A Borrajongó

Kitörési lehetőség - Sebestyén Mozaik Bikavér 2019

2023. január 16. 06:00 - furmintfan

A tavalyi év borsikerei közül az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó a szekszárdi boroké volt, amikor is a világhírű borszakértő James Suckling stábjának egyik oszlopos tagja, Stuart Pigott 2022 tavaszán Szekszárdon járt és számos bort megkóstolt, több tételt 90 pont feletti értékeléssel jutalmazva. A sikertörténet generálta érdeklődést meglovagolva a Borjour stábja júniusban Budapesten szervezett egy kóstolót a legmagasabbra értékelt borok részvételével. Az eseményről egy külföldi út miatt ugyan lemaradtam, és eddig csak kevés bort kóstoltam a sorból, és talán néhányat még lesz lehetőségem megkóstolni, ahogy most a Sebestyén Pince Mozaik Bikavérjét is, amely 93 pontot kapott Stuart Pigott-tól, és a borszakértő egyenesen a bikavér kitörési lehetőségeként említi ezt a stílust.

sebestyenmozaikbikaver2019.jpg

Sebestyén Csaba és Sebestyén Csilla kezei közül már korábban is kerültek ki dűlőszelektált borok, de 2019-ben szintet léptek, amikor egy dűlős bikavér válogatással is jelentkeztek, a Görögszó, az Iván-völgy és a Porkoláb-völgy termését palackozták le külön-külön. A dűlőszelektált tételek mellett készült egy alap bikavér is, Mozaik néven, amely a pincészet birtokborának szerepét hivatott betölteni, egyben megtestesíti a Sebestyén Pince borvidékről és bikavérről vallott filozófiáját. A Mozaik Bikavér ugyanúgy egyesíti a hazai és nemzetközi fajták, valamit az egyes dűlők erejét, ahogy felerősíti egymást Csaba borászati tudása és Csilla nemzetközi borakadémikusi és sommelier tapasztalata. A megújult koncepció mellett új dizájnt is kaptak a borok és a Mozaik Bikavér csavarzárral került lepalackozásra.

Sebestyén Mozaik Bikavér 2019
Négy dűlő termése: Iván-völgy, Porkoláb-völgy, Bencze és Görögszó. 45% kékfrankos, 19% cabernet franc, 18% merlot, 10% cabernet sauvignon, 8% kadarka házasítása, 2 évig használt és - kis részben - új magyar tölgyfahordókban érlelve. Az illatot az érett piros bogyós gyümölcsök és meggy uralják, a háttérben diszkréten meghúzódnak édesfűszerek, virágok és fűszerpaprika. Kóstolva egy finom szövésű, zamatos, remek egyensúlyt produkáló bort kapunk.  A savak csendesen teszik a dolgukat, lekerekítettek, a tannin érett és jól integrált, az alkohol moderált, minden a helyén van, a textúra bársonyos. A kékfrankos meggyet, a bordeaux-i fajták erdei gyümölcsöket, a kadarka és a cabernet franc egy pici zöldfűszert és paprikát csempész a borba, míg a hordó finom édeskés fűszeressége hátulról támogat. A lédús korty finoman fanyar lecsengésbe torkollik és tisztán hagyja a szájat, nem húz, nem szárít. Én egyedül a fűszerpaprikás aromával nem tudtam teljesen megbarátkozni, de ez már egyéni ízlés dolga. 6p (3990 Ft, most éppen akciósan 3190 Ft - Bortársaság)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr10018023816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása