A Borrajongó

Fine wines - Nemzetközi vörösborok a Borsuliban ...újratöltve

2024. február 03. 06:00 - furmintfan

A "Fine wines" főcím alatt futó kóstolók 2022-től képezik a Bortársaság Borsuli "választékának" fix részét. Hazai pincészetek ikonjait felvonultató magyar vörösborok, illetve komoly nemzetközi fehér, vagy vörös tételek kerülnek a górcső alá ezeken az estéken (külön magyar fehérboros esemény nincs, a nemzetközi fehérboros sorban viszont szerepel egy száraz tokaji furmint). A külföldi boros kóstolók esetében az alapkoncepció szerint magas presztízzsel rendelkező, klasszikus - akár több évszázados hagyományokra visszatekintő, vagy az Újvilág esetében gyorsan az élvonalba kerülő - borvidékek jól bejáratott szőlőfajtáiból, elismert termelő által készített, magas minőségű, komplex, hosszú érlelési potenciállal kecsegtető borok szerepeljenek a sorban.
Hét tétel szerepel a sorban, ilyen szűk keretek között persze nem lehet a világ minden fontos termőhelyét bemutatni, muszáj szelektálni. A fenti okok bemutatott borvidékek, pincészetek és ezzel a kiválogatott tételek tekintetében is előfordulnak változások, az évjáratok cseréjén túl is. Ez - a sorban szereplő borok magas minőségén túl - is egy ok lehet, hogy akár többször is jegyet váltson az ember ezekre az alkalmakra, így tettem én is.

bortarsasagfinewinesvoros202401_01.jpg

A fehérboros kóstolón kétszer jártam már (1., 2.), most másfél év "szünet" után a vörösboros eseményre voltam újra kíváncsi.

bortarsasagfinewinesvoros202401_02.jpgCloudy Bay Pinot Noir 2021 Marlborough
Új-Zéland egyik legismertebb birtoka a sauvignon blanc mellett a pinot noir-ra is nagy hangsúlyt fektet, Marlborough-ban és Central Otago-ban is foglalkoznak a fajtával. A nagyobb részben bogyózott, kisebb részben egész fürtösen feldolgozott termés nyitott kádakban spontán erjedt, majd 11 hónapon át érett francia tölgyfahordóban.
Pinot noir-hoz képest aránylag sötét szín és Új-Zélandhoz illő módon intenzív, áradó illat fogad. Érett sötét bogyós gyümölcsök dominálnak, a háttérben egy kevés egzotikus aroma, fűszerek, virágok, idővel szárított virágok jelennek meg. Kóstolva nagyjából közepes test, lendületes sav, finom tannin, kis melegség jellemzik a bort. Ízvilága hasonlóan tiszta, gazdag és buja, mint illatban. Sötét bogyós erdei gyümölcsök, szeder, vörös és kék áfonya, málna, fekete cseresznye, egzotikus fűszerek. 7p

bortarsasagfinewinesvoros202401_03.jpgDomaine de Montille Pommard Les Cras 2020 Bourgogne
Két Premier Cru terület közé ékelődött, kavicsos, vörös agyagos talajú, fél hektáros parcella 40 éves tőkéiről származik az alapanyag, 30%-át dolgozták fel egész fürtösen, 1 évig érlelődött hordóban, amelyek 30%-a volt új.
Az illat inkább a piros gyümölcsök spektrumán mozog: málna, cseresznye, vörös áfonya vezet, nagyon diszkrét fűszeres, virágos aromák mocorognak a háttérben. A szárazpróbában finom herbális aromák is felbukkannak. Karcsú, légiesen könnyed testű, mégis határozott felépítésű bor. Nagyon feszes, kicsit húz is a mennyiségre egyébként nem jelentős tannin, mind a sav, mind a tannin finomodhat még. Lédús, friss, ízében a piros gyümölcsök dominálnak, halvány zöldfűszeres villanásokkal, nagyon szépen adagolt hordóval. Érezhetően nagyon fiatal, biztosan fejlődik még és idővel mind eleganciában, mind komplexitásban feljebb jut. 7p

bortarsasagfinewinesvoros202401_04.jpgAntinori Pian delle Vigne Brunello di Montalcino 2018 Toscana
A legendás olasz família már 26 generáció óta foglalkozik borkészítéssel, Olaszországban és a más országokban számos birtokkal rendelkeznek, a montalcino-i birtoktest a Pian delle Vigne, amelynek mintegy 185 hektárjából 65 hektáron terem szőlő. A bogyózott termést acéltartályokban erjesztették, majd az almasavbomlás után 30-80 hektoliteres hordókban érlelték 2 évig, végül további palackos érlelés következett.
Az illat meleg évjáratot sugall, nagyon érett gyümölcsök, pici bőrösség, csepp balzsamecet, halvány herbális villanások elegyednek benne, kicsit az alkohol is átüt rajta. Erőteljes, testes bor, széles savak, kissé emelkedett érzetű alkohol, markáns tannin felel a masszív felépítésért. Érett meggy, cseresznye, szilva, halványan balzsamecet és fűszerek adják az aromákat, a korty vége kissé szárít és melegíti az alkohol. 7p-

bortarsasagfinewinesvoros202401_05.jpgChateau Sociando-Mallet Haut-Médoc 2020 Bordeaux
A birtok elődjét már a 17. században is megemlítik, majd többször gazdát cserélt. 1969-ben vásárolta meg Jean Gautreau borkereskedő, aki alaposan kibővítette és felfuttatta a pincészetet. Jean Gautreau 2019-ben bekövetkezett halálával lányára, Sylvie-re szállt át a chateau. A zászlósbor 55% merlot, 40% cabernet sauvignon és 5% cabernet franc házasítása, acél- és betontartályokban erjedt, majd 12 hónapig új francia hordókban érlelődött.
Illatában inkább a cabernet sauvignon érvényesül fekete ribizlis jegyeivel, a képet érett meggy, áfonya, virágok, grafit, pici édesfűszer teszi teljessé. Erőteljes, jól strukturált, közepesnél éppen nagyobb testű bor, dinamikus savval és határozott, érett tanninnal, de túlzások nélkül. Meleg karakterű, tökéletesen érett gyümölcsöket mutat, fekete ribizli, áfonya, meggy a főszerepben, pici babér és édesfűszer a háttérben, érintésnyi vanília a végén. Már fiatalon is élvezhető. 7p+

bortarsasagfinewinesvoros202401_06.jpgBodegas Benjamin Rothschild & Vega Sicilia Macán Clásico 2018 Rioja
A Vega Sicilia és a Rothschild család 2004-ben életre hívott közös vállalkozása Rioja-ban a Macán, amely két bort készít, a Macán Clasico a pince másodcímkés bora. A bor acéltartályban erjedt, az almasavbomlás részben tartályban, részben hordóban történt, majd a bor 12-14 hónapig érlelődött hordókban. A hordók összesen fele új, 90%-ban francia, 10%-ban amerikai hordókat használtak.  
Illatában érett fekete cseresznye, málna, meggy, diszkréten édesfűszerek és aszalt szilva a háttérben. Izmos közepes testét lendületes sav vezeti, a finoman fogós, érett tanninja főleg a szájüreg elején rakódik fel, a savat, az alkoholt és a tannint is szépen felveszi a bor, arányos, jó egyensúlyú a szerkezet. Gazdag érett gyümölcsösség dominál ízben, fekete cseresznye, meggy, szilva formájában, vonzó fűszeres kísérettel. A borok jelenlegi formája alapján most ez volt a kedvencem a sorban. 7p+

bortarsasagfinewinesvoros202401_07.jpgKaiken Mai Malbec 2020 Mendoza
A Kaiken a Montes argentin pincészete, a Mai pedig a pince csúcsbora. 100% malbec Mendoza-ban, Luján de Cuyo és Vistalba települések mellett, 1050 méter magasságban termő kb. 100 éves tőkékről.  Egy hét áztatás után betontartályokban erjedt a bor, majd 70%-ban részben új, 500-600 literes francia hordókban, ezt követően további 6 hónapig betontartályban, majd 1 egy évig palackban érlelődött.
Nagyon érett gyümölcsök, erdei bogyós fajták és szilva uralják az illatot, enyhe gyógynövényes, édesfűszeres mellékzöngékkel. Testes bor, a vaskos, sűrű kortyot még pont jól megtartják a savak, a tannin is szépen integrált. besimul a bor szövetébe, és az alkohol sem tűnik fel. Érett, napégette gyümölcsök, szilva, szeder, áfonya, fekete ribizli dominálják az ízprofilt is, enyhe édességgel, finom fűszeres, gyógynövényes aláfestéssel. 7p

bortarsasagfinewinesvoros202401_08.jpgMontes Alpha M 2018 Apalta, Colchagua Valley
80% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc, 5% merlot és 5% petit verdot házasítása a Colchagua-völgyben található Apalta-dűlő meredek lejtőiről. Az erjedés acéltartályokban történt, majd a bor 18 hónapig érlelődött francia hordókban, amelyek 80%-a volt új.
Az illat gazdag és intenzív, meleg és hűvös hangulatot is kelt egyszerre. Fekete ribizli, szeder, kék áfonya, erdei gyümölcsök, pici gázolaj, gyógynövények, menta, de még egy kis trópusi gyümölcsös fuvallat is érezhető. Közepesnél testesebb, koncentrált bor, szerkezete ehhez mérten arányos, a sav, a tannin és az emelkedett alkohol is jól megtalálja a helyét benne. Szájban is intenzív és gazdag, rengeteg feketeribizlivel, érett sötét bogyós gyümölcsökkel, hűvös gyógynövényes, zöldfűszeres aláfestéssel, halvány trópusi gyümölcsös, fügés, mangós villanásokkal. 7p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2918311731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása