A Borrajongó

Tokaji évjáratkörkép a Bortársaságnál - 2018

2020. február 05. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság szokásos Tokaj-körképe a 2018-as évjárat apropóján sem maradhatott el, a korábban megszokott novemberi időpontok helyett a dupla kóstolóval és külön kiadvánnyal fémjelzett kitekintésre ezúttal januárban került sor. A Lánchíd utcai üzletben tartott kóstolókra a hegyaljai borászok két-két 2018-as száraz bor mellett hoztak magukkal - jellemzően korábbi évjáratból származó - édes bort is. Tavaly és tavalyelőtt is úgy alakultak a dolgaim, hogy csak az egyik kóstolóra tudtam elmenni, most végre ismét ott voltam mindkettőn, úgyhogy meg is osztanám benyomásaimat.

bttokaj2018_00.jpg

2018 inkább száraz boros évjárat volt, a tenyészidőszak hamar megkezdődött, a kánikula korai érést eredményezett, a botrytis mennyisége nem volt számottevő, így sok aszúra senki ne számítson ebből az esztendőből. A szüret extrém korai időpontban indult és fejeződött be: volt aki már augusztus végén elmosta a prést a száraz boroknak szánt alapanyag leszedése után. Az eddig kóstolt borok alapján én most arra tippelnék, hogy 2018 nem fog beégni a tartós memóriába (engem sok szempontból 2015-re emlékeztet, bár a száraz borokkal kapcsolatban akkor bizakodóbb voltam), kiemelkedő évjáratként nem fogják emlegetni, de átkozni sem, ahogy 2010-et vagy még inkább 2014-et. A savak nem hasítanak, a hőség ellenére a borászok többnyire az alkoholt is kordában tartották, a borok barátságosak, gyümölcsösek, már most is élvezhetőek, köszönhetően annak az egész borvidékre jellemző tendenciának is, hogy alaposan visszavettek a hordózásból. A legtöbb bort szerintem érdemes lesz meginni fiatalon, de ez nem jelenti azt, hogy ne akadna néhány dűlős tétel, amiből félre lehet tenni későbbi fogyasztásra is. Hozzá kell tennem, hogy azok a borászok, akikkel volt alkalmam kicsit beszélgetni, nálam optimistábbak a 2018-as száraz borok megítélését és érlelhetőségét illetően.

I. kóstoló:

bttokaj2018_07.jpgDemeter Zoltán
Demeter Zoltán helyett ezúttal felesége, Anett jött el a kóstolóra. A Hold-völgy Furmintból érdekes hordókísérlet készült a pincénél, a tartályban erjedt alapanyag Kalina Gábor akác-, illetve tölgyfából készült hordóiba került. Mivel új hordókról beszélünk, jelenlegi állapotában mindkét tétel masszívan fás, van bennük izgalom, de nem tudom, mikorra lesznek képesek beépíteni a hordót. A tölgyben érlelt (Hold-völgy Quercus Petraea 2018) fűszeres, enyhén virágos és mentás illata után ízben is hozza a mentás, gyógynövényes vonalat, körte, őszibarack, pici méz mellett (6p-). Az akáchordós (Hold-völgy Robinia Pseudoacacia 2018) édeskésebb hangulatú, finoman mézes, édesfűszeres, de nem a klasszikus hordóvaníliával, a végén a fa mellett határozottan édesfűszeres a lecsengés is (6p-). Az Eszter Szamorodni 2016 illatában bevillan egy pici technocol a mangó, mandarin, maracuja és citrusok mellett, de (számomra) nem zavaró mértékben. A trópusi gyümölcsök és a citrusok megvannak ízben is, ám egyelőre mindent elmos az iszonyatos mennyiségű sav, így jelenleg egyensúlyról nem beszélhetünk. Meglátjuk idővel hogyan fejlődik a bor, mindenesetre a saját palackom a következő néhány évet még biztosan a borhűtő mélyén tölti (6p).

bttokaj2018_03.jpgGizella Pince
Szilágyi Lacinál már korábban kijöttek a 2018-as borok, így itt újdonságot nekem most nem tartogatott a sor. A Furmint 2018 kicsit zárkózottan indul, finom fűszeresség, narancs, körte adják az aromákat, arányos, jól iható, kisimultabb, mint utolsó találkozásunkkor (6p). A Barát Hárslevelű 2018 mintha kezdene magára szedni egy kis palackbukét, de továbbra is nagyon zamatos, húsos, szerethető, ízében narancs, sárga húsú gyümölcsök és egy kis érett egres (6p+). Nálam a Szamorodni 2017 volt az est legjobb bora, példás sav-cukor egyensúly, rengeteg sárga húsú és trópusi gyümölcs, kiváló intenzitás parádés összjátéka (7p+).

bttokaj2018_04.jpgKaláka Pince
Alkonyi Lászlónál három 2018-as bort kóstoltam, mindegyikük furmint és hárslevelű házasítása. A Sípos 2018 egyedi aromatikát hoz: méz, narancs, érett körte, a bor félszáraz (érzetre is), krémes, de közben van egy kis tapadása is, karakteres, izgalmas tétel (6p). A Tökösmál 2018 határozottan körtés, enyhén őszibarackos, egyenes, jó savakra épül, szépen, elegánsan indul, de a végén egy pici kesernye borzolja a kedélyeket (6p+). A római számmal jelölt késői szüretek sorában a 2017-es "II." következett. Illatában volt egy pici aldehides bizonytalanság, ízben szebb, tiszta, könnyű, laza, barackos, enyhén trópusi gyümölcsös, egyensúly talán kicsit az édesség felé dől (6p).

bttokaj2018_06.jpgTokaj Oremus
Ujfalussy Szabolcs szokás szerint hozott egy korábbi évjáratot is a friss Mandolás mellett. A Mandolás Furmint 2018 könnyedebb, lazább szövésű, mint az előző évjáratok, a hordóból is alaposan visszavettek. Illata hűvös, szinte mentás, virágos, őszibarackos, ízében zöldalma, citrusok, körte (6p-). A Mandolás Furmint 2012 egészen más stílus, szélesebb, teltebb, határozottabb fával, az évjárat lágyabb savaival. Már határozottan érett, érett alma, süteményes jegyek, pici diósság színezik (6p-). Az 5 Puttonyos Aszú 2010 kevésbé sav-vezérelt, mint sok "évfolyamtársa", krémes, telt, a klasszikus sárgabaracklekvár mellett már érési jegyeket is mutatott (7p).

bttokaj2018_05.jpgSauska Tokaj
Az üdvözlő ital is a Rakaczki Gábor által képviselt Sauska Tokaj-tól jött: a Brut pezsgő volt, furmint, egy kevés hárslevelűvel és chardonnay-val kiegészítve. Kellemes, jó minőségű bubikkal operál, citrusok, zöldalma, ananász színezik (6p-). A második kóstolón a Rosé Brut volt a bemelegítő ital, szamócás, cseresznyés, finoman krémes (6p). A Birs Chardonnay 2018 arányos, finoman édesfűszeres, pici mogyoró, citrusok is megfordulnak benne, érezhető sósság mellett, szerintem a hordót is be fogja építeni (7p-). A Medve Furmint 2018 finoman vaníliás, szegfűszeges, pörkölt magos, citrusok, körte, fehér húsú gyümölcsök, halvány sósság mellett. A hordó jelenléte most is határozott, de mintha a korábbi évekhez képest mérsékeltebb lenne (6p+). A Late Harvest Cuvée 2018 laza, könnyed, illatában volt egy tompa tökmagos vonal, ízben sárga húsú gyümölcsös, őszibarackbefőttes jegyeket hordoz (5p+).

bttokaj2018_02.jpgTállya Wines
A Tállya Wines standja mögött - ahogy tavaly is - Barta Péter és Szűcs Ferenc állt. A Tállya Furmint 2018 visszafogott gyógynövényes illata után ízben intenzívebb, feszes, citrusos, almás jegyei mellett határozottan sós, jó egyensúly mellett (5p+). Szűcs Ferenc saját birtokbora, a Furmint 2018 simább, szélesebb, teltebb, érettebb gyümölcsöket, almát, birset mutat, picit magasabb alkohol mellett (5p+). A Tállya Wines Édes 2018 kb. 130 g/l maradékcukrot tartalmaz, szinte csak furmintból készült. Felezett őszibarackbefőttes, sárgabarackos, trópusi gyümölcsös jegyeket hoz, zamatos, jól iható, szerettem (6p+).


II. kóstoló:

bttokaj2018_10.jpgBalassa István
Tavaly nyáron kóstoltam már 2018-as Balassa borokat, de az akkor még nagyon fiatal tételek, valószínűleg még csak most kezdenek igazán formába lendülni. A Kakas Furmint 2018 finoman fűszeres, fehér húsú őszibarack, körte, cseppnyi méz színezi, elegáns, arányos (7p-). A Szent Tamás Furmint 2018 még csikó, de nagy potenciál lehet benne, gazdag fűszeresség, finom vanília, komoly szerkezet jellemzi (7p+). A Betsek Kvarc Szamorodni 2017 csupa sárga húsú gyümölcs - leginkább barackfélék és trópusiak -, krémes, kényeztető, gazdag (8p-).

bttokaj2018_11.jpgHomonna Szőlőbirtok
Homonna Attila is két száraz is egy édes bort hozott magával. A birtokbor Furmint-Hárslevelű 2018 termálvizes fülledtséggel nyit, határozottan sós, citrusok és fehér húsú gyümölcsök, valamint a szokásos szikárabb szerkezet mellett (6p). A Határi 2018 szintén szikár, stabil felépítésű, de barátságosabb, nyíltabb és gyümölcsösebb (7p). Az Édes Hármas 2017 viszont fura jószág, a borász szerint alapos szellőztetést igényel, de engem most még sok pörgetés után sem győzött meg: az egyensúly rendben, nem túl sok a cukor, de az aromatika előrehaladott, korai oxidáció gyanújával, cideres, reszelt almás jegyekkel. (5p).

bttokaj2018_13.jpgKikelet Pince
A 2018 száraz borokat Berecz Stéphanie jóvoltából már kóstolhattam, de a 2016-os édesekhez még nem volt szerencsém. A Lónyai Furmint 2018 édes fehér húsú gyümölcsöket, pici púdert és grillázst mutat, aránylag lazább szövésű (5p+). A Lónyai Hárslevelű 2018 első általam kóstolt palackja biztosan nem volt 100%-os, a második már inkább emlékeztetett az előző héten kóstolt borra, zöldalmás, citrusos, lendületes (6p+). A Szamorodni 2016 hűvös, elegáns, légies, sárgabarackos, édes citrusos, gyógynövényes motívumokkal (7p). Az Aszú 2016 koncentrált és nagyon feszes, sárgabarack, mangó, citrusok, sárga húsú gyümölcsök lüktető ízével (8p).

bttokaj2018_08.jpgMontium Birtok
Csorba Péter és Ringer Ferenc két birtokbort és egy késői szüretet mutattak be. A Birtok Furmint 2018 először elég visszafogott, idővel nyílik meg, citrusok, körte, kis őszibarack adják az aromákat könnyű test és jó savak mellett (5p+). A Birtok Hárslevelű 2018 intenzívebb, kicsivel lágyabb és szélesebb, több gyümölcs közül az érett alma a vezető motívum (6p-). A Késői Szüret 2017 mézes, őszibarackbefőttes jegyekkel operál, elég lágy és rövid, poros lecsengéssel (5p).

bttokaj2018_12.jpgSzepsy
Ifj. Szepsy Istvánnál két száraz furmintot és egy szamorodnit lehetett kóstolni, mindhárom bor kifejezetten tetszett. A Furmint 2018 igényel egy kis szellőztetést, sós, fűszeres, virágos, sós citrommal, almával, masszív felépítéssel. Fiatal még, de ígéretes, komoly anyagnak tűnik. (7p-). A Nyulászó 2018 már most egészen kész bornak mondható, szép fűszeresség, érett fehér húsú gyümölcsök, finom savak (7p). A Szamorodni 2016 egyszerre koncentrált és elegáns, sárgabarack, narancs, mangó, narancs- és citromhéj, vanília színezi (8p-).

bttokaj2018_09.jpgTokaj Nobilis
Bárdos Sarolta két furmint mellett egy majd' 10 éves aszút hozott magával. A Rány Furmint 2018 lassan nyílik, sós, köves, idővel mutat gyümölcsöket és fűszereket is, meleg érzetű, jó arányokkal bír, jelenleg még meglehetősen zárkózott (6p). A Barakonyi Furmint 2018 virágos, fűszeres, gyömbéres, enyhén gyógynövényes, körtés, barackos gyümölcsökkel, jól adagolt hordóval, a szokásos jó struktúrával (7p-). A 6 Puttonyos Aszú 2010 most annyira nem ragadott magával, mint ősszel, de persze így is nagyon jó. Feszes, koncentrált, narancslekvár, sárgabarack, mangó ízével, enyhén gombás bukéval (8p-).

Korábbi évjáratkörképek:

2017

2016

2015

2013

2012

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9215448244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása