A Borrajongó

Fine wines - Nemzetközi fehérborok a Borsuliban ...újratöltve

2023. február 03. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság Borsuli repertoárjában tavaly óta szerepelnek rendszeresen a Fine Wines kóstolóestek, több témakörben (bár fehérboros témakörben volt már egy ilyen esemény korábban, akkor még csak egyszeri, különleges alkalomként). Tavaly a nemzetközi fehér és a nemzetközi vörös mezőnyt egyaránt végigkóstoltam, mindkettő izgalmas merítés volt és felvonultatott olyan tételeket, amelyekkel egyébként aligha találkoznék (erre a kóstolóra egyébként a Bortársaság saját választéka mellé "külsős" borok is érkeznek). Hét borral persze nehéz felölelni a legkiemelkedőbb borvidékeket és borstílusokat, mindkét sort ki lehetett volna még egészíteni ezzel-azzal, de a minőségre így sem lehetett panasz.
A fehérboros téma kóstolósora az idei évre nagyobb részben lecserélődött, és - legalábbis szerintem - még érdekesebb és változatosabb lett. Az előző évi válogatás is volt annyira jó, hogy akár az ismétlés kedvéért is újra beüljek a Bortársaság "iskolapadjába", de a frissített borcsokor láttán még nagyobb kedvet kaptam a dologhoz.

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher2023_1.jpg

A tavalyi válogatásból két bor maradt változatlan, történetesen a két sauvignon blanc, a Loire-völgy és Marlborough képviseletében. Az egyetlen magyar képviselő maradt a Szepsy Úrágya, de közben évjáratváltás történt. A burgundi fehér kötelező elem ilyen témában, ezúttal egy Chablis-t kóstoltunk, és bár vérzett a szívem a tavalyi Mersault-ért, de az új versenyző is izgalmas tétel. A német riesling helye szintén nem megkérdőjelezhető a sorban, idén is Pfalz képviselte Németországot, de most egy másik pince bora került be. Umbriát és Észak-Rhone-t - chardonnay-t és viognier-t - viszont Wachau és Stellenbosch - grüner veltliner és chenin blanc - váltotta fel, kicsit mindkét fajtát hiányoltam a tavalyi sorból, és szerintem nem is jártunk rosszul a cserével.

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher2023_2.jpgPascal Jolivet Blanc Fumé Pouilly-Fumé 2021 Loire
Az illat hűvös, közepesen intenzív, lassan nyílogat, eleinte kissé tűzköves, majd zöldpaprika, zöldfűszerek vezetik, némi zöldalmával, fehér húsú őszibarackkal, enyhe fehér virágos jeggyel. Feszes savak és enyhe krétás érzet kíséri végig a kortyot, amely lendületesen, szikáran nyit és szépen lekerekedik a végére, ahol nagyon enyhe alkoholos melegség is érezhető. Az intenzitás végig kiegyensúlyozott, citrom, lime, zöldfűszerek, zöldpaprika, kevés zöldalma és finom sósság alakítják az ízképet. 7p (12500 Ft)

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher2023_3.jpgF.X. Pichler Klostersatz Grüner Veltliner 2021 Wachau
Az illat kristálytiszta, egyből adja magát, de folyamatosan változik is, hol a fehér húsú gyümölcsök - őszibarack, alma - kerekednek felül, hol inkább zöldfűszeres, csalánteás jegyeket mutat, de fehér virágok, citrusok, citromhéjas, cukorkás és trópusi gyümölcsös motívumok is fel-felvillannak. Nem nagyon koncentrált a bor, inkább kecses, karcsú, finom szövésű, ugyanakkor remek savak vezetik, jól kitöltött a kortyközép, és végig kiegyensúlyozott marad. Alma, őszibarack, egy kevés citrus és ananász, finom zöldfűszeres, sós aromák színezik
7p (kb. 25 EUR)

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher2023_4.jpgDr. Bürklin-Wolf Gaisböhl Riesling Trocken Grosses Gewächs 2018 Pfalz
Érettebb karakterű fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, érett cirusok, enyhe virágos aromák, halványan kamillatea, kevéske édesfűszer és füst, valamint kezdődő petrolos jegyek is felbukkannak illatában. Telt, koncentrált bor, elég vastag, kezdetben feszesebb, a hosszú korty vége felé kerekebbnek tűnik, de széles és masszív savai megbirkóznak a testtel. Alma, őszibarack, különböző citrusok dominálnak ízében, enyhe sósság is kísér, a hordót észre sem lehet venni, inkább csak kerekít, finomít a boron. 7p+ (kb. 50 EUR)

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher2023_5.jpgChateau de Béru Terroirs de Béru Chablis 2020 Bourgogne
Összetett illatában először éretlen őszibarack, leheletnyi virág, tengervíz, majd melegebb karakterű jegyeket kezd mutatni: alma, naspolya, körte, érett egres és citrusok. Élénk, erőteljes savai mellett is kereknek hat, szélessége is van a bornak, finom krémességgel a kortyban. Ízvilága összetett, sárga alma, őszibarack, sárga szilva mellett diszkrét sós aromák, leheletnyi vajkaramella és vajas keksz is feltűnik. Nem egy szimplán acélos, penge savú Chablis, annál melegebb karakterű, gazdagabb és összetettebb tétel, ami legalábbis részben már biztosan a globális felmelegedés hatása is. 7p+ (kb. 35 EUR)

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher2023_6.jpgCloudy Bay Te Koko Sauvignon Blanc 2019 Marlborough
Szép, vonzó illat: nektarin, édes citrusok, mandarin, kevés citromfű, virág és zöld növényi aromák, finom hordófűszerek keveréke. A lendületes savak szépen fókuszban tartják a kortyot, miközben finom krémesség és jól adagolt hordó kerekíti, szép egyensúlyt kialakítva. Intenzív, de elegáns tud maradni, nem letaglózóan harsány, inkább csak gazdag, és feltehetően fog még finomodni az évek során. Lédús, zamatos, ízében édes citrusok, sárga húsú őszibarack, mangó, finom fűszeresség, csipetnyi só, a végén egy kevés grillezett paprikával. 7p+ (26900 Ft)

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher2023_7.jpgDeMorgenzon Chenin Blanc Reserve 2019 Stellenbosch
Chenin blanc 50 éves tőkékről, spontán erjesztve, francia hordókban érlelve. Az illatát egyelőre a minőségi hordó uralja fűszeres, mogyorós jegyeivel, a háttérben megjelennek a fehér húsú gyümölcsök - körte, alma -, egy kevés fehér virággal, főleg a szárazpróbában. Kóstolva közepesnél talán kicsit testesebbnek hat, jó felépítésű, tömör kortyközéppel, finom krémességgel, kiváló minőségű hordóval. Ízében is határozott a hordó lenyomata, a fűszeres, mogyorós aromák dominálnak, némi sózott vaj, fehér húsú gyümölcs mellett. A hordót még nem emésztette meg teljesen, de feltehetően lesz még rá ideje. 7p- (kb. 35 EUR)

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher2023_8.jpgSzepsy Úrágya Furmint 2018
Tűzköves, füstös, intenzív karácsonyi fűszeres jegyekkel robban be az illata, a fűszerek dominálnak végig, közben körtés, almás, citrusos díszítőelemek is megjelennek. Testes, tartalmas bor, koncentrált és tömör, feszes savakra épít, a 14% alkohol csak finom melegség formájában jelentkezik. Ízvilága összetett és elég intenzív, a fehér húsú gyümölcsök mellett a sósság is érezhető, míg a hordó izgalmas keleti fűszeres jegyeket kölcsönöz a bornak. Utóbbi ezzel együtt még ráül a borra, de el tudom képzelni, hogy hosszú életű lesz és bedolgozza. 7p (17500 Ft)

 

Furják Andreának (Bortársaság Borsuli) köszönöm a meghívást a kóstolóra!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9118030256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása