A Borrajongó

Szívhez közel - Luka Enikő a házban

2024. január 24. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság Borsuli állandó teltházzal üzemelő "Borász a házban" sorozata 2024-ben is folytatódik, hazai és külföldi borászatok részvételével, tavaly óta már nem csak budapesti, hanem vidéki helyszíneken is. Az idei első budapesti esemény vendége Sopron kis butikborászatának tulajdonosa, Luka Enikő volt.
Luka Enikővel kóstolókon futólag többször is, de legfeljebb a kóstoltatott borokról váltottunk néhány szót. Most, hogy volt lehetőségem valamivel jobban megismerni, egy érzékeny, pozitív szemléletű és jó humorral megáldott ember benyomást keltette, aki sok nehézség ellenére jutott el oda a boraival, ahol most tart.

lukaenikobortarsasag01.jpg

A Luka Pincészet - ahogy mi most ismerjük - egy családi tragédia árnyékában született meg és vált sikeres vállalkozássá. Nem egyedülálló álló eset a magyar borászatok körében, hogy a stafétabot átadása a következő generációnak nem egy szerves folyamat vége, hanem a családfő korai távozása miatt derült égből villámcsapásként érkezik.
Luka Enikő édesapja szakmáját tekintve műszerész volt, de hobbiját, a borászatot legalább ennyire komolyan művelte. Szavajárása az volt, hogy kár, hogy két lánya van, így biztos nem  folytatják utána a borászkodást, bár az eredetileg képzőművésznek készülő Enikőt annyiban óvatosan terelgette, hogy borokat kóstoltatott vele. Amikor Enikő édesapja 2002 nyarán tragikus hirtelenséggel elhunyt, ott állt 1,7 hektár szőlő, közeledett a szüreti időszak. Luka Enikő gyorsan elvégzett egy sommelier tanfolyamot, eltöltött néhány hetet a Vylyan Szőlőbirtokon, ahol Debreczeni Pál vette szárnyai alá, majd megkeresett egy osztrák tanácsadót, Rudolf Krizan-t, aki segített a birtokot tovább vinni. Első évben csak a zweigelt-ből sikerült bort készíteni, az viszont nagyon szép lett. A következő évben szépen jöttek sikerek és a szakmai elismerések, Luka Enikő mára a Soproni borvidék legismertebb borászai közé emelkedett, az este során elhangzott történetekből pedig úgy tűnik, hogy édesapja máig állandó erős és inspirációt ad számára.
A pincészet területei Fertőrákos és Balf között helyezkednek el, gyakran erdőkkel körülvéve, a kezdeti 1,7 hektárból mára 3,4 hektár lett. Csak kék szőlőfajtákból készülnek borok a birtokon, Enikő szerint kezdettől fogva vörösbor készítésére rendezkedtek be, ezen nem is kíván változtatni. Ennek megfelelően többféle vörös fajtabor, olykor 1-1 házasítás és rosé készül a pincénél. Kékfrankos, merlot, zweigelt, cabernet sauvignon, pinot noir és turán terem az ültetvényen, jellemzően 30-40 éves tőkéken. Gyomirtót, rovarirtót nem használnak, igyekeznek egyre kevesebb permetezéssel megoldani a növényvédelmet, de az organikus átállás Enikő szerint a szomszédok miatt nem valósítható meg. Takács Rebeka szőlészként, borászként, növénydoktorként segíti Luka Enikőt, a szüretnél a család és a barátok segítenek. A magyar tölgyfából készült hordókat a kezdetektől ugyanaz a kádár készíti nekik.

Nyolc bort kóstoltunk az este során. A turán csak a pincénél kapható, így az most kimaradt a fajtaborok közül, cserébe jött hozzá egy bordeaux-i házasítás, egy különleges cabernet sauvignon és egy régebbi évjáratú tétel, szintén cabernet sauvignon-ból. Többnyire a forgalomban is kapható friss évjáratokról van szó. Korábbi években sokszor éreztem úgy, hogy a polcra kerülő borok még nem léptek be igazán a fogyasztási ablakba, most viszont úgy éreztem - talán az évjárat hatása, talán a fahasználat finomodása, talán mindez, talán más miatt -, hogy a borok akár már most is bontásra készen állnak.

lukaenikobortarsasag02.jpgLuka Pincészet Pinot Noir 2021
Az illata közepes intenzitású és kedves: erdei gyümölcsök mellett pici egzotikus virág és fűszer, idővel némi málna- és szederdzsem érkezik. Szájban nagyjából közepes test fogad, amelyet mennyiségre legfeljebb közepes, ugyanakkor határozott tartású tannin keretez. Ízében erdei gyümölcsök, meggy, enyhe meggymagos fanyarság, fűszerek, pici csokoládé, fanyar, kissé szárító lecsengés. Még mindig nem egy klasszikusan elegáns pinot noir, de a kissé szigorú és rusztikus 2019-eshez képest visszafogottabb a tannin és több a gyümölcs. 6p-

lukaenikobortarsasag03.jpgLuka Pincészet Zweigelt 2021
A fajtához illően sötét bíbor szín és behízelgő, érett gyümölcsöket idéző illat fogad: erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, pici konyakmeggy és tejcsoki. Intenzív ízű, zamatos bor, a korty húsos, ez jó koncentrációval és sima textúrával párosul, a bársonyos tannin csak finoman masszíroz. Ízben is szépen hozza az érett sötét bogyós erdei gyümölcsöket, halvány édeskés fűszerességgel. A fajta hazai etalonja, de szerintem egy osztrák sorban sem vallana szégyent. 6p+

lukaenikobortarsasag04.jpgLuka Pincészet Kékfrankos 2022
Fajtajelleges meggyes, enyhén meggymagos, édesfűszeres illatú a bor. A test közepes, ehhez kellően dinamikus sav és érett, bársonyos tannin társul. Kóstolva meleg érzetet kelt, a korty lédús, tartalmas, meggy, sötét erdei gyümölcsök vezetnek, enyhe meggymagos fanyarság és diszkrét fűszeresség kísér. 7p-

lukaenikobortarsasag05.jpgLuka Pincészet Cabernet Sauvignon 2020
A gneisz és csillámpalás talajú Spern Steiner termése. Sötét bogyós gyümölcsök, fekete ribizli, szeder, sötét szirmú virágok, pici édesfűszer, majd hűvös gyógynövények, menta tűnnek fel illatában. Sűrű, de nem nehézkes, dinamikus sav és érett tannin felel a stabil szerkezetért. Érett sötét bogyós gyümölcsök uralják az ízképet: fekete ribizli, szeder, áfonya, josta, szilva, míg a fűszeres aromák a háttérben maradnak. 7p-

lukaenikobortarsasag06.jpgLuka Pincészet Madárlátta Merlot 2021
Klasszikusan fajtajelleges, meleg karakterű és kedves az illat: málna és frissen főzött málnadzsem, érett piros gyümölcsök, finom vanília és keleti fűszer. Ízben hasonló jegyeket hordoz, érett gyümölcsösség és kellemes fűszeresség találkozik. Közepes test, puha tapintású, jól kitöltött korty, kerek savak, szépen adagolt a hordó. A bor fiatalságára csak az enyhe szárító hatás utal a finisben. 6p+

lukaenikobortarsasag07.jpgLuka Pincészet Szívhez Közel 2021
Merlot és cabernet sauvignon egyenlő arányú házasítása, a pince fennállásának 20. évfordulójára készült. 2006-ban született meg az első kiadás (a 2008-ast ungert kóstolta jó pár éve), a címet a Kispál és a Borz "Húsrágó hídverő" című slágerének egyik sora inspirálta. Az aktuális címkén maga Luka Enikő látható, ahogy kedvenc lila padján üldögél. Kicsikét zárkózott, de idővel azért nyílik: érett erdei gyümölcsök, málna, faeper, fekete ribizli, szilva, egy kis keleti fűszer és leheletnyi bors jelenik meg benne. Erőteljes, de nem nehézkes bor, remek sav és határozott, érett tannin keretezi az izmos testet. Kicsi zárt ízben is, lassan nyílik, érett erdei gyümölcsök, pici keleti fűszer adja az aromákat ízben is. A sorban ennél éreztem leginkább, hogy túl fiatal még, bár a kóstoló végére, levegőzve ez a palack is szebb lett. 6p+

lukaenikobortarsasag08.jpgLuka Pincészet Cocciopesto Cabernet Sauvignon 2021
Egy grúziai út és az ottani borászati hagyományok ihlették ezt a bort, a címkét Enikő egyik festménye díszíti. Amfórákban érlelt cabernet sauvignon, a név egyben a tárolóedény anyagának neve is. Animális, földes jegyekkel, némi csatornás bukéval nyit az illat, majd ahogy szellőzik érett gyümölcsök - josta, faeper, erdei gyümölcsök - és enyhe földesség veszi át az uralmat. Jó sav és közepesnél kevesebb, moderált tannin fogja közre a nagyjából közepes testet, ízben sok érett sötét bogyós gyümölcs dominál. 6p

lukaenikobortarsasag09.jpgLuka Pincészet Cabernet Sauvignon 2015
Gazdag illat: érett fekete bogyós gyümölcsök, rengeteg egzotikus fűszer, pici fenyőtű, menta, gyógynövény, némi virág. Erőteljes, már szépen összeérett bor, a hordó hatása határozott ugyan, de mostanra szépen besimult, pár éve viszont valószínűleg elég markánsan rányomhatta a bélyegét a borra. Érett sötét bogyós gyümölcsök, hűvös gyógynövényes jegyek, keleti fűszerek, pici bors, cseppnyi balzsamecet érződik ízben. Valamiért egy hűvösebb karakterű szupertoszkán jutott róla eszembe. 7p

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3118305957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása