghegybor2021.jpg

Zelna Füred Olaszrizling Hegybor 2021
A Berekszél- és Farkó-kő dűlők termését két részletben szüretelték, az irányított erjesztést követően a bor 1/5 része fahordóban érlelődött. Az illat közepes intenzitású, tipikusnak mondható olaszrizlinges fajtajelleggel: fehér húsú gyümölcsök, virágok, érett egres, pici mandula, harmadik nap gyógynövényes, kézkrémes jegyek is megjelennek. Kóstolva feszes savakkal találkozunk a test amolyan "közép mínuszos", de meglepően sűrű a korty, a savak kellő lendületet biztosítanak, a magas alkohol (14%) viszont kicsit csíp a végén. Zöldalma, kemény húsú körte és őszibarack, zöldfűszerek, enyhe sósság, kis krétás érzet, pici mandula adják az ízképet. A gyümölcsösség nem túláradó - ahogy egy olaszrizlinghez illik -, de kellemes, a hordó éppen csak picit fűszerez a háttérből, a zöldfűszeres, sós, mandulás jegyek fokozzák a komplexitást. Szépen összerakott bor, szerettem. 6p (2500 Ft - kifutott)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2918020316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása