Beléptünk a februárba, indul a furmint hónapja és a 2010-ben életre hívott Furmint Február, ami az elmúlt években már komplett eseménysorozattá nőtte ki magát. A központi rendezvény, a 15. Furmint Február Nagykóstoló a Hagyományok Házában várja a résztvevőket 2024. február 13-án, itt több mint 80 borásszal és 200 furminttal találkozhat a közönség. Ahogy azt már megszokhattuk az utóbbi években, több vidéki helyszínen is szerveznek sétáló kóstolókat és Budapesten is lesz több, a fajtához és/vagy Tokajhoz kapcsolódó boros esemény. A kezdeményezés már az országhatáron kívül is követőkre talált, így olyan városokban is tartanak furmintos rendezvényeket, mint London, Párizs, Varsó, Kolozsvár vagy Marosvásárhely.
Kézdy Dániel, a Furmint Február ötletgazdája és a központi esemény fő szervezője szerint az elmúlt 15 évben a borászok és a közönség is egyre jobban megismerte a fajtát, és a nemzetközi érdeklődés is nőtt. Idén a Furmint Február célja a furmint minél több arcát bemutatni, így a forgalmi tételeken túl várhatóan több érdekességet is meg lehet majd kóstolni.
Ennek jegyében telt február első napja is a Kálvária Pincében, ahol először egy zárt körű, majd egy nyilvános furmint kóstoló nyitotta meg az eseménysorozatot. Már hagyomány, hogy Kézdy Dani minden évben vendégül látja az újságírókat, bloggereket egy kötetlen hangulatú sajtókóstolóra a rendezvény előtt. Idén ismét a budakalászi Kálvári Pincében találkoztunk, ahol szombat délután 15 furmintot kóstoltunk meg, különböző borvidékekről, különböző évjáratokból.
Szóló Boogie Pét-Nat 2018
Barackpüré, homoktövis, egy kis narancs képviselik a gyümölcsöket és az egész bort átszövi már egy kis érettség. Kótolva penge savak fogadnak és kölcsönöznek citrusos érzetet a borban, miközben a buborékok már lassan feloldódtak, csak enyhe bizsergés utal jelenlétükre. 6 éves pét-nat-hoz képest szépen tartja magát. 5p+
Samuel Tinon Birtok Furmint 2021
Az illat visszafogott, kicsit viaszos, ahogy nyílik, őszibarack, körte, némi citrus jelenik meg benne. Jó egyensúly, kellően élénk, de szépen lekerekedett savak, leheletnyi fenolosság jellemzi, közepesnél karcsúbb a teste. Ízben többet ad, mint illatban, szépen hozza az északi termőhelyekre sokszor jellemző narancsos aromákat, pici grapefruit-tal. 6p-
Szignárovits-Maka Furmint 2021
Meleg hangulatot keltő, átadó illata tobzódik a sárga húsú gyümölcsökben: sárgabarack, nektarin, mangó, körte. Szájban is nagyon dús, tartalmas, pici maradékcukor is kerekíti, a végén kicsit melegíti az alkohol. Az illatból ismert sárga húsú gyümölcsök töltik ki a kortyot, egy kis birsalmás fanyarsággal kísérve. Szép bor. 6p+
Szignárovits-Maka Furmint 2019
Az előző után hűvösebb karakterű, de érettebb az illat, mézzel, selyemcukorral, érett fehér húsú gyümölcsökkel, barackfélékkel. A 2021-es után szikárabb és visszafogottabb, vékonyabb a test, alacsonyabb az alkohol, pici cseresség is kíséri a bort. A fehér húsú gyümölcsök mellett kevés citrus és érési aromák, enyhe kesernye jellemzi az ízvilágot. 5p
Batizi Family Winery Betsek Furmint 2023
Új borászat a borvidéken, a borokat Balassa István készíti. Az illat behízelgő és fiatalos, szinte cukorkás, édes fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, enyhe virágossággal. Kóstolva aránylag karcsú, finom szövésű, kerek savakkal, jó egyensúllyal. Őszibarack, mandarin, csepp méz, leheletnyi grapefruit jelenik meg ízében, a háttérben édesfűszerekkel. A Balassa borokhoz hasonlóan aromás és behízelgő, de azoknál könnyedebb és lazább szövésű. 6p
Oremus Mandolás Furmint 2017
Az illat először puncs- és pisztáciafagyit idéz, édesfűszerek, egy kis pörkölt mag, mandula érkezik, majd szellőzve a fehér húsú gyümölcsök is felzárkóznak. Jó szerkezet, visuzonylag határozott hordó jellemzi, a korty vége még picikét szárít is. Citrusok, körte, egy kevés őszibarack, fűszerek, mandula, a lecsengésben enyhe kesernye. Az illat kezdeti hordóhangsúlyát levetkőzve szépen kibontatkozik és még tartalékai is vannak. 7p-
Pálffy Furmint 2015
Már az illatot is átszövi egy kis érettség, de sárga húsú barackos, körtés jegyeket is találunk még. A tokajiak után gömbölyűbb, simább, a kerek savak beleolvadnak a kortyba, egy kis fanyarság segít az egyensúly kialakításához. Érett alma, körte, őszibarack, kezdődő érési aromák, a korty végén birsalma és selyemcukor. 5p+
Laposa Kőkövön Furmint 2015
Édes gyümölcsök és fűszerek, konzerv ananász színezi a határozotta fejlett illatot. Szájban kicsit lágy, szétterül a korty, gyorsan leülnek az egyébként sem túl acélos sava, az édes gyümölcsök mellett némi méz tűnik még fel ízben. Érett, lapos és rövid, a sor leggyengébb bora. 4p+
Gizella Furmint 2015
Intenzív illatában sárga húsú gyümölcsök, mangó, sárgabarack,narancs és édesfűszerek elegyednek. Az öblös kortyot széles savak támogatják, pici cukor kerekíti, a hordó édes fűszeressége kíséri a gyümölcsöket, majd a finisben tűnik fel inkább. Az édesre érett sárga húsú gyümölcsöket ízben is megkapjuk, a lecsengésben jön egy pici kesernye. Furminthoz képest meglepően aromás és gazdag, és a meleg év ellenére nagyon szépen érik. 6p+
Szepsy Furmint 2008
Az aranyba hajó szín és az illat érett, de távolról sem elöregedett bort sejtet, érett sárga húsú gyümölcsök, vanília, egy kis húslevessel, némi palackbukéval. Kóstolva szikár, tömör, jó felépítésű, pici szárító hatás még érezhető a lecsengésben. Ízében is sárga húsú gyümölcsök, vanília, némi palackbuké és sós aláfestés jelentkezik. Gyümölcsösebb, mint egy ilyen korú Szepsy bortól vártam volna, egészen fiatalos, és jó egyensúlya is van. Sok-sok évvel ezelőtt kóstoltam párszor ezt a bort, szerintem most tetszett a legjobban. 7p-
Lenkey Tíz Év Után Kishegy Furmint 2006
A gyümölcsök - birsalma, körte, alma - fűszeres kompótos formában jelennek meg és uralják az aromatikát. A test aránylag karcsú, a savak még mindig kellően elevenek, de kicsit mintha külön életet élnének. A kompótos gyümölcsös ízjegyeket narancs, némi édesfűszer és enyhe sósság egészíti ki. A szüret óta 18 évnél is több telt el, ehhez képest váratlanul élénk és fiatalos ez a bor. 6p
Lenkey Marcangoló Furmint 2004
Novemberi szüret a Holdvölgy, Úrágya, Hegyfarok dűlőkből. Fiatalon nagyon szigorú és nehezen fogyasztható volt ez a bor, sokára is került kereskedelmi forgalomba, cserébe igazi hosszútávfutó lett. Körtekompót, édesfűszerek, érett barackfélék, vanília, narancs jellemzi az aromatikát, ízben még enyhe sósság, birsalma és trópusi gyümölcsös villanások is feltűnnek. A szerkezet szépen egyben van, az élénk sav feszesre és hosszúra nyújtja a kortyot. Tömörebb és teltebb is az előző Lenkey bornál. 7p-
Fekete Béla Aranyhegy-dűlő Furmint 2007
Nem volt nehéz beazonosítani Somlót, az illat gazdag, mély, aszalt barack, sósság, gomba, botrytis, zöldfűszerek alkotnak sajátos elegyet. Kóstolva olajosan sűrű és telt, a savak mégis szépen megtartják, komoly koncentrációt villant és korát meghazudtolóan élénk, picikét még cseres is. Ízben is visszatérnek az aszalt barackos, sós, zöldfűszeres jegyek, hosszú lecsengéssel. A nap egyik nagy meglepetése. 7p-
Homonna Édes Hármas 2006
77 g/l maradékcukor. Az illat barackos jeges teát, vaníliás cukrot, baracklekvárt idéz, egy kis narancshéjas fuvallattal. A test és a koncentráció legfeljebb közepes, a cukortartalom sem magas és kellően élénk savak ellenpontozzák. Ízében vaníliás-barackos sütemény, egy kis baracklekvár és kandírozott narancs jelenik meg. Kellemes, szépen érő késői szüret. 6p+
Kikelet Szamorodni 2012
55% hárslevelű, 25% furmint, 17% zéta és 3% sárgamuskotály. Mangó, sárgabarack, vaníliapuding színezi az illatot, a hárslevelű gazdagabb, intenzívebb aromatikájával. A meleg évjáratnak megfelelően inkább kerek, mint lendületes, a botrytis sem nagyon meghatározó elem benne. Az egyensúly picikét a cukor felé billen, a korty kerek és selymes, édesre érett sárga húsú gyümölcsökkel, vaníliával, egy kis grillázzsal. 7p-
Ferdinánd Pincészet Szent Tamás-dűlő 6 Puttonyos Aszú 2016
193 g/l maradékcukor, 10% alkohol. Az illata krisztálytiszta és jól definiált, a baracklekváros főszólamot trópusi gyümölcsök, mangó kísérik. A közepes testhez jó arányos párosulnak, a sav és a maradékcukor szép egyensúlyt alakít ki. Ízében baracklekvár, sárga húsú gyümölcsök, a végén vaníliás-barackos piskóta. Nem különösebben komplex, de nagyon tiszta és gyümölcsös aszú, szép egyensúllyal. 7p+
A furmint érlelési potenciálja mindig izgalmas kérdés, tíz-tizenöt éves, remek formában lévő furmintokra éppúgy számos példát lehet találni, mint idejekorán elöregedett borokra. Kézdy Dániel szokás szerint meglepett minket jónéhány, a pince mélyéről előhúzott érlelt borral is. Ezúttal jól jöttünk ki a játékból, a legtöbb palackot kiváló formában találtuk.
Kézdy Dánielnek köszönet a meghívásért és a remek kóstolóért!