A Borrajongó

Sauvignon blanc páros Stajerska Slovenija-ból - Kobal Wine Estate és Ptujska Klet Pullus Sauvignon Blanc 2022

2024. május 17. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

Hat bor Mallorcáról

2024. május 15. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

Radovin portfólió kóstoló 2024 I. - Vietti, Dorli Muhr, Greywacke

2024. május 13. 06:00 - furmintfan

Április elején, a Dorothea Hotel éttermében, a Pavilonban rendezték meg a Radovin tavaszi portfólió kóstolóját. Számos magyar és külföldi bor, párlatok és vermutok is szerepeltek a kóstolható tételek listáján, több borász személyesen is elkísérte a borait.
Két külföldi pincészet, az osztrák Dorli Muhr és az olasz Vietti borait is személyesen a borászatok képviselői mutatták be. Egy további külföldi pincétől kóstoltam szélesebb merítést, az új-zélandi Greywacke-tól, akiknek négy borát forgalmazza a kerekedő.

radovinportfolio_1.jpg

Terjedelmi okokból a kóstoló beszámolóját kettéosztottam, az első részben a fent említett három borászat és borai szerepelnek majd, az összes többi kóstolójegyzet a következő posztban kap helyet.

Tovább
Szólj hozzá!

Fehérborok a Garda-tó mellékéről - Gorgo Bianco di Custoza trió

2024. május 10. 06:00 - furmintfan

Észak-Olaszország tóvidéke nem csupán lélegzetelállító hegycsúcsokkal, festői szépségű tavakkal és elbűvölő tóparti kisvárosokkal várja a látogatókat, hanem bizony több borvidékkel is, még ha ezek nagy része nem kelhet versenyre Toszkánával vagy Piemonttal.
Valpolicella és Lugana már kapott kiemelt posztot a Borrajongó történetében, most a Garda-tó környékének egy másik eredetvédelmi körzetével ismerkedtünk, rszabi három palackot a tó környékén tavaszi kiruccanás során az Azienda Agricola Gordo-nál kóstolt borokat és a hazahozott készletből három palackot az egyik közös kóstolásra is felajánlott.

gorgo1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Dél-balatoni rajnai rizling trió - Bujdosó, Ikon, Légli Rajnai Rizling 2022

2024. május 06. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

Clos de los Siete minivertikális

2024. május 03. 06:00 - furmintfan

Nagyjából hét év telt el azóta, hogy először találkoztam a Clos de Los Siete-vel, a francia borászlegenda Michel Rolland és társai Argentínában indított boros projektjével. Akkor azt a következtetést szűrtem le, hogy ez egy biztos kézzel, profin összerakott bor, amely egy bordeaux-i sorból biztosan kilógna, de a legtöbb újvilági testvérénél azért kifinomultabb és "európaibb". Az argentin termőhely és a bordeaux-i borászok találkozása tehát egy óvilági és újvilági borok stílusjegyeit egyesítő tételt eredményezett.
A gyűjtőmunka eredménye részben a véletlennek köszönhető: ha már két-három évjárat összejött, bevártam még néhány másikat, hátha tanulságos lehet egy újvilági vörös vertikális kóstoló is, különösen úgy, hogy ekkora a francia behatás. Tavaly év végén a kíváncsiság legyőzött és egy palackkal megkurtítottam a sort, április végén pedig a maradék 4 üveg nyakára hágtunk.

closdelossieete2016-2020.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Montsant-i mese - Josep Grau kvartett

2024. május 01. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása