A Borrajongó

Tokaji (1/2) évjáratkörkép a Bortársaságnál - 2016

2017. november 17. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság idén is megrendezi/megrendezte a szokásos Tokaj évjárat-bemutatót, a 2016-os év boraival. Én személy szerint nagyon szeretem ezeket a rendezvényeket, befogadható a bemutatott bormennyiség, nincs nagy tömeg, mégis sok jó ismerőssel, baráttal lehet találkozni, beszélgetni a borászok és közönség soraiban is. 
Ahogy már megszokhattuk, a 2016-os borok bemutatása is két részletben történik. Az első körre a múlt héten került sor, a második a jövő héten lesz, de mivel utóbbin sajnos nem tudok részt venni, gyorsan meg is osztom az első kóstolón szerzett röpke benyomásaimat (és az azok alapján kiosztott szigorúan jelzésértékű pontszámokat).

bttokaj2016_1.jpg

A 2016-os évjárat a meleg 2015 után hűvösebb, és csapadékosabb volt, kevesebb lett az édes bor és a dűlős száraz is. Amíg a 2015-ös borok többsége egyből élvezhető formában került a polcokra, áradóan gyümölcsösek, behízelgőek voltak, a 2016-os száraz tokajiak kicsit nehezebben adják magukat, érdemes lehet fektetni őket egy kicsit fogyasztás előtt. Amennyire lehet általánosítani, 2015-höz képest a savak jellemzően magasabbak, kicsit keményebbek, cserébe az alkohol alacsonyabb, a borok lendületesebbek, szikárabbak.
2016 őszén volt egy nagy eső Hegyalján. Savszerkezet és textúra szempontjából fontos választóvonal lehet, hogy ki szedte le a termést az eső előtt, és ki várt ki a szürettel utána.

bttokaj2016_3.jpg

Demeter Zoltán Pincészet
Demeter Zoltánnál 2015 után 2016-ból kevesebb dűlős bor született. A korábbi Édes Birtokbor külseje megváltozott: Late Harvest néven, 0,375 l-es palackban került forgalomba

Demeter Zoltán Birtokbor Furmint Dry 2016
Kristálytiszta, virágos, fehér húsú gyümölcsös, körtés, őszibarackos, édes citrusos aromatika. Nagyon finom savakkal operál, cizellált, elegáns bor, a korty selymes, sehol egy kiálló él. Talán kevésbé feszes, de simább, finomabb textúrával rendelkezik, mint a legtöbb 16-os száraz tokaji. 6p (4450 Ft)

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2016
Fehér húsú gyümölcsök, körte, fehér húsú őszibarack, zöldalma, egy kevés zöldfűszer és zellerszár tűnik fel, némi citrusosság és leheletnyi vanília társaságában. Ez is nagyon tiszta, precíz, elegáns bor. Nagyon jól iható, de a korábbi évjáratokhoz képest most talán kevésbé komplex. 6p (7950 Ft)

Demeter Zoltán Ősz-hegy Sárgamuskotály 2016 
Az illata kicsit meglepett: benne egyfajta fura (palack?)érettség, érett szőlő, rózsavíz, ananász, déligyümölcsök, érett alma, grillázs, édesfűszerek, csipet dohány és avar. Koránál valahogy érettebbnek tűnik, kicsit lustábbnak is hat, mint a két másik DZ bor, bár - azt hiszem - több cukor is maradt benne. Felsejlik benne a korábbi Őszhegyekre is jellemző finom, elegáns, elzászi traminikre is emlékeztető aromatika, de az érettség, édesség érzete valahogy eltompítja azokat. 5p+ (7950 Ft)

Demeter Zoltán Late Harvest 2016
Új név, új köntös, változatlanul magas minőség.Temérdek sárga húsú és trópusi gyümölcs, töppedt szőlő, mangó, maracuja, ananász, cseppnyi méz. Intenzív, gazdag és jó sav-cukor egyensúlyt mutat. 6p+ (3450 Ft)

 bttokaj2016_2.jpg

Homonna Szőlőbirtok
Homonna Attilánál változatlan a nem túl bonyolult a szortiment száraz boros része: egy furmint-hárslevelű házasítás, két dűlős bor. Bónusznak a még forgalomba nem került 2003-as aszúját hozta el az erdőbényei borász.

Homonna Furmint-Hárslevelű 2016
Eleinte sós az illata, majd fehér húsú gyümölcsök, diszkrét fűszerességgel, pici virággal. Hűvös karakter, szikár, remek hordóval keretbe foglalva. Citrusok, fehér húsú őszibarack, finom fűszeresség, csipetnyi só. A kóstoló egyik legjobbja. 6p+ (5550 Ft)

Homonna Határi Furmint 2016 
Első szippantásra egy kis gyurma, majd joghurt, fehér húsú gyümölcsök, körte, kevés fehér virág, diszkrét hordós jegyekkel körítve. Szikár, tömör maggal rendelkező bor, élénk savakkal, finom hordóval keretezve. Fehér húsú gyümölcsök, citrusos, sós jegyek, zöldfűszerek. A hordó még kicsit simulhat, de úgy tűnik, bőven lesz ideje. 6p+ (9750 Ft)

Homonna Aszú 2003
Sárgabarack, sárga húsú gyümölcsök, érett trópusiak, kandírozott citrusok, narancslekvár, egy kevés füge, kellemes fűszeresség. Elegáns, légies jelenség, mégis koncentrált, fel sem tűnik, hogy majd' 15 éves. 7p+

 bttokaj2016_8.jpg

Kaláka Pince
Alkonyi László a településszintű Tállya mellett egy dűlős bort és egy késői szüretet hozott magával. Utóbbi egészen egyszerűen "I." névre hallgat, amolyan stílusgyakorlat, amelynél cél a kb. 100 g/l maradékcukor.

Kaláka Tállya 2016
Kissé zárt illat és íz, leginkább almával, mellette őszibarackkal, joghurttal. Feszes, acélos savak szilárdítják, még simulhat a palackban. A szerkezet alapján érdemes lenne még fektetni, de van benne egy olyan almás aromatika, ami a jövőjére nézve nem feltétlenül biztató. 5p (4200 Ft)

Kaláka Báthori 2016 
Virágok, fehér húsú őszibarack, citrusok. Gömbölydedebb, simább  korty az előző borhoz képest. Savai kellően élénkek, de szép az egyensúlya, tiszta, zamatos bor. 6p (5700 Ft)

Kaláka I. 2016
Késői szüret, sok botrytisszel, amolyan átmenet Sauternes és Tokaj között. Sárgabarack, sárga húsú gyümölcsök, citrusok, narancs. A sok botrytis érezhető, fanyarsága is ellentart a cukornak, a bor mégis könnyed, élénk savakkal megáldva. 6p+ (6000 Ft)

bttokaj2016_9.jpg
Oremus
Az Oremus borvidéki klasszikusnak minősülő Mandolás Furmintja új címkét kapott (nem lett szebb a címke, sajnos, én az előző 2 évjáratét szerettem a legjobban), mellette pedig a már kifutott 2015-ös Late Harvest került az asztalra.

Oremus Mandolás Furmint 2016 
Fűszerek, fehér húsú gyümölcsök, finom hordós jegyek, kis citrus, grapefruit, nyári alma, virágok. Élénk savak mellett kis krémesség a kortyban. Arányos, jó felépítésű bor, amelyben azonban a hordó még nem épült be teljesen. 6p- (3850 Ft)

Oremus Late Harvest 2015
Illatában ananász, körte, barackfélék, trópusi gyümölcsök, virágok, töppedt szőlő és egy kis zöldfűszer. Intenzív és zamatos, ízében sok trópusi gyümölccsel, barackfélékkel, zöldfűszerekkel és édesfűszerekkel. 6p+

 bttokaj2016_5.jpg

Tállya Wines, Barta Péter, Szűcs Ferenc
A több termelő összefogásából született Tállya Wines standján most Barta Péter és Szűcs Ferenc saját dűlőszelektált borai is ott voltak.

Barta Péter Somszög Furmint 2016
Először a hordó fűszerei ötletnek szembe: édesfűszerek, vaníliás túrókrém, mögötte érett fehér húsú gyümölcsök. Szájban izgalmasabbnak tűnik, finoman krémes, de jó savai vannak, a hordó kevésbé markáns, mint illatban. Nyári alma, citrusok, édesfűszerek, köves asszociációk. 5p+ (3650 Ft)

Szűcs Ferenc Bohomály Furmint 2016
Kicsit zárkózott, lassan nyílik, fehér húsú gyümölcsös, citrusos, halványan fűszeres, köves-sós aromatika jellemzi. Tömör és szikár, tartalmas anyag, van még benne bőven tartalék. Nagyon tetszett. 6p+ (3650 Ft)

bttokaj2016_6.jpg

Tállya Wines Kései Szüret 2014
Furmint, sárgamuskotály és hárslevelű. Sárgabarackos, mangós, maracujás, mézes illat. Jó koncentrációt mutat, a sav és a cukor szépen kiegyensúlyozza egymást. Trópusi gyümölcsök, sárgabarack, narancs, édes citrusok. 6p (2750 Ft)

 bttokaj2016_4.jpg

Tokaj Nobilis
Normális esetben Bárdos Sarolta friss boraira az évnek ebben a szakaszában már ismerősként tekintek, de az idei Mindszenthavi Mulatságon idő hiányában nem tudtam kóstolni, úgyhogy most pótoltam a mulasztást.

Tokaj Nobilis Sárgamuskotály 2016
Szőlő, szőlővirág, ananász, kis keleti fűszer, diszkréten, a fajtához képest elegánsan visszafogott módon. A maradékcukor érzetre valamivel többnek tűnik, mint a korábbi évjáratokban, de nem uralja el a bort. 5p (2650 Ft)

Tokaj Nobilis Birtokbor Furmint 2016
Citrusok, citromfű, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte. Laza, elegáns, könnyed bor, a hordó alig érezhető rajta, sima felszínű, nagyon jól csúszik. 6p- (2890 Ft)

Tokaj Nobilis Barakonyi Hárslevelű 2016
Körte, őszibarack, fehér virágok, édesfűszerek, pici vanília. Jól strukturált bor, egyelőre még a hordó is érvényesül a gyümölcsök mellett, de elég tömör anyag, várhatóan jól is fog érni. 6p+ (5500 Ft)

Tokaj Nobilis Ahogy Termett 2012
Sárgabarack, trópusi gyümölcsök, pici édesfűszer, leheletnyi illó (fiatalabb korában határozottabban érződött). Sűrű, koncentrált, de jól iható, arányos. 6p+ (6950 Ft)

bttokaj2016_7.jpg

TR Művek
A TR Művek legénységéből ketten voltak ott a kóstolón, Mátyásfalvi János és Uliczki Dénes. Furmintjukat még mintaként kóstoltam, a "Pinky"-nek becézett késői szürettel viszont most találkoztam először.

TR Művek Furmint 2016 
Tiszta, virágos, zöldalmás, körtés, citrusos, lime-os, finom fűszerezettséggel, pici gyógynövényes fuvallattal. Közepesnél valamivel könnyedebb, kellően élénk savval, finoman adagolt hordóval. 5p+ (3500 Ft)

TR Művek Édes 2016
Könnyedebb késői szüret, 62 g/l maradékcukorral, részben hordós, részben tartályos tétel. Trópusi gyümölcsös, ananászos, maracujás, sárga húsú gyümölcsös ízjegyek vezetik. Könnyed, aránylag laza szerkezetű, jó savval,  korty végén pici kesernyével. 5p+ (4250 Ft)

 

A kóstolón a saját költségemen vettem részt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr113245629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emoss 2017.11.17. 12:06:46

A sok - általában elérhetőbb árú - 5, 5- és 5+ értékelésű borhoz azért olyan nagyon nem kaptam kedvet.
süti beállítások módosítása