A Borrajongó

Nyári borpár(baj)ok 2022

2022. augusztus 31. 06:00 - furmintfan

Meghoztam a nyári borpárokat, az évszakhoz igazodva inkább könnyedebbre hangolt fehér- és vörösborokat hazai pályáról, Új-Zélandról, Dél-Amerikából és Ausztriából.

parbajok_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Balatoni lecsengés - Egy csokor bor a Balatonfüredi Borhetekről

2022. augusztus 29. 06:00 - furmintfan

Úgy tűnik, lassan hagyomány lesz, hogy az utolsó augusztusi napok egyikén teszek egy gyors délutáni kört a Balatonfüredi Borheteken, legalábbis 2019, 2020 és 2021 után idén is így alakult. A nyári szezon végét jelző augusztus 20-án már túl voltunk, az időjárás kellemesre hűlt, a napot többnyire eltakarták a felhőt, de még ennek ellenére is meglepően sok ember gyűlt össze kedd este a Tagore-sétányon. Kora délután kezdtem és kora este fejeztem be a kóstolást és most inkább az ismert nevek tételei közül válogattunk. A terv az volt, hogy a kiszemelt pincészetektől 1 fehér és 1 vörös tételt nézünk meg, ezt néhány kivétellel sikerült is tartani.

balatonfuredborhetek2022_01.jpg
Társaságban borozgatva kevésbé ment az elemezgetés és jegyzetelés, a vörösökbe ráadásul éppen csak belekortyoltam, így kevésbé átgondolt és összeszedett leírások, pontszámok születtek.

Tovább
2 komment

Dűlőpárok IX. - Blank Canvas Escaroth és Upton Downs Pinot Noir 2017

2022. augusztus 26. 06:00 - furmintfan

A dűlőpárok sorozatot az év hátralévő részében külföldi borokkal és termőhelyekkel folytatom. Talán meglepő módon Új-Zélandon kezdünk, a Blank Canvas borászat két pinot noir-jával.

blankcanvaspinotnoir2017.jpg
A Blank Canvas Sophie Parker-Thomson (Master of Wine) és Matt Thomson 2013-ban alapított családi borászata. Több borvidéken - Marlborough, Hawke's Bay, Central Otago - dolgoznak együtt hosszú távú együttműködés keretében különböző szőlőtermesztőkkel és a vásárolt szőlőből készítik dűlőszelektált boraikat. Két borvidékről - Marlborough és Central Otago - is készítenek pinot noir-t, én most két marlborough-i bort kóstoltam meg.

Tovább
Szólj hozzá!

Újjászületnek Graz borai - Hannes Sabathi Falter Ego

2022. augusztus 24. 06:00 - furmintfan

Borkedvelő körökben viszonylag szélesebb körben ismert tény, hogy Bécs fontos bortermelő város, sőt, a világ legnagyobb bortermelő városa, már ami az egy településhez tartozó szőlőterületek nagyságát illeti. Aki több időt eltölt az osztrák fővárosban, jó eséllyel beleszalad egy helyi borba, vagy esetleg el is zarándokol Grinzing városrészbe, valamelyik bécsi Heuriger-be vagy Buschensachank-ba. Az már kevésbé közismert tény, hogy Ausztria második legnagyobb városa, Graz korábban szintén fontos bortermelő város volt. A Graz-hoz tartozó szőlőhegyeken dokumentáltan a 12. századtól folyt a szőlőtermesztés, amikor az Admonti Apátságnak adományozták az itteni földeket. Egy 1925-ös étlap szerint a Kehlberg-en nem kevesebb, mint 21 Buschenschank (borkimérő) várta a vendégeket. Nem is csoda, hogy a környéket Kleingrinzing-ként, kis Grinzing-ként ismerték. A következő évtizedekben azonban a szőlő- és borkultúra gyors hanyatlásnak indult, az utolsó szüretet 1967-ben tartották.

Mintegy 50 év elteltével Hannes Sabathi dél-stájer sztárborász igyekszik újjáéleszteni a Graz melletti Kehlberg dűlő szőlőtermesztési és borkészítési hagyományait és létrehozta a Falter Ego Grazer Stadtwein borcsaládot. Az évtizedek alatt elvadult területeket kitisztította és újratelepítette. Az ültetvények a Kehlberg déli kitettségű meredek lejtőin 420-520 méter magasságban helyezkednek el. A dolomit alapú agyagos talaj magas mésztartalmának köszönhetően szépen megmaradnak a savak, míg a város felől áramló melegebb légtömegek az aromák kialakulásának kedveznek. A borász szerint a helyi geológiai és a klimatikus adottságok a szőlőtermesztésnek ideális termőterületet eredményeznek, ráadásul hasonló dolomitos kőzet Hannes Sabathi szűkebb "hazájában", Südsteiermark-ban nem található.
Graz város borai a Falter Ego név alatt kerülnek forgalomba, a legtöbb bor Weststeiermark DAC eredetvédelmi megjelölést is kapott. A fantázianév egyrészt utalás a dél-stájer illetőségű borász graz-i, azaz nyugat-stájerországi másik énjére, alteregójára, valamint a Kehlberg-en honos védett lepkefajra (németül Falter), amelynek stilizált rajza a címkéket is díszíti. Hatféle bor készült eddig a sorozatban: egy fehér cuvée, egy sárgamuskotály, egy sauvignon blanc, egy dűlős sauvignon blanc, egy dűlős pinot blanc és egy merlot. A borcsalád saját honlapot és webshopot is kapott. Nyár végén és ősszel kóstolással összekötött bortúrákat is szerveznek a városból a hegyre, idővel talán a bécsihez hasonló borutat is érdemes lesz létrehozni.

graz.jpg

Augusztus elején Graz-ban töltöttem egy hétvégét és bár a hőség leginkább a vízivásnak kedvezett, este azért borozni is maradt kedv és idő. A Grazer Stadtwein borcsalád egyes tagjait természetesen több helyen is meg lehet kóstolni, én két fehér fajtaborral és a fehér házasítással ismerkedtem meg 1-1 pohár erejéig.

Tovább
Szólj hozzá!

Kőröshegyi kilátások - Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok

2022. augusztus 22. 06:00 - furmintfan

Az idei első balatoni boros programomra egészen augusztus elejéig kellett várni, de akkor végre egy régi "adósságomat" törlesztettem. A Kékajtó Szőlőbirtokról még az első kékfrankosuk apropóján írtam 2019 nyarán, akkor meg is beszéltük Németh Miklóssal, hogy valamikor meglátogatom őket Kőröshegyen, de az a nyár eltelt, utána jött a COVID, közben elrepült még két nyár, idén viszont sikerült összehozni a találkozót. Annyi előnye mindenképpen volt a birtoklátogatás kényszerű elhalasztásának, hogy több bort tudtunk kóstolni, több év tapasztalatairól, apró előrelépésekről, és persze további tervekről is tudtunk beszélni. A délelőtt induló program észrevétlenül közel 5 órásra nyúlt, közben megnéztük a szőlőket, a készülő új és a korábbi feldolgozót, gyönyörködtünk a kilátásban, megkóstoltuk az elérhető palackos borokat, de szemléztük a hordó- és tartálymintákat is. Így valóban könnyedén repült az idő.

kekajto1.jpg

(Kilátás a teraszról a Tihanyi-félszigetre)

Tovább
Szólj hozzá!

Meseország Diósviszlón - Rupperték a házban

2022. augusztus 19. 06:00 - furmintfan

Idén augusztusban Ruppert Ákos és felesége, Katus voltak a Bortársaság Borsuli "Borász a Házban" eseménysorozatának vendégei. Nagyon kevésszer jártam a Villányi borvidéken, villányi borászokkal is ritkán találkozom, így aztán kapóra jött a lehetőség, hogy egy borász szinte házhoz jön. Bár itteni borokat természetesen szoktam kóstolni/inni, az előbb említett tényezők miatt sajnos csak részleges a rálátásom a borvidék kínálatára. Az eddigi tapasztalataim alapján azonban a Ruppert Borház mindenképpen a villányi élvonalba tartozik (ráadásul még a fehérboraikat is kedvelem), ami újabb érv volt a kóstoló mellett. Ruppert Ákos és Katus vidám, jó humorral megáldott pár,  akik néha egymás szavába vágva meséltek az kezdetekről, a borokról, az arculatról. Nyolc bort kóstoltunk, természetesen túlnyomórészben vöröseket, a friss gyöngyözőbortól eljutva a pince csúcsházasításáig.

ruppertborsuli.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Északi áramlat, déli hangulat - Kúria Sopron Kékfrankos 2017

2022. augusztus 17. 06:00 - furmintfan

Ismét egy kékfrankos, ezúttal egy etyeki székhelyű pincészettől, Sopronból. Az Etyeki Kúria soproni terjeszkedéséről még annak idején itt írtam, azóta több bort is kóstoltam az új soproni, egy ideje Kúria Sopron név alatt futó borcsaládból, és eddig nem okoztak csalódást. Ahogy az etyeki, úgy a soproni vörösborok piacra dobásával sem feltétlenül kapkodnak a Kúriánál, így némi palackérlelésen is átesik már a bor, mire a fogyasztóhoz jut. Ez a palack a hétfői főszereplő Homolával együtt nyílt ki (és fogyott el ugyanúgy 3 nap alatt), de úgy éreztem, hogy megér mindkét bor egy-egy külön írást.

kuriasopronkekfrankos2017.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Visszajátszás - Homola Kékfrankos 2017

2022. augusztus 15. 06:00 - furmintfan

Sajnos idén még nem sikerült eljutnom a Balatonfüred-csopaki borvidékre, pedig legalább egy balatonfüredi/csopaki/paloznaki látogatás mindig belefér a nyári programba. A tervek szerint augusztusban még pótolni fogom a lemaradást, addig is itthon bontogattam fel időnként egy-egy bort a régióból. Most egy régi kedvenc került sorra, nem először és talán még nem is utoljára.

homolakekfrankos2017.jpg

A Homola Pincészet kékfrankosa - szerintem - ár/érték arányban és abszolút értékben is a magyar kékfrankos-élmezőnyben helyezkedik el, a 2013-as évjárattól kezdve rendszeresen visszatérő vásárló vagyok, ez pedig nagyon kevés magyar vörösbor esetében mondható el. Ahogy az is, hogy betáraztam belőle eleget és/vagy kóstoltam annyiszor, hogy részben vagy egészben végigkövessem az életútját. Az aktuálisan futó 2017-es kiadás már lassan 5 éves lesz, ha a szüret időpontjától nézzük, és legalább ennyiszer kóstoltam is. Szemfülesek számára jelenleg is elérhető és úgy tűnik, hogy még mindig remek formának örvend. A múlt héten kibontottam az utolsó(?) palackomat és egyúttal megkerestem a blogon szereplő korábbi jegyzeteket is, így összeállt egyfajta fejlődéstörténet az elmúlt bő 3 év távlatából.

Tovább
Szólj hozzá!

Rejtőzködő borvidékek: Waiheke Island - Man O' War

2022. augusztus 12. 06:00 - furmintfan

A mai témát egy új-zélandi sziget, a szigetország "borszigete", Waiheke Island, azaz a Waiheke-sziget szolgáltatja. Waiheke Island a több izgalmas régiót magába foglaló Auckland borvidékhez tartozik, de azon belül is egyéniség. A kicsi sziget a sauvignon blanc-ról és pinot noir-ról híressé vált Új-Zélandon belül érdekes színfolt, ugyanis itt inkább a vörösborok, a bordeaux-i házasítások és a syrah-k törtek vezető szerepre. A Man O' War Vineyards a sziget egyik legjelentősebb termelője.

manowar1.jpg

Tovább
2 komment

Szekszárdi fehér holló - Heimann Viognier 2021

2022. augusztus 10. 06:00 - furmintfan

Szekszárdon nem szokás fehérborral komolyan foglalkozni, ha van hazai borrégió, ahol a fehérbor csak ritkán használt mellékvágány, az éppen a Szekszárdi borvidék. Itt a legkisebb a fehér szőlőfajták területének aránya és a borászatok portfóliójában is jellemzően csak 1-1 fehér szőlőből készült tétel szerepel, az is leginkább a reduktív, friss kategóriában fut, kínálatbővítés, illetve fröccsalapanyag gyanánt. A legtöbben a fentiek miatt a könnyű illatos bort adó fajták vagy a mindenhol stabil minőséget adó, legelterjedtebb világfajták mellett tették le a voksukat. Így aztán ha valaki szekszárdi fehérborra vágyik, leginkább Irsai Olivért, cserszegi fűszerest, olaszrizlinget, sauvignon blanc-t, esetleg valamilyen házasítást kóstolhat. (A legszélesebb palettával eddig talán a Lajvér kínálatában találkoztam.)
A Heimann család kakukktojásnak számít, az ő választásuk valamiért a viognier-re esett, ami több szempontból meglepő lehet, mert egyrészt meglehetősen kényes fajtáról van szó, másrészt Magyarországon - valószínűleg már csak ezért is - kevesen próbálkoznak vele. Ugyanakkor Heimannék a kék szőlőfajták terén is bátran kísérleteztek - lásd sagrantino és tannat -, és ahogy mondani szokás, az élet egyelőre őket igazolja. Ha az internetes kutatómunka során nem kerülte el a figyelmemet semmi, fehér fronton először a chardonnay-val próbálkoztak, de Gál Tibor tanácsára a viognier-t is kipróbálták, és 2004-től ez adta, adja a pince fehérborának gerincét - eleinte chardonnay-val házasítva -, majd egészét. Volt tehát idő a recept finomítására, és - legalábbis a 2021-es évjárat borának tükrében - azt kell mondanom, hogy egy kifejezetten izgalmas és szerethető bor a legfrissebb Heimann Viognier, amely már bőven több, mint egy felvezető kör a vörösborok előtt.

heimannviognier2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Hiperes kékfrankos - Lajvér Kékfrankos 2021

2022. augusztus 08. 10:36 - furmintfan

Nem sok vörösbor nyílt ki itthon a nyáron, de az egyik hűvösebb napon egy könnyedebbre hangolt kékfrankoshoz megjött a kedvem. Az Aldi polcain a közelmúltban tűnt fel a 2021-es Lajvér Kékfrankos, akkor be is ugrott egy palack a kosárba, most pedig eljött a kóstolás ideje. A Lajvér eddig úgy él a fejemben, mint egy baráti áron korrekt minőségű borokat készítő pince, bíztam benne, hogy legalább ezt a szintet most is hozzák. Nem tudom, hogy ez a bor megegyezik-e a pincészet "normál" kékfrankosával, amelyeket a legtöbb hiperben meg lehet vásárolni, ez mindenesetre a hátcímkéjére kapott egy "Aldi" megjelölést, úgyhogy elképzelhető, hogy kizárólag az üzletlánc számára készített tételről van szó.

lajverkekfrankos2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Nyári chardonnay borpár(baj)ok - 3x2 óvilági chardonnay 2018-ból

2022. augusztus 06. 06:00 - furmintfan

A borpárbajos sorozatba ezúttal egy chardonnay-s különkiadást csempésztem be: három európai országból kóstoltam össze 2018-as chardonnay-kat. Egyik érintett borvidék sem feltétlenül a chardonnay-ról ismert, de a fajta - mint szinte mindenhol - ezeken a helyeken is működik.

chardonnayparbajok2018.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Kis nagy-somlói - Fehérvári Borbirtok Petit Somlo 2020

2022. augusztus 02. 06:00 - furmintfan

A honlap szerint a Fehérvári család és a Somló kapcsolata egészen 1545-ig nyúlik vissza, a borászat már hosszabb ideje létezik, és 2021-ben újult meg, jelenleg 27 hektáron gazdálkodnak. Nekem ez az első találkozásom velük. A Petit Somlo (így rövid o-val, gondolom ez talán valami könnyítés, gesztus lehet a nemzetközi piac felé) afféle birtokházasításnak tűnik, és többek között az Aldi polcain is feltűnt a nyár folyamán. Egy ideje szemeztem már ezzel a borral, a múlt héten aztán vettem a bátorságot és belevágtam a vakrandiba. Megmondom őszintén, tartottam az évjárattól, tartottam a számomra ismeretlen névtől, és különösen a kettő kombinációjától, de végül győzött a kíváncsiság és a viszonylag barátságos árcímke. Utólag azt kell mondanom: soha rosszabb ismerkedést.

fehervariborbirtokpetitsomlo2020.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása