A Borrajongó

Hetedhét dűlős szamorodni és Mézes-Mály Furmint vertikális - Balassa István a Carpe Diem-ben

2019. július 04. 06:00 - furmintfan

A Gizella-kóstoló után egy héttel Balassa István hozta el a borait a Carpe Diem-be. Az este már csak azért is különleges alkalomnak ígérkezett, mert a borász itt mutatta be először teljes egészében a 2017-es évjáratból készített 7(!) dűlőszelektált szamorodniját. Ezek mellett, illetve előtt kóstoltunk friss 2018-as borokat és egy Mézes-Mály Furmint mini vertikálisban is részünk lehetett.

balassacarpediem1.jpg

Talán kevesen tudják, Balassa István eredetileg tanárként végzett, a tokaji borral először nagyjából akkor találkozott, amikor 1999-ben a Royal Tokaji minőségbiztosítási vezetőként alkalmazta. A Royal Tokaji-nál - ahol Áts Károllyal dolgozhatott együtt, és ahol átláthatta a borkészítés teljes folyamatát a metszéstől a palackozásig - megfertőzte a hangulat és megfogalmazódott benne a saját pince és bor gondolata. Az első saját bor a 2005-ös évjáratban készült el egy apró bérelt parcelláról a mádi Király-dűlőről. Közben Balassa István elvégezte a szőlész-borász képzést, 2006-tól csak a saját pincére koncentrált, és a kezdeti nehézségek és kételyek ellenére is maradt az új választott pályán. A saját birtok mellett 2010-től a ifj. Szepsy Istvánnal együtt a Szent Tamás Pincészetnél is dolgozott borászként, majd 2014-től a Kereskedőházból lett Grand Tokaj szőlészeti igazgatója lett. Istvánnak munkakörének köszönhetően kivételes rálátással bír az egész borvidékre, addig elképzelhetetlennek tűnő tudományos kutatásokban vett és vesz részt, amelyek eredményei sok dolgot átértékelhetnek majd a borvidéken.

Három, még lepalackozásra váró furminttal kezdtünk 2018-ból, ezek mind nagyon ígéretesnek tűnnek. A "birtok" Furmint új kategória az eddig csak dűlős száraz borokra építő szortimentben. Az utolsó bor már egyben átvezető a Mézes-Mály Furmint mini vertikálisba, amellyel egészen 2009-ig tekintettünk vissza.

Furmint 2018 (M)
Hangács, Dorgó, egy kevés Betsek és Szent Tamás. Frissen szedett, de érett fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, trópusi gyümölcsös villanások, cukorka, cseppnyi méz határozza meg a nagyon vonzó, behízelgő illatot. A korty kerek, arányos, megint tele gyümölcsökkel, kis édesfűszerrel, zöldfűszerrel, lime-mal kiegészülve az illathoz képest. Remek kezdés!

Szent Tamás Furmint 2018 (M)
Visszafogottabb, de mélyebb illat: érett körte, őszibarack, fűszerek, idővel fehér virágok. Komolyabb, teltebb szerkezetet villant, a nagyobb test széles savakra alapoz. Édes citrusok, mandarin, őszibarack, körte, kevés trópusi gyümölcs, először inkább édesfűszerekkel (vanília, gyömbér), majd idővel egyre több zöldfűszeres motívummal.

Villő Mézes-Mály Furmint 2018 (M)
Melegebb érzetű, nyitottabb az illata: gyömbér, édesfűszerek, érett gyümölcsök, méz, szegfűszeg, szegfűbors, leheletnyi füst. A Szent Tamásnál valamivel karcsúbbnak és lazábbnak tűnik szerkezetét tekintve, ugyanakkor nagyon gazdag. Érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök, narancs, édesfűszerek öltöztetik.

Villő Mézes-Mály Furmint 2016
Érett gyümölcsös, mézes, fűszeres illat, körte, gyömbér, tejszín, vanília, szegfűszeg, fehér virágok. A Mézes-Mály Furmintok sorában aránylag könnyedebb, gyümölcsei kevésbé mennek el a trópusi, sárga húsú spektrumba, hűvösebb érzetű, talán picit rövidebben is tart szájban. Édes citrusok, körte, őszibarack, grapefruit, finom fanyarság, édesfűszerek, vanília. 6p+

Villő Mézes-Mály Furmint 2015
Az elsőként kóstolt palack előrehaladottabbnak tűnt, mézes, konzerv kukoricás, édeskés. A másodjára nyitott üveg tartalma sokkal frissebb, fiatalosabb formát mutatott. Érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, virágok, mandarin, gyömbéres, szegfűszeges, borsos fűszeresség, Jól kitöltött, elég telt, de arányos a korty. 7p

Villő Mézes-Mály Furmint 2011
Mondhatjuk az illatra, hogy tüzes, meleg érzetű, de ekkora beltartalom mellett nem érezni túlzónak az egyébként nem alacsony (15%) alkoholt. Méz, édesfűszerek, tejszín, édes gyümölcsök, málna, idővel bors és egy kis szójaszósz tűnik fel. Telt, vastag anyag, az alkoholt is elnyeli, a textúra krémes, a nagy test széles savakra támaszkodik. Érett gyümölcsök, narancs, málna, tejszín, édesfűszerek, gyömbér, méz, narancshéj, keleti fűszerek kavalkádja. 7p+

Mézes-Mály Furmint 2009
Hasonlóan meleg érzetű illat, talán leheletnyit érettebb és hűvösebb kiadásban: érett gyümölcsök, édesfűszerek, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, tejszín, méz, fehér tea. Kóstolva telt, vastag ez is, krémes érzetű, leheletnyit melegít benne az alkohol. Édesre érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök, sárgabarack, édes citrusok, mandarin, tejszín, gyömbér, érintésnyi petrolosság. 7p+

A kóstoló édes boros felét leginkább 2017-es szamorodnik alkották. A hét borból álló 2017-es szamorodni kollekció újabb egyedülálló produkció a borász dűlőszelekciói között. A 2013-as és 2015-ös Betsek furmint-trilógia és hárslevelű-duó után a dűlős szamorodninak is volt már előfutára pl. a 2013-as Nyulászó képében, de 2017 ideális körülményeket teremtett, hogy a borász a korábbi száraz boros Betsek-trilógiát szamorodni formájában készítse el és ehhez még négy másik dűlőből is külön válogatott szamorodnit zárjon palackba. A hét bor együtt megvásárolható lesz egy kollekcióban, illetve egy részük megjelenik önállóan is (a Bomboly és a Nyulászó már kapható). Mind a hét bor kiváló, nüanszok döntöttek a pontozásnál is. A kóstoló végén talán nem is volt olyan, amelyiket ne említette volna valaki kedvencként, itt már inkább az egyéni ízlés döntött.

Kakas Szamorodni 2017
Hiperintenzív illata tobzódik a gyümölcsökben: vilmoskörte, ananász, trópusi gyümölcsök. A szamorodni-sorban a könnyedebb, filigránabb tételek közé tartozik, elegáns és viszonylagos karcsúsága ellenére is tartalmas. Körte, ananász, mandarin, gyömbér, pici édesfűszer. 7p+

Nyulászó Szamorodni 2017
Mélyebb, komplexebb, melegebb érzetű, teltebb bort sejtet már az illata is. Sárgabarack, narancs, mandarin, narancsolaj, sárgabarackhéj, édesfűszerek. Krémes, selymes, sima, kényeztető korty, sárgabarackkal, őszibarackbefőttel, naranccsal, baracknektárral. Az egyik kedvencem volt a sorban. 8p

Mézes-Mály Szamorodni 2017
Mérsékeltebb intenzitású illat, őszibarackkal, mangóval, ananásszal, fehér virágokkal, diszkrét fűszerességgel. Telt és gazdag, kicsit hömpölygősebb, inkább töppedt szőlős karakterű, mint a Nyulászó, csupa egzotikus gyümölcs színezi. Őszibarack, mangó, maracuja, ananász, töppedt szőlő, keleti fűszerek. 7p+

Betsek Andezit Szamorodni 2017
Hűvös, inkább érett fehér húsú gyümölcsös jegyek jellemzik: őszibarack, körte, töppedt szőlő, licsi, kis egzotikus fűszer, picike illó. Szikárabb, visszafogottabb, "szárazabb" érzetű, picit talán zárkózottabb is most, mint a többiek. Ízében őszibarack, körte, mandarin, édes citrusok, kis sárgabarack és édesfűszer. 7p

Betsek Riolit Szamorodni 2017
Az illat sokkal nyíltabb, kifejezőbb, különböző barackfélékkel, körtével, fehér virágokkal. Az Andezitnél szélesebb, krémesebb, teltebb. Sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, mangó, maracuja, ananász, mandarin és mandarinolaj, vaníliakrém. Most ez volt a másik kedvencem. 8p

Betsek Kvarc Szamorodni 2017
Ismét kicsit zártabb és moderáltabb intenzitás, citrusokkal, trópusi gyümölcsökkel, édesfűszerekkel. Tömör, monolit szerkezet, édes citrusok, kandírozott citromhéj, sárga húsú és trópusi gyümölcsök, körte, kevés édesfűszer. Idővel valószínűleg még szebb lesz. 8p-

Bomboly Szamorodni 2017
Ismét egy nyitottabb, szélesebbre táruló illat: vaníliakrém, sárga húsú gyümölcsök, sok fűszer, trópusi gyümölcsök, sárgabarack, körte, érett alma. Az egyensúly kicsit a cukor felé billen, a textúra krémes, puhább érzetű, határozottabbnak tűnik a botrytises karakter is, vagy legalábbis már jobban kialakult. Sárgabarack, sárga húsú őszibarack, vanília és vaníliakrém, édesfűszerek, érett alma és körte. 7p+

A zárás egy 2009-es Villő Aszú volt, az első ezen a néven. Sört ezúttal nem kaptunk. :( :D

Villő 6 Puttonyos Aszú 2009
230 g/l maradékcukor. Arany felé hajló szín, olajos textúra. Illatában sárgabarack mindenféle formában, amolyan sárgabarack-eszencia, mellette kis édesfűszer, narancshéj, csipetnyi dohány, sárgabarack-lekvár. Testes, sűrű, hömpölygősen krémes, hedonista aszú. Hosszan tart, koncentrált, sárgabarack- és narancslekvárral, mangópürével, édesfűszerekkel, barackos piskótás, süteményes jegyekkel, mézzel, narancshéjjal. 8p

balassacarpediem2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr814917106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása