A Borrajongó

Balassa István a Kóstolom Borbárban

2019. szeptember 17. 06:00 - furmintfan

A kisebb családi pincészetek borászai ritkán tartanak kóstolókat Budapesten, az pedig tényleg csak elvétve fordul elő, hogy egy évben több alkalom is beleférjen a naptárba. Így aztán magam is meglepődtem, hogy alig három hónapon belül Balassa István másodjára is tartott egy borbemutatót a fővárosban, ezúttal a Kóstolom Borbárban. A borsor csak részben mutatott átfedést volt a Carpe Diem-ben tartott júniusi szeánszra válogatott tételekkel, illetve az akkor még mintaként szereplő 2018-as száraz borok azóta palackba kerültek, meg egyébként is: ismétlés a tudás anyja, így aztán beneveztem én is a kóstolóra.

69895704_386305495394904_6322131738759790592_o.jpg

A borsor 2018-as száraz és 2017-es édes borokból állt. A 2018-as tételeket természetesen még nagyon fiatalok, de a borász kifejezetten elégedett az évjárattal, szerinte egyébként a 2018-as borait érdemes még a 2017-esek előtt kibontani.
Több dűlő borait is kóstoltuk. Balassa István szerint a Nyulászó borai tökéletesen közvetítik a mádi karaktert, ugyanakkor a dűlő adottságai miatt az innen készült tételek talán könnyebben megközelíthetőek, illatosabbak. A Betsek különböző kőzetekre épülő parcelláival remek játszótér az egyes parcellák közötti különbségek kidomborítására, amelyet száraz borokkal és szamorodnival is megvalósított már a borász. A magasan fekvő Kakas dűlőn szinte alig van termőtalaj, ugyanakkor nagyon változatos kőzetekkel találkozni itt. A tarcali Mézes-Mály szintén érdekes, összetett kőzeteket mutat, egyben a borvidék legmelegebb dűlői közé tartozik. Az ikonikus Szent Tamáson egy különösen fiatal, mindössze 1 éves (!) ültetvényről külön bor készült, 180 magnumpalackba letöltve. Kísérletképpen a Szent Tamáson nemzetközi fajták - rajnai rizling, chardonnay, sauvignon blanc - telepítését is tervezi a borász.

70129414_386305388728248_6784171272352825344_o.jpg
Balassa Birtok Furmint 2018
Hangács, Dorgó, egy kevés Betsek és Szent Tamás. Virágok, fehér húsú gyümölcsök viszik a prímet az illatban: vilmoskörte, sárga húsú őszibarack, citrusok virágai, fűszerek a háttérben. Savérzet egyszerre lendületes és kerek, a korty elején inkább a lendületet, utána inkább a kerekséget érezni. A test a sor többi borához képest - és általában a Balassa borokhoz képest - karcsúbb. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, citrushéjas frissesség. Kicsit elüt a pince dűlős borainak stílusától, de ettől még remek. 6p+

Balassa Nyulászó Furmint 2018
A borász szerint a mádi terroirt borokon keresztül leginkább talán a Nyulászó borain keresztül lehet megmutatni. Az illat meleg érzetű, de nem nagyon intenzív, benne fehér húsú gyümölcsök, virágok, fehér húsú őszibarack, ananász, pici vanília és édesfűszer. A korty a maradékcukornak köszönhetően (8,7 g/l) off-dry érzetű, a széles savak puha tapintásúak, kis édességérzet kíséri végig a bor útját. Zamatos körte, ananász, fehér húsú őszibarack, vanília, finom fűszeresség. 7p-

Balassa Betsek Kvarc Hárslevelű 2018
Szép, mély illat, fűszerekkel, édes fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, körtével, vaníliával, szegfűszeggel, szegfűborssal, cseppnyi mézzel. A korty sima, finom szövésű, mégis van egyfajta vibrálás benne, savai szélesek, a korty jól kitöltött, kiegyensúlyozott. Gazdag ízvilág: sárga húsú gyümölcsök, citrusok, narancs, mandarin, yuzu, mangó, sárga húsú őszibarack, hintésnyi édesfűszer és finom sósság. 7p/7p+

Balassa Kakas Furmint 2018
Illatában fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek és sós jegyek elegyednek. Tömörebb, szikárabb bor az előzőek után, savai enyhén krémes felszínnel találkoznak, a lecsengés hosszú. Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, citrusok, sóban eltett citrom, pici körte, határozott sós érzet jelentkezik ízében. 7p

Balassa Villő Mézes-Mály Furmint 2018
Leginkább az édesfűszerek és a sósság keveredése határozza meg az illatot, a gyümölcsök kicsit a háttérbe szorulnak. A telt, öblös korty koncentrált és meleg hangulatot áraszt, mégsem tűnik nehézkesnek. Körte, sárga húsú őszibarack, sárgabarack, mandarin, sózott mangó, narancs, a korty végén pici édesfűszer, közben végig halvány sós érzet. 7p+

Balassa Szent Tamás Furmint 2018
Összetett illata még bőven alakulóban van: méz, sós jegyek, fehér húsú gyümölcsök, vanília, édesfűszerek, leheletnyi füst. Testes, finoman krémes, komoly bor, széles savakkal. Az 1/3 rész francia hordó egyedi fűszerességet kölcsönöz neki. Körte, őszibarack, vanília, citrusok, citromhéj, édesfűszerek, vaníliakrém, sós jegyek, egyedi fűszeresség. 7p+

70874175_386305358728251_149204711436713984_o.jpg
Balassa B-37 Late Harvest Cuvée 2017
Felezett őszibarackbefőtt, vaníliakrém, maracuja, trópusi gyümölcsök, némi édesfűszer, kevés frissen vágott dohány jellemzi az illatot. Késői szüretes karakter, könnyed, jól iható, zamatos bor, érzetre kicsit lágyabb savakkal. Ízében ismét felezett őszibarackbefőtt, sárga húsú és trópusi gyümölcsök, pici édesfűszer. 6p+

Balassa Nyulászó Szamorodni 2017
Gyönyörű, mély illat: mangó, sárgabarack, méz, körtekompót, édesfűszerek, határozott botrytises karakter. Kóstolva elképesztően koncentrált, gazdag, krémes, finoman texturált bor. Fokozatosan nyílik, egyre több sárga húsú és trópusi gyümölcsöt kínál, leginkább sárgabarack és mangó képében, mellette vanília, egzotikus és keleti fűszerek. 8p-

Balassa Bomboly Szamorodni 2017
Hedonisztikusabb, áradóbb, mint a Nyulászó. Kosárnyi édes sárga színű és trópusi gyümölcs, mangó, sárgabarack, sárga húsú őszibarack, narancs, narancshéj, mandarin, maracuja, vanília, kardamom kavalkádja illatban és ízben egyaránt. Talán egy kicsit lazább szövésű, jobban szétterül, mint a Nyulászó, de intenzitásban, behízelgésben felülmúlja. 8p-

70442634_386305012061619_5268232255645417472_o.jpg

A fotókat a Kóstolom facebook oldaláról vettem kölcsön.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6115071442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása