A Borrajongó

Kikelet szemle - 2018-as furmintok és hárslevelűk

2020. január 28. 06:00 - furmintfan

A tarcali Kikelet Pince borásza, Berecz Stéphanie idén is megtartotta kedves szokását és küldött egy kartonnal a frissen megjelenő száraz boraiból, hogy kóstoljuk meg azokat. Ez most hét bort jelent, ennyi száraz tétel készült a pincénél 2018-ban: két furmint (Birtok és Lónyai), négy hárslevelű (Birtok, Kassai, Lónyai, Váti) és egy házasítás (Váti Tokaj Dry). A Váti borai várhatóan később kerülnek a kereskedésekbe, Stéphanie szokás szerint egy kis palackos érlelést is szán ezeknek a boroknak forgalomba hozatal előtt, így a jelenlegi pillanatfelvételhez képest már kicsit változhatnak.

kikelet2018.jpg
Négyen ültünk le megkóstolni a borokat, köztük Táncoló Medve barátunk és Szabi is, de sajnos két bor dugós volt, a cserepalackokat pedig pár nap múlva már egyedül bontottam ki.

A Váti dűlőből készített két bor (mondhatjuk: mint általában) a többiek fölé nő, de a Lónyai Hárslevelű is remek. A két birtok-szintű bor most kevesebb élményt adott, mint tavaly, amikor a remek 2017-es Birtok Furmint egyenesen a sor egyik legjobbja volt. A Lónyai-dűlő borai is vegyes érzéseket keltettek: a sziporkázó hárslevelű mellett az innen készült furmintot most jóval haloványabbnak éreztem. Az idő persze még dolgozhat ezeknek a boroknak, egyelőre a Lónyai Hárslevelű, a Váti Hárslevelű és a Váti Tokaj Dry papírforma szerint hozza a klasszis szintet.

Kikelet Birtok Furmint 2018
Diszkrét, de kellemes illat, sárga almával, körtével, némi fehér virággal és púderességgel. A kerek korty magját feszes savak tartják, először van egy kis húzása a kortynak, szikárabbnak tűnt, mint a Lónyai-ból szüretelt párja. Almafélék, fehér húsú gyümölcsök, egy kevés citrus színezi a bort, halvány zöldfűszeres jegyekkel, érintésnyi kakukkfűvel, zsályával. Bontás után két nappal tűnt a legintenzívebbnek, leggyümölcsösebbnek. A két furmint közül szerkezetét tekintve ez nekem jobban tetszett.
furmintfan: 6p-

Kikelet Lónyai Furmint 2018
A Birtok Furmintnál érettebb és moderáltabb intenzitású az illata: édes gyümölcsök, citrusok, vilmoskörte, diszkrét trópusi színezet, cseppnyi méz és süteményes díszítés, kicsit a hordót is érezni még. Szélesebb, lazább szövésű, hígabbnak tűnik, mint akár a Birtok Furmint, akár a Lónyai Hárslevelű, savai lágyabb érzetűek. Ízben érett fehér húsú gyümölcsök, almafélék, kis fűszer, enyhe fanyar érzet, meg-megvillanó citrusokkal.
furmintfan: 5p

Kikelet Birtok Hárslevelű 2018
Határozottan virágos illat, enyhe parfümös-púderes jelleg, frissen szedett gyümölcsök. A megszokottabb sárga húsú gyümölcsök mellett szinte piros bogyósokat is ki lehet érezni, majd idővel méz és szárított virágok is belépnek. Kóstolva kerek és feszes egyszerre, zamatos, meleg hangulatot áraszt, a végén egy picikét az alkohol is fűt. Érett sárga húsú gyümölcsök, barackfélék és édes citrusok ízével találkozunk, enyhe süteményes kísérettel, mézes lezárással és leheletnyi kesernyével. Bájos, szerethető bor, szerintünk nem is érdemes várni a kibontásával.
furmintfan: 6p-
rszabi: 5p+

Kikelet Kassai Hárslevelű 2018
Fülledten nyit és utána és tompább marad az illata a többi borhoz képest, mézes, édes almás, citrusos jegyeket idéz. Harmadnapra a illat erőre kap, megjelennek az érett sárga húsú és szinte piros bogyósokat is idéző motívumok. A feszes savak élénken kezdenek, de viszonylag rövid ideig tartanak ki, a vártnál gyorsabban leül a bor szájban. Alma és citrusok jelentkeznek ízében is, a korty vége kissé kesernyés és szárít. Táncoló Medve kóstolta a bort a pincénél nem is olyan rég és szerinte ott nem ilyen volt, úgyhogy fennáll a lehetősége, hogy a mi palackunk nem volt tökéletes.
furmintfan: 5p+
rszabi: 5p

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2018
Virágok, fehér húsú gyümölcsök, különféle citrusok, pici fűszer jellemzi az illatot. Egy fokkal tömörebb és masszívabb anyag az előző boroknál, határozottabb savérzettel, szikár megjelenéssel. Lédús fehér húsú gyümölcsök, almafélék, különböző citrusok, juzu, lime, pici zöldfűszer a fő díszítőjegyek, kiegyensúlyozottan, hosszan tartanak az ízek, a lecsengésben sziporkázó citrusos gyümölcsösséggel.
furmintfan: 7p-
rszabi: 6p+

Kikelet Váti Hárslevelű 2018
Tiszta, jól definiált illat, citrusok, körte, zöldalma, citrushéj, virágok, kiwi, pici citrushéj, eleinte inkább zöld kaliforniai paprika, majd idővel zöldfűszerek, egy kevés sárga húsú gyümölcs - a Kikelet hársak korábbi évjárataitól nem idegen módon némileg sauvignon blanc-ra emlékeztet. Teltebb, szélesebb, mint a Lónyai, de ugyanúgy arányos, lendületes, remek savak vezetik, a hordó finoman a háttérben marad. Lédús citrusfélék, lime, fehér húsú őszibarack, zöldalma, citrushéj színezik, halvány zöldfűszeres, sós aláfestéssel.
furmintfan: 7p
rszabi: 7p+

Kikelet Váti Tokaj Dry 2018
Ismét készült egy furmint-hárs házasítás is a Váti-dűlőből. Fehér és sárga húsú gyümölcsök, alma, körte, őszibarack, enyhe trópusi gyümölcsös színezet, finom fűszeresség - a Lónyai és a Váti hársak után kicsit érettebb gyümölcsöket mutat. Kóstolva zamatos és gazdag, rengeteg ízt, aromát vonultat fel, szép szerkezeti egyensúly mellett. Különféle citrusok, pomelo, lime, fehér és sárga húsú gyümölcsök, alma, pici zöldfűszer és finom fűszeresség, minimális vanília a hordóból. Talán a sor legtöbbre hivatott bora.
furmintfan: 7p
rszabi: 7p

 

Berecz Stéphanie-nak nagyon szépen köszönjük a borokat!

Korábbi Kikelet kóstolók a nappaliban:

2017-es borok

2016-os borok

2015-ös borok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9715420988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása