Josep Grau borászatának története annyira mesébe illő, hogy már-már hihetetlen. Josep Grau barcelonai bankárból lett borász, a sztori szerint eleinte csak saját fogyasztásra készített bort, és egyedül a helyi étterem kapott pár kartonnal, hogy kéznél legyen, amikor ott ebédel a családdal. A véletlen azonban úgy hozta, hogy egy svéd sommelier is megkóstolt egy pohárral az egyik borból, amikor az étteremben járt, innen pedig nem volt megállás, Josep Grau-t gyorsan felkapták és Montsant egyik meghatározó borásza lett.
Josep Grau 2003-ban vásárolta meg az első ültetvényeit Montsant-ban, itt folyamatosan bővült a birtok, majd 2016-ban további 6 hektár szőlőt vett Priorat-ban. Elsősorban a helyi fajtákra koncentrál: garnacha, cariñena, garnacha blanca, bár a két borvidéken jól működő jövevény, a syrah is helyet kap egyes házasításokban. A szőlők organikus művelés alatt állnak, a borok betonkádakban erjednek saját élesztővel, majd többnyire 2000-2500 literes Stockinger hordókban érlelődnek, kevés kénnel kerülnek palackba.
Magyarországon 2021-tól kaphatóak a borai, az első fecskét három másik követte, mindegyik Montsant-ból. A vörösborokat külön-külön már kóstoltam, de most a fehér tétellel kiegészítve szélesebb képet kaphattam a portfólióról.
Nem kellett csalódnom, a fehérborban van izgalom és egyediség, a már korábbról is ismert vörös tételek pedig tökéletesen egyesítik a mediterrán melegséget és intenzitást a burgundiára emlékeztető letisztultsággal és eleganciával. Nekem a Vespres lett a személyes kedvencem, ami a La Florens-nél kedvezőbb árazás miatt külön jó hír.
Granit 2022
100% garnatxa blanca (garnacha blanca vagy grenache blanc) gránitos talajról, 40 évnél idősebb tőkékről, spontán, 20 hl-es Stockinger hordókban erjesztve és seprőn érlelve 9 hónapig.
Kezdetben kissé neutrális és zárt, ahogy nyílik, alma, virágok, körte, őszibarack és a háttérben minimális trópusi gyümölcs is megjelenik. A korty jól kitöltött, finoman krémes, széles sav és visszafogott hordó keretezi. Az illathoz hasonlóan az ízprofil sem az intenzitásról szól, cserébe vannak finom részletei. Fehér húsú gyümölcsök, alma, pici zöldfűszer és herbális aromák, halvány trópusi gyümölcsös érintés, aszalt gyümölcs, ananász, melegedve egy kis mandulás kesernye, mindez finom krémességgel megtámogatva. 6p+
Volador 2022
80% garnacha, 20% cariñena, azaz helyi nevén samsó 6 hónapig betontartályokban és hordóban érlelve.
Illatában érett szilva és áfonya vezet, málna, frissen főzött eperlekvár, kék virágok, bazsalikom, bors és boróka szolgáltatják a kíséretet. Szájban egy tökéletesen bisztróbort kapunk: pörgős savak, kevés, finoman masszírozó tannin, a karcsú testtel együtt is jó beltartalom és intenzív ízek. Ízében is a gyümölcsök vezetnek, több a sötét bogyós, mint illatban, egy kis gyógynövény, bazsalikom, halványan vadhús teszi teljessé a képet. A korty végén az édes gyümölcsösség, majd némi gyógynövény és zöldfűszer érezhető. 6p
Vespres 2021
60% garnacha, 30% cariñena és 10% syrah házasítása. 30-70 éves tőkékről szüretelték a szőlőt, az erjedés spontán, betonkádakban történt, 2 hónapot itt töltött a bor, majd 2000-2500 literes Stockinger hordókban érlelődött tovább.
Illata egy hangyányit mértéktartóbb a Volador után, érett meggy, málna, eper, némi egzotikus fűszer és virág színezi az illatot. Kóstolva lédús és tartalmas, a test nagyjából közepes, a Volador után kerekebb, kicsit talán lágyabb, ugyanakkor sokkal lendületesebb a sav, mint a következő Vespres-ben. A tannin mennyiségre nem túl sok, bársonyos tapintású, a savakkal együtt stabil vázat adnak a bornak, míg az alkohol csak nagyon enyhén melegít. A cariñena hoz egy kis vadságot, energiát a házasságba, de nem esik túlzásokba a bor. Az érett piros és erdei gyümölcsöket pikáns fűszeresség - egyrészt mediterrán zöldfűszerek, másrészt némi egzotikusabb keleti fűszer - és halvány sósság kíséri. 7p/7p+
La Florens 2019
Josep Grau édesanyjának, Florentina Closa Cos-nsk állít emléket ezzel a borral, akit La Florensnek és akinek kedvenc madara a címkét is díszítő tengelic volt. 100% öreg tőkés garnatxa negra, azaz garnacha, kézzel szüretelve, bogyózva, spontán, 25 hl-es ovális Stockinger hordókban erjesztve, majd 14 hónapig érlelve.
Mély, meleg illat, eper-, meggy- és málnalekvár, halvány virágos, fűszeres jegyek. Teltebb, gömbölyűbb, lágyabb, mint az előző két bor, a korty tágas, selymes tapintású, puha sav és omlós tannin övezi, az alkohol emelkedett. Lassúbb ritmusban mozog, bársonyosabb, vastagabb, ugyanakkor elképesztően finom textúrával kényeztet. Piros gyümölcsök - eper és málna, némi meggy, gránátalma - érett és lekváros formában, egy kevés narancshéj és gyógynövény, idővel pici medvecukor adják az aromákat. Igazi mediterrán garnacha, az előző borok után hiányzik belőle a cariñena vadsága, ereje, kicsit lehetne komplexebb is, ugyanakkor szépen hozza a fajta karakterét. 7p