A Borrajongó

Burgundia felsőpolc a Bortársaság Borsuliban

2024. december 11. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság Borsuli évek óta tart különleges "Felsőpolc" kóstolókat, ahol Fiáth Attila prezentálásában a műfaj nagyágyúiból lehet megkóstolni egy csokorra valót. Az eddigi alkalmakra Champagne szolgáltatta a muníciót, különféle konstellációkban, de most először Burgundia boraiból állítottak össze egy komoly sort, részben a felfrissített választék apropóján is. Az üdvözlő ital után hét bor tükrében tekintettük át Franciaország talán legizgalmasabb borvidékének néhány fontos apellációját, közben volt szó földrajzi adottságokról, klasszifikációról, a klímaváltozás hatásairól, az egyes falvakhoz kapcsolódó stílusokról, mindezt a köztudottan nagy Burgundia-rajongó Fiáth Attila néhány személyes élménnyel egészítette ki.

bortarsasagburgundiafelsopolc1.jpg

Burgundia máig a borvilág valószínűleg legfontosabb borvidéke, amely örök inspirációként szolgál más országok borvidékei számára, legyen szó akár borstílusról, borászati technológiáról, vagy klasszifikációról. A borvidék lényegében két fajtáról, a chardonnay-ról és a pinot noir-ról szól, bár kis mennyiségben aligoté, pinot blanc és pinot gris is terem a borvidéken.
A tágabb értelemben vett Burgundia területe 30.000 hektár, ez több kisebb alrégióra oszlik, amelyek eltérő adottságai az ott készülő borok stílusát is meghatározzák. A talajviszonyok változatosak, az agyag és a mészkő különböző összetételben, arányokban és minőségben fordul elő az egyes területeken. A végletekig leegyszerűsítve: a chardonnay a mészkövet szereti, a pinot noir a kötötebb, agyagosabb talajokat kedveli. Az éghajlat dél felé haladva egyre melegebb, és ez is nyomot hagy a borok aromatikáján, stílusjegyein.

Az egyes falvak - és ezzel együtt a hozzájuk tartozó kiemelt dűlők - borai jól elkülöníthető stílussal rendelkeznek, például Meursault fehérborai erőteljesebbek, gyakran határozottabb hordóhatással bírnak, mint az elegánsabb, csiszoltabb Puligny-Montrachet és Chassagne-Montrachet borai. Vörösben Volnay és Chambolle-Musigny éteri, légies, fűszeres pinot noir-jaihoz képest például Gevrey-Chambertin vagy Morey-Saint-Denis testesebb, masszívabb borokat ad, koncentrált gyümölcsösséggel, míg a Pommard-ból származó tételek tanninosabb, rusztikusabb karakterűek.
A borvidék területének közel felén borvidéki besorolású - Bourgogne - bort lehet készíteni, ez képezi a klasszifikáció legalsó szintjét. A piramis második szintjén a termelés kb. negyedét kitevő Villages, azaz faluborok helyezkednek el. A piramis tetején a kiemelt dűlőnévvel szereplő premier cru-k, végül a csúcson a grand cru-k következnek, összesen 33 dűlő, a teljes borvidék alig 1%-a.

A 4500 hektáros Chablis egy különálló "sziget", földrajzilag és geológiailag is elkülönül Burgundia többi részétől, sok tekintetben inkább Champagne-hoz hasonlít. A klíma hűvös, a talajt pedig az ún. kimmeridge-i mészkő határozza meg. Az uralkodó fajta a chardonnay, amelyből - általában hordóhasználat nélkül, vagy nagyon visszafogott hordóhasználattal - acélos, élénk savú fehérborok készülnek. Chablis-ban egy nagy Grand Cru területet találunk.
Burgundia gerince lényegében egy egybefüggő hosszú és keskeny sávot képez és három nagyobb egységre osztható.
A Côte-d’Or Dijon-tól 60 kilométer hosszan húzódik déli-délnyugati irányban, két alrégiója Côte de Nuits és Côte de Beaune. Côte de Nuits a pinot noir birodalma, a borvidék legtöbb, 24 grand cru dűlőjét is itt találjuk. A legfontosabb, grand cru területekkel is bíró települések: Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosne-Romanée és a mellette található aprócska Flagey-Echezeaux. Nuits-Saint-Georges sem maradhat ki a felsorolásból, ide érdekes módon grand cru területek nem tartoznak, de számos neves premier cru terület igen. Marsannay specialitása a pinot noir-ból készített rosé.
A Corton hegyet elhagyva átlépünk Côte de Beaune-ba, ahol a két fő szőlőfajta közül a chardonnay valamivel nagyobb területen terem. Az itteni grand cru dűlők túlnyomó részén is fehérbor készül, a "vegyes" Grand Cru területek a Corton hegy környékén találhatóak. Ezen túl a pinot noir szempontjából Volnay és Pommard, a chardonnay szempontjából Meursault, Chassagne-Montrachet és Puligny-Montrachet a legfontosabb települések.
A Côte de Nuits-tól dél felé haladva következik Côte Chalonnaise, majd Maconnais. Ez a két alrégió kisebb presztízzsel rendelkezik az északi szomszédokhoz képest, grand cru területeket itt nem jelöltek ki. Cserébe szűkebb pénztárcához mérve is remek ár-érték arányú borokat lehet kifogni.
Côte Chalonnaise-ban Bouzeron, Rully, Mercurey, Givry, és Montagny a legfontosabb települések, az elsőt leszámítva mindegyikhez tartoznak premier cru dűlők. Bouzeron az aligoté-ról ismert, Rully pedig a Crémant de Bourgogne termelés szempontjából jelentős. A Macon települését körülölelő Mâconnais-ban gyakorlatilag minden a chardonnay-ról szól, amely sokszor nem is lát hordót. A legfontosabb település Pouilly-Fuissé, de Saint-Véran nevét is érdemes megjegyezni. Innen délre már Beaujolais következik.

bortarsasagburgundiafelsopolc0.jpg

A sort felvezető crémant után Chablis-ból indultunk és egy másik fehérborral folytattuk, majd pinot noir-ok következtek, falubortól egészen egy grand cru-ig. A legtöbb kóstolt tételből már elfogytak az utolsó palackok is, az árakat ugyan miheztartás végett feltüntettem, de azóta az évjáratváltással - ahol már volt - szinte biztosan változtak.

 

bortarsasagburgundiafelsopolc2.jpgPierre Marie Chermette Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut
Friss, fiatalos illatában egy kis fehér virág, fehér húsú gyümölcsök, alma, de halványan egy kis őszibarack és még szinte epres villanásokat is felfedezni véltem. Kóstolva könnyed, lendületes, kicsi, közepesen tartós buborékokkal. Ízében alma, őszibarack, citrusok és pici mandula érezhető. 6p (9100 Ft - Bortársaság)

bortarsasagburgundiafelsopolc3.jpgDomaine Lavantureux Vau de Vey Chablis Premier Cru 2022
Az illatot eleinte nyomozni kell, halk, neutrális, szellőzve nyomokban felbukkan egy kevés fehér virág, osztrigahéj és fehér húsú gyümölcs, különösen a szárazpróbánál. Szájban remek egyensúlyt és szép textúrát mutat, a sav kellően élénk, de nem dübörög, a hordó finoman keretbe foglalja a bort, éppen csak leheletnyi tapadósságot érezni a kortyon. Kóstolva sem különösebben intenzív a bor, de rétegzett, egy kis citrus, fehér húsú gyümölcs, csipetnyi só, a háttérben leheletnyi vanília, karamell és kétszersült. 7p (22500 Ft - Bortársaság)

bortarsasagburgundiafelsopolc4.jpgDomaine Chavy-Chouet Puligny-Montrachet Les Enseignéres 2022
Határozott fűszeresség, citrusok, fehér húsú gyümölcsök és fehér virágok illata elegyedik a pohárban, érintésnyi citromhéjjal. Kóstolva elegáns, de még fiatal bor benyomását kelti, remek sav, tömör és fókuszált korty, szépen adagolt hordó jellemzi. Citrusok, citromtorta, gazdag fűszeresség, mandula, mogyoró, hosszú, fűszeres lecsengés. (Attila szerint stílusban kicsit Meursault felé hajlik a bor.) 8p- (43000 Ft - Bortársaság)

bortarsasagburgundiafelsopolc5.jpgDomaine de Montille Pommard Les Cras 2021
Az aránylag hűvös érzetet keltő illatban piros gyümölcsök - ribizli, vörös áfonya -, ribizliszár, zöld bors, egy kevés pörkölési aroma és vadhús keveredik. A test legfeljebb közepes, feszes sav, határozott, kissé érdes tannin keretezi. Ízben visszatérnek a piros gyümölcsös, zöldfűszeres, ribizliszáras jegyek, közepesnél hosszabb, kissé szárító lecsengéssel. Az illatot és az ízprofilt átszövő gyümölcsszáras, zöldes jegyek és a kissé húzós tannin jelzi, hogy az optimálisnál hűvösebb, csapadékosabb évjárat szülötte. Ezzel együtt is egy jó bor, de ebből a pazar sorból lefelé lógott ki. 6p+ (35900 Ft - Bortársaság)

bortarsasagburgundiafelsopolc6.jpgDomaine Marquis d'Angerville Volnay Caillerets Premier Cru 2020
Gyönyörű illat fogad: temérdek piros bogyós gyümölcs kergeti egymást, cseresznye, szamóca, málna, vörös áfonya, diszkrét fűszerességgel, virágokkal a háttérben. Nagyon elegáns, szinte törékeny jelenség - érdekes a kontraszt az előző borral -, csiszolt, szép fókuszt adó savak, sima tannin társul a karcsú testhez. Könnyedsége ellenére is koncentrált és szépen definiált gyümölcsösség jellemzi, finom fűszerességgel. Ha az aznapi formája alapján csak egy bort kellett volna választani a sorból, talán ezt vittem volna. 8p (82900 Ft - Bortársaság)

bortarsasagburgundiafelsopolc7.jpgThibault Liger-Belair Nuits-Saint-Georges Les Saint Georges Premier Cru 2018
Összetett izgalmas illattal nyit: érett piros gyümölcsök, egy kis zöldfűszer és paradicsom, halvány animalitás, majd idővel gyógynövények, szárított virágok és némi gomba is megjelenik. A test közepes, a kortyot széles sav és finoman masszírozó tannin támogatja és egy kis krémesség kerekíti. Érett meggy, piros gyümölcsök, fűszeres szilva vezetnek ízben zöldfűszerek, gyógynövények, narancshéj és minimális animalitás kíséretében. Szárazabb, szikárabb, mint a következő tétel. Komplex és jól strukturált bor, mégis olyan benyomást keltett, mintha még egy kicsit zárkózott lenne és időt kérne a palackban. 7p+ (71900 Ft - Bortársaság)

bortarsasagburgundiafelsopolc8.jpgThibault Liger-Belair Vosne-Romanée Aux Réas 2019
Az illat egyből szélesre nyílik, érett, sötét bogyós erdei gyümölcsök, keleti fűszeres szilvaszósz, némi gyógynövény és animalitás színezi, meleg érzetet kelt és az alkohol egy kis likőrösséget is kölcsönöz neki. Telt, szinte már vaskos bor, a korty húsos, tágas. A szerkezetet aránylag lágyabb érzetű, de jó tartást adó sav, kissé emelkedett alkohol és sima, jól integrált tannin jellemzi. A gyümölcskarakter nagyon érett, már-már kicsit lekvárosba is hajlik, különféle erdei gyümölcsök, sötét bogyósok, szilva, mögöttük édesfűszerek, gyógynövények, narancshéj, csillagánizs alkotják az ízképet. A három Thibault Liger-Belair bor közül ez áll leginkább készen a fogyasztásra. 8p- (49500 Ft - Bortársaság)

bortarsasagburgundiafelsopolc9.jpgThibault Liger-Belair Clos-Vougeot Grand Cru 2018
Az illat kétségtelenül összetett, gyümölcsös, fűszeres, nagyon enyhén animális, de egyelőre inkább egy nehezen szálazható, monolit tömb. Kóstolva koncentrált, szép egyensúlya van, túlzásoktól, kilógó élektől mentes, remek sav, bársonyos tannin fogja közre a közepes testet. A korty jól kitöltött, koncentrált, szép vezetése van, rengeteg erdei gyümölcs és keleti fűszer díszíti, halvány gyógynövényes, szerecsendiós villanásokkal és hosszú lecsengéssel. Gyönyörű bor, egyesíti az előző két tétel erényeit. 8p (118000 Ft - Bortársaság)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4418743084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása