A Clos de Los Siete Michel Rolland Argentínában fogant szerelemgyereke, egy közös vállalkozás eredménye. A francia sztárborász 1988-ban, első argentínai útja során arra a meggyőződésre jutott, hogy az általa bejárt, Mendoza közelében található terület, a kavicsos, köves, agyagos talaj, a sok napsütés és a tengerszint feletti magasság (és ezzel az enyhébb időjárás) lehetőségeinek kihasználásával kiválóan alkalmas lehet magas minőségű borok készítésére.
Rolland és társa, Jean Michel Arcaute, hozzájuk csatlakozó borász barátokkal 4 külön pincészetet alapítottak (Bodega y Vinedos Monteviejo, Bodega Rolland, Cuvelier des Andes, Bodega Diamandes), amelyek termésük egy részét a Rolland által megálmodott közös borba, a Clos de Los Siete-be adják be. A 4 bordeaux-i illetőségű család birtokában lévő 4 pince 7 birtoktest formájában összesen 850 hektárnyi területtel (ebből 430 ha termő) rendelkezik az Andok lábainál. Az Uco-völgyben, Mendozától 100 kilométerre délre, kb. 1100-1200 méter tengerszint feletti magasságban elterülő ültetvények kb. felén malbec terem, a közös házasításban a fő fajta mellett merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot és syrah jut szerephez.
A Bortársaságnál éppen a 2013-as évjárat fut, én a napokban a 2011-esből kortyolgattam el egy palackra valót.
56% malbec, 14% merlot, 12% cabernet sauvignon, 12% syrah, 4% cabernet franc és 2% petit verdot. 70%-a francia tölgyben (egyharmada új, egyharmada másodtöltésű, egyharmada harmadtöltésű), 30%-ban nagy tölgyfahordókban érlelődött, majd szűretlenül, derítetlenül került palackba.
Vonzó illatában tejcsoki, fekete bogyós gyümölcsök, feketeribizli, szeder, áfonya, édesfűszerek, pici tejszín. Jó felépítésű anyag, érett, lédús fekete bogyósokkal, erdei gyümölcsökkel, meggyel, tejcsokival, fűszerekkel, pici kávéval, vaníliával, kiváló minőségű fával megtámogatva. A sav pont ideális, a tannin integrált és bársonyos, az alkohol éppen csak finoman melegít, a lecsengés száraz, közepesnél hosszabb. A bor a frissességet sem nélkülözi, nem édes, nem lekváros, nem szirupos, gyümölcsei jó állagúak. Valahol két világ határán egyensúlyoz, a legtöbb újvilági bornál egyértelműen sokkal európaibb, de egy Bordeaux-sorból stílusában biztosan kilógna. 7p