December első péntek estéjén ismét Budakalászon jártam, ahol ezúttal a Gizella Pince borásza, Szilágyi László volt a Kálvária Pince. A kóstolósort részben az aktuálisan elérhető tételek, részben régebbi évjáratok borai alkották Kézdy Dániel gyűjteményéből.
A Gizella Pince a fokozatos növekedésnek köszönhetően mára 19 hektáron, 12 dűlőben és 3 településen gazdálkodik: Tarcalon a Szil-völgy, Bige, Deák, Barát, Bajusz, Dobai és Lestár, Bodrogkeresztúron a Kastély, Dereszla és Medve, Mádon a Bomboly és a Szent Tamás. A pince eleinte nagy hangsúlyt fektetett a dűlős száraz borokra, az utóbbi években azonban egy könnyedre hangolt, jól iható házasítás lett a választék alapja. Ezt egészíti ki egy habzóbor, az évjárattól függően készülő dűlős tételek és édes borok - szamorodni és aszú. A kis tételek és az édes borok a saját tokaji pincében készülnek, a nagyobb tételek a bodrogkisfaludi közösségi feldolgozóban, a borász rendszeres felügyelete mellett.
Készült 2019-ből egy palackos erjesztésű pezsgő is, Balassa Istvánnal koprodukcióban, Ikrek fantázianévvel. Ez a tétel több részletben degorzsálva, apránként került ki a piacra, egyelőre nem tudni lesz-e folytatás, bár az biztos, hogy egyelőre egyik borász sem szeretne nagy hangsúlyt fektetni a pezsgőre. Szilágyi Laci inkább a sárgamuskotályból szűrt habzóborával lovagolja meg a buborékos divathullámot.
A szimplán Gizella névre hallgató belépő száraz bor 2019-ben készült el először, furmint és hárslevelű házasítása nagyjából 2/3-1/3 arányban (esetleg egészen minimális mennyiségben megjelenhet benne a többi fajta). Csak acéltartályt lát, a fogyaszthatóság és kedvesség érdekében cél a megfelelő sav-cukor egyensúly megtalálása és a fenolosság lehető legnagyobb mértékben történő kiküszöbölése.
A dűlős Gizella borok kedvelőinek jó hír, hogy 2023-ból három dűlőszelektált tétel is napvilágot láthat, mégpedig a Barát, a Bomboly és a Szil-völgy dűlőkből. Míg az utóbbi évek dűlős borai - a 2021-es Barát és a 2022-es Szil-völgy - egyaránt "famentesek voltak", a 2023-asok francia hordós érlelést is kapnak.
Gizella Pince Sárgamuskotály Habzóbor 2022 Brut
Friss illata nem tolakodó, de hozza a muskotály szőlős, friss gyümölcsös karakterét, és az íz is erre rímel. Könnyű, gördülékeny habzóbor, az üde savak mellé pici cukor és alacsony alkohol társul. 5p
Ikrek (Balassa István-Szilágyi László) Méthode Traditionnelle 2019 Brut
Az alapbort a Szent Tamás furmintja és a Barát hárslevelűje adta, a dosage mindössze 2,6 g/l. Illata eleinte picikét szúrós, majd körte, zöldalma és némi citrusosság következik. Feszes, élénk savú pezsgő, közepes buborékokkal, száraz és szikár, picit rusztikus érzettel. Ízében citrusok és fehér húsú gyümölcsök. 6p-
Gizella Pince Gizella 2021
A pince szortimentjének alapját képező száraz bor, furmint és hárslevelű házasítása. Az illata már visszafogottabb, mint frissen, de továbbra is tisztán hozza a citrusos, mérsékelt égövi gyümölcsös jegyeket. A feszes savakat pici maradékcukor ellenpontozza, a bor így is nagyon lendületes. Különféle citrusok, lime, mandarin és fehér húsú gyümölcsök vezetnek ízben, de már pici selyemcukor is megjelenik a palackérés jeleként. 6p
Gizella Pince Barát Hárslevelű 2019
Hűvös, jól definiált illat, fehér húsú őszibarackkal és citrusokkal. Szájban a dinamikus sav a maradékcukorral és az alacsony alkohollal riesling-ekre emlékeztető egyensúlyt produkál. Citrusok, fehér húsú őszibarack, pici trópusi gyümölcs felelnek az ízképért, minimális sósság és vanília is felsejlik a finisben. 7p-
Gizella Pince Szil-völgy Furmint Hárslevelű 2022
A Barát után fiatalosabb, kicsit élénkebb az illat, körte, pici trópusi gyümölcs, mangó és minimális zöldfűszer színezi. Zamatos, jó felépítésű bor, kellően élénk savval és egy kevés maradékcukorral. Őszibarack, mangó, lime, zöldalma, trópusi gyümölcsök töltik meg a lédús kortyot. 7p-
Gizella Pince Szil-völgy Furmint Hárslevelű 2017
Gyönyörűen kifejlett, komplex buké: sárga húsú gyümölcsök, méz, narancsvirág, trópusi gyümölcsök, mangó. A gazdag, enyhén krémes korty szép intenzitással robban be, a második felére kicsit lágyabb, hömpölygősebb érzetűre vált. Széles savakra épül, tobzódik az érett gyümölcsös aromákban - trópusiak, sárga húsú barackfélék, édes citrusok, mandarin, mangó -, majd minimális kesernye egyensúlyozza ki a gyümölcsök édességét. 7p/7p+
Gizella Pince Szil-völgy Furmint Hárslevelű 2013
Finom érettség, sárga húsú trópusi gyümölcsök, sárga húsú őszibarack, vanília szövi át az illatát. Telt, vastag anyag, a széles savak ennél a bornál is a korty második felére mutatnak lágyabb formát. Az érett gyümölcsöket pici édesfűszer fogja keretbe és enyhe sósság is kísér. Érett sárga húsú barackfélék, trópusi gyümölcsök, sóban eltett citrom, vanília. Nagyon szép formában volt ez a palack, nem tűnt 10 évesnek. 7p/7p+
Gizella Pince Látomás Cuvée 2010
A szamorodni előtt ez a tétel képviselte a pincénél az aszú alatti szintet édes borban. 60% furmint, 40% hárslevelű, kb. 85 g/l maradékcukor. Az illatot leginkább sárgabarack uralja, lekváros és aszalt formában. A korty elég sűrű, enyhén krémes, savai szélesek, inkább egy melegebb évjáratot sejtet jelenlegi állapotában. Sárgabaracklekvár, érett trópusi gyümölcsök, pici édesfűszer és zöldfűszer is megjelenik benne. Még most is szép. 7p
Gizella Pince Szamorodni 2019
87% furmint, 13% sárgamuskotály. 158 g/l maradékcukor, 8 g/l sav, 11% alkohol. Gazdag illat, aszalt sárgabarack és mangó, trópusi gyümölcsök és sárga húsú gyümölcsök, pici édesfűszer. Koncentrált, gazdag bor, intenzív és komplex ízvilággal. Érett és aszalt sárgabarack, mangó, trópusi gyümölcsök, édes narancs, vaníliakrém. 8p-
Gizella Pince Szamorodni 2016
160 g/l maradékcukor, kb. 9 g/l sav, 10% alkohol Hűvösebb, visszafogottabb illat, picikét előrébb is tart. Trópusi gyümölcsök, sárgabarack, halvány gombás, fűszeres jegyek, kezdődő érési jegyek. A 2019-eshez képest karcsúbb testű, savai élénkek, de szépen legömbölyödtek. Íze követi az illat sárga húsú gyümölcsös, finoman fűszeres, kezdődő érési jegyeket mutató összképét, a lecsengésben aszalt gyümölcsök villannak. 7p+
Gizella Pince Aszú 2017
Szinte teljesen egészében furmint alkotja, minimális hárslevelűvel kiegészítve. 246 g/l maradékcukor, 8,8 g/l sav, 9,5% alkohol. Gazdag botrytis, sok aszalt gyümölcs, barackfélék, minimális gomba. Sűrű, koncentrált bor, magas cukortartalommal, lekerekített savakkal. Hedonisztikus jelenség, krémes és hosszan tart szájban, egyensúlya hangyányit talán az édesség felé billen, a sav besimul a kortyba. Gazdag ízében sárgabaracklekvár, konzerv mangó, sárga húsú trópusi gyümölcsök, vanília és pici selyemcukor. 8p