A Bortársaság szokásos Tokaj-körképe a 2018-as évjárat apropóján sem maradhatott el, a korábban megszokott novemberi időpontok helyett a dupla kóstolóval és külön kiadvánnyal fémjelzett kitekintésre ezúttal januárban került sor. A Lánchíd utcai üzletben tartott kóstolókra a hegyaljai borászok két-két 2018-as száraz bor mellett hoztak magukkal - jellemzően korábbi évjáratból származó - édes bort is. Tavaly és tavalyelőtt is úgy alakultak a dolgaim, hogy csak az egyik kóstolóra tudtam elmenni, most végre ismét ott voltam mindkettőn, úgyhogy meg is osztanám benyomásaimat.
2018 inkább száraz boros évjárat volt, a tenyészidőszak hamar megkezdődött, a kánikula korai érést eredményezett, a botrytis mennyisége nem volt számottevő, így sok aszúra senki ne számítson ebből az esztendőből. A szüret extrém korai időpontban indult és fejeződött be: volt aki már augusztus végén elmosta a prést a száraz boroknak szánt alapanyag leszedése után. Az eddig kóstolt borok alapján én most arra tippelnék, hogy 2018 nem fog beégni a tartós memóriába (engem sok szempontból 2015-re emlékeztet, bár a száraz borokkal kapcsolatban akkor bizakodóbb voltam), kiemelkedő évjáratként nem fogják emlegetni, de átkozni sem, ahogy 2010-et vagy még inkább 2014-et. A savak nem hasítanak, a hőség ellenére a borászok többnyire az alkoholt is kordában tartották, a borok barátságosak, gyümölcsösek, már most is élvezhetőek, köszönhetően annak az egész borvidékre jellemző tendenciának is, hogy alaposan visszavettek a hordózásból. A legtöbb bort szerintem érdemes lesz meginni fiatalon, de ez nem jelenti azt, hogy ne akadna néhány dűlős tétel, amiből félre lehet tenni későbbi fogyasztásra is. Hozzá kell tennem, hogy azok a borászok, akikkel volt alkalmam kicsit beszélgetni, nálam optimistábbak a 2018-as száraz borok megítélését és érlelhetőségét illetően.
I. kóstoló:
Demeter Zoltán
Demeter Zoltán helyett ezúttal felesége, Anett jött el a kóstolóra. A Hold-völgy Furmintból érdekes hordókísérlet készült a pincénél, a tartályban erjedt alapanyag Kalina Gábor akác-, illetve tölgyfából készült hordóiba került. Mivel új hordókról beszélünk, jelenlegi állapotában mindkét tétel masszívan fás, van bennük izgalom, de nem tudom, mikorra lesznek képesek beépíteni a hordót. A tölgyben érlelt (Hold-völgy Quercus Petraea 2018) fűszeres, enyhén virágos és mentás illata után ízben is hozza a mentás, gyógynövényes vonalat, körte, őszibarack, pici méz mellett (6p-). Az akáchordós (Hold-völgy Robinia Pseudoacacia 2018) édeskésebb hangulatú, finoman mézes, édesfűszeres, de nem a klasszikus hordóvaníliával, a végén a fa mellett határozottan édesfűszeres a lecsengés is (6p-). Az Eszter Szamorodni 2016 illatában bevillan egy pici technocol a mangó, mandarin, maracuja és citrusok mellett, de (számomra) nem zavaró mértékben. A trópusi gyümölcsök és a citrusok megvannak ízben is, ám egyelőre mindent elmos az iszonyatos mennyiségű sav, így jelenleg egyensúlyról nem beszélhetünk. Meglátjuk idővel hogyan fejlődik a bor, mindenesetre a saját palackom a következő néhány évet még biztosan a borhűtő mélyén tölti (6p).
Gizella Pince
Szilágyi Lacinál már korábban kijöttek a 2018-as borok, így itt újdonságot nekem most nem tartogatott a sor. A Furmint 2018 kicsit zárkózottan indul, finom fűszeresség, narancs, körte adják az aromákat, arányos, jól iható, kisimultabb, mint utolsó találkozásunkkor (6p). A Barát Hárslevelű 2018 mintha kezdene magára szedni egy kis palackbukét, de továbbra is nagyon zamatos, húsos, szerethető, ízében narancs, sárga húsú gyümölcsök és egy kis érett egres (6p+). Nálam a Szamorodni 2017 volt az est legjobb bora, példás sav-cukor egyensúly, rengeteg sárga húsú és trópusi gyümölcs, kiváló intenzitás parádés összjátéka (7p+).
Kaláka Pince
Alkonyi Lászlónál három 2018-as bort kóstoltam, mindegyikük furmint és hárslevelű házasítása. A Sípos 2018 egyedi aromatikát hoz: méz, narancs, érett körte, a bor félszáraz (érzetre is), krémes, de közben van egy kis tapadása is, karakteres, izgalmas tétel (6p). A Tökösmál 2018 határozottan körtés, enyhén őszibarackos, egyenes, jó savakra épül, szépen, elegánsan indul, de a végén egy pici kesernye borzolja a kedélyeket (6p+). A római számmal jelölt késői szüretek sorában a 2017-es "II." következett. Illatában volt egy pici aldehides bizonytalanság, ízben szebb, tiszta, könnyű, laza, barackos, enyhén trópusi gyümölcsös, egyensúly talán kicsit az édesség felé dől (6p).
Tokaj Oremus
Ujfalussy Szabolcs szokás szerint hozott egy korábbi évjáratot is a friss Mandolás mellett. A Mandolás Furmint 2018 könnyedebb, lazább szövésű, mint az előző évjáratok, a hordóból is alaposan visszavettek. Illata hűvös, szinte mentás, virágos, őszibarackos, ízében zöldalma, citrusok, körte (6p-). A Mandolás Furmint 2012 egészen más stílus, szélesebb, teltebb, határozottabb fával, az évjárat lágyabb savaival. Már határozottan érett, érett alma, süteményes jegyek, pici diósság színezik (6p-). Az 5 Puttonyos Aszú 2010 kevésbé sav-vezérelt, mint sok "évfolyamtársa", krémes, telt, a klasszikus sárgabaracklekvár mellett már érési jegyeket is mutatott (7p).
Sauska Tokaj
Az üdvözlő ital is a Rakaczki Gábor által képviselt Sauska Tokaj-tól jött: a Brut pezsgő volt, furmint, egy kevés hárslevelűvel és chardonnay-val kiegészítve. Kellemes, jó minőségű bubikkal operál, citrusok, zöldalma, ananász színezik (6p-). A második kóstolón a Rosé Brut volt a bemelegítő ital, szamócás, cseresznyés, finoman krémes (6p). A Birs Chardonnay 2018 arányos, finoman édesfűszeres, pici mogyoró, citrusok is megfordulnak benne, érezhető sósság mellett, szerintem a hordót is be fogja építeni (7p-). A Medve Furmint 2018 finoman vaníliás, szegfűszeges, pörkölt magos, citrusok, körte, fehér húsú gyümölcsök, halvány sósság mellett. A hordó jelenléte most is határozott, de mintha a korábbi évekhez képest mérsékeltebb lenne (6p+). A Late Harvest Cuvée 2018 laza, könnyed, illatában volt egy tompa tökmagos vonal, ízben sárga húsú gyümölcsös, őszibarackbefőttes jegyeket hordoz (5p+).
Tállya Wines
A Tállya Wines standja mögött - ahogy tavaly is - Barta Péter és Szűcs Ferenc állt. A Tállya Furmint 2018 visszafogott gyógynövényes illata után ízben intenzívebb, feszes, citrusos, almás jegyei mellett határozottan sós, jó egyensúly mellett (5p+). Szűcs Ferenc saját birtokbora, a Furmint 2018 simább, szélesebb, teltebb, érettebb gyümölcsöket, almát, birset mutat, picit magasabb alkohol mellett (5p+). A Tállya Wines Édes 2018 kb. 130 g/l maradékcukrot tartalmaz, szinte csak furmintból készült. Felezett őszibarackbefőttes, sárgabarackos, trópusi gyümölcsös jegyeket hoz, zamatos, jól iható, szerettem (6p+).
II. kóstoló:
Balassa István
Tavaly nyáron kóstoltam már 2018-as Balassa borokat, de az akkor még nagyon fiatal tételek, valószínűleg még csak most kezdenek igazán formába lendülni. A Kakas Furmint 2018 finoman fűszeres, fehér húsú őszibarack, körte, cseppnyi méz színezi, elegáns, arányos (7p-). A Szent Tamás Furmint 2018 még csikó, de nagy potenciál lehet benne, gazdag fűszeresség, finom vanília, komoly szerkezet jellemzi (7p+). A Betsek Kvarc Szamorodni 2017 csupa sárga húsú gyümölcs - leginkább barackfélék és trópusiak -, krémes, kényeztető, gazdag (8p-).
Homonna Szőlőbirtok
Homonna Attila is két száraz is egy édes bort hozott magával. A birtokbor Furmint-Hárslevelű 2018 termálvizes fülledtséggel nyit, határozottan sós, citrusok és fehér húsú gyümölcsök, valamint a szokásos szikárabb szerkezet mellett (6p). A Határi 2018 szintén szikár, stabil felépítésű, de barátságosabb, nyíltabb és gyümölcsösebb (7p). Az Édes Hármas 2017 viszont fura jószág, a borász szerint alapos szellőztetést igényel, de engem most még sok pörgetés után sem győzött meg: az egyensúly rendben, nem túl sok a cukor, de az aromatika előrehaladott, korai oxidáció gyanújával, cideres, reszelt almás jegyekkel. (5p).
Kikelet Pince
A 2018 száraz borokat Berecz Stéphanie jóvoltából már kóstolhattam, de a 2016-os édesekhez még nem volt szerencsém. A Lónyai Furmint 2018 édes fehér húsú gyümölcsöket, pici púdert és grillázst mutat, aránylag lazább szövésű (5p+). A Lónyai Hárslevelű 2018 első általam kóstolt palackja biztosan nem volt 100%-os, a második már inkább emlékeztetett az előző héten kóstolt borra, zöldalmás, citrusos, lendületes (6p+). A Szamorodni 2016 hűvös, elegáns, légies, sárgabarackos, édes citrusos, gyógynövényes motívumokkal (7p). Az Aszú 2016 koncentrált és nagyon feszes, sárgabarack, mangó, citrusok, sárga húsú gyümölcsök lüktető ízével (8p).
Montium Birtok
Csorba Péter és Ringer Ferenc két birtokbort és egy késői szüretet mutattak be. A Birtok Furmint 2018 először elég visszafogott, idővel nyílik meg, citrusok, körte, kis őszibarack adják az aromákat könnyű test és jó savak mellett (5p+). A Birtok Hárslevelű 2018 intenzívebb, kicsivel lágyabb és szélesebb, több gyümölcs közül az érett alma a vezető motívum (6p-). A Késői Szüret 2017 mézes, őszibarackbefőttes jegyekkel operál, elég lágy és rövid, poros lecsengéssel (5p).
Szepsy
Ifj. Szepsy Istvánnál két száraz furmintot és egy szamorodnit lehetett kóstolni, mindhárom bor kifejezetten tetszett. A Furmint 2018 igényel egy kis szellőztetést, sós, fűszeres, virágos, sós citrommal, almával, masszív felépítéssel. Fiatal még, de ígéretes, komoly anyagnak tűnik. (7p-). A Nyulászó 2018 már most egészen kész bornak mondható, szép fűszeresség, érett fehér húsú gyümölcsök, finom savak (7p). A Szamorodni 2016 egyszerre koncentrált és elegáns, sárgabarack, narancs, mangó, narancs- és citromhéj, vanília színezi (8p-).
Tokaj Nobilis
Bárdos Sarolta két furmint mellett egy majd' 10 éves aszút hozott magával. A Rány Furmint 2018 lassan nyílik, sós, köves, idővel mutat gyümölcsöket és fűszereket is, meleg érzetű, jó arányokkal bír, jelenleg még meglehetősen zárkózott (6p). A Barakonyi Furmint 2018 virágos, fűszeres, gyömbéres, enyhén gyógynövényes, körtés, barackos gyümölcsökkel, jól adagolt hordóval, a szokásos jó struktúrával (7p-). A 6 Puttonyos Aszú 2010 most annyira nem ragadott magával, mint ősszel, de persze így is nagyon jó. Feszes, koncentrált, narancslekvár, sárgabarack, mangó ízével, enyhén gombás bukéval (8p-).
Korábbi évjáratkörképek: