A Borrajongó

Kőröshegyi kilátások - Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok

2022. augusztus 22. 06:00 - furmintfan

Az idei első balatoni boros programomra egészen augusztus elejéig kellett várni, de akkor végre egy régi "adósságomat" törlesztettem. A Kékajtó Szőlőbirtokról még az első kékfrankosuk apropóján írtam 2019 nyarán, akkor meg is beszéltük Németh Miklóssal, hogy valamikor meglátogatom őket Kőröshegyen, de az a nyár eltelt, utána jött a COVID, közben elrepült még két nyár, idén viszont sikerült összehozni a találkozót. Annyi előnye mindenképpen volt a birtoklátogatás kényszerű elhalasztásának, hogy több bort tudtunk kóstolni, több év tapasztalatairól, apró előrelépésekről, és persze további tervekről is tudtunk beszélni. A délelőtt induló program észrevétlenül közel 5 órásra nyúlt, közben megnéztük a szőlőket, a készülő új és a korábbi feldolgozót, gyönyörködtünk a kilátásban, megkóstoltuk az elérhető palackos borokat, de szemléztük a hordó- és tartálymintákat is. Így valóban könnyedén repült az idő.

kekajto1.jpg

(Kilátás a teraszról a Tihanyi-félszigetre)

A Balatonföldvárral gyakorlatilag egybeépült Kőröshegy a Balatonboglári borvidékhez tartozik, és bár a szőlőművelés és borkészítés régi hagyományokra és dicső múltra tekint vissza, most nem erről híres a település. Ennek ellenére, vagy részben talán ezért is Németh Miklóst több dolog is vonzotta Kőröshegyre. A régi leírások szerint kiváló borok születtek errefelé, az olaszrizlingeket a csopakiakkal egy szinten emlegették, a területek kiváló besorolásúak. A legmagasabb dombtetőkről pazar kilátás terül az ember szeme elé, szinte az egész északi partot látni. Nem is csoda, hogy Miklóst is megfogta a hely szelleme. Először egy barátja szőlőjébe jött segíteni a szüretre, majd ő metszegette a szőlőt. Később egy idős nénitől vettek át egy területet és szép lassan gyarapodtak az ültetvények. Egy részük bérlemény, másik része saját tulajdon, összesen 8 hektár, ennek jelenleg a felén terem szőlő, 1 hektár még nem fordult termőre, 3 hektár pedig kivágásra és újratelepítésre vár. A talaj mészben gazdag, lösz és pannon üledék alkotja. A szőlőket 2017 óta bio módszerekkel művelik, a talajt ritkán mozgatják, a sorközöket helyi gyomflóra takarja. A pincében is lehető legkevesebb beavatkozás mellett készülnek a borok, spontán erjednek, általában szűrés és/vagy derítés nélkül kerülnek palackba. A választék három fajtára épül jelenleg: olaszrizling, chardonnay, kékfrankos, egy kevés zweigelt és merlot is terem az ültetvényeken. A jövőben a tervek szerint rajnai rizling, tihanyi kék, tarcali kék és egy kevés sárgamuskotály teszi teljessé a palettát, a chardonnay egy részéből pedig pezsgő készülhet. A borok túlnyomórészben helyben elfogynak (Budapesten 1-2 tétel a Radovin-ben elérhető), de ha minden ültetvény termőre fordul, a megnövekedett volumen miatt várhatóan más eladási csatornákra is szükség lehet.

kekajto2.jpg

(Faust, az agár a szomjas vendégek által a közelmúltban kiürített palackokkal)

A birtokközpontban kezdtünk, ahol Miklós felesége, Gyöngyi és Faust, az agár fogad minket. Itt éppen nagy volt a jövés-menés, Miklósék háza alatt lassan elkészül az új feldolgozó, az idén szüretelt termésből már itt születik bor, a jelenlegi pince megmarad hordós érlelőnek. Jelenleg pénteken és szombaton van állandó nyitvatartása a pincének, egyébként bejelentkezéssel fogadnak vendégeket. A jövőbeli tervek szerint a teraszon a borász társaságában lehet kóstolni a borokat, míg aki csak lazulni és ejtőzni kíván egy-két pohár vagy üveg bor mellett, az a terasz alatti zöldterületen gyönyörködhet majd a kilátásban. Kőröshegy központjában szeretnének egy üzletet nyitni, ahol a saját borok mellett helyi őstermelők portékáit is meg lehetne vásárolni. A terasz és a kilátás most is adott, egy kis tízórai mellett itt kóstoltuk végig a palackos tételeket.

Az olaszrizlingekkel kezdtünk, ezekből egy mini-vertikális is összeállt. Miklós nagyon szereti az olaszrizlinget, a cél az, hogy a szortimentben legyen egy könnyebben érthető, belépő tétel, és egy komolyabb bor - 2019-ből már összejött mind a kettő -, de az sem kizárt, hogy a jövőben akár dűlőszelektáltan is megmutat egy-egy termőhelyet. Az olaszrizlingek spontán, tartályban erjedtek és érlelődtek

kekajto3.jpgKékajtó Műveletlen Olaszrizling 2019
A név onnan jön, hogy a területet Miklósék 2019-ben, pár hónappal a szüret előtt vették át, így már nem nagyon tudtak alakítani az ültetvényen. Az illat kicsit neutrális és eléggé visszafogott, diszkréten fehér húsú gyümölcsöket mutat. Szájban elég könnyed, az élénk savak mellé kapunk kb. 5 g/l maradékcukrot is, amitől még jobban csúszik a bor. A hangsúly a gyümölcsökön van, leginkább alma és egy kis citrus jelentkezik. 5p

Kékajtó Kőröshegy Olaszrizling 2019
Illatban jön némi gyümölcs, de sós-krétás és mandulás jegyek is feltűnnek. Az előző bor után ez összetettebb, tartalmasabb, tömörebb, szárazabb, a savérzet is élénkebbnek tűnik. Alma, zöldalma, kemény húsú körte, citrusok, enyhe sósság színezi, fanyarkás lecsengéssel. 5p+

Kékajtó Olaszrizling 2018
Fejlett illatában érett alma és mandula dominál. A 2019-eshez képest kerekebb, szélesebb, savai lágyabbak, rövidebben tartanak. Ízben is érettebb gyümölcsöket idéz, almafélék, egy kevés érett citrus képében, a korty vége felé erősödő mandulás jegyekkel. 5p

Kékajtó Olaszrizling 2016
A kezdődő érési jegyek mellett még van benne gyümölcs is, a citromkrém, a mandula, a pici petrolosság szép palackbukévá áll össze. Kóstolva egy szépen érett olaszrizlinget kapunk. Remek savai szépen kitartanak, citromkrém, alma, pici mandula, csepp méz adják az aromákat. 6p-

kekajto4.jpgKékajtó Chardonnay 2020
2/3-a (vegyes) hordós, 1/3-a tartályos tétel, almasavbontás mellett, seprőn tartás nélkül készült. Az illat populáris jegyekkel kezd, majd sokat változik a pohárban. Édes déligyümölcsök, pici banán jelentkezik először, majd inkább fehér húsú mérsékelt égövi gyümölcsök, gyógynövények, virágok váltják őket. A jól kitöltött kortyot szépen adagolt hordó és kerek sav fogja közre, a korty végén érezhető még minimális cseresség. Édes citrusok, fehér húsú és déligyümölcsök, őszibarack viszik a prímet, egy kis édesfűszerrel, cseppnyi mézzel. 6p

kekajto5.jpgKékajtó Zweigelt - Kistücsök Vörös 2020
A Kistücsökben ez lett a ház bora vörösben. Áradó, vonzó illata rengeteg friss gyümölcsöt hordoz - málna, szamóca, meggy, cseresznye -, finom virágos, fűszeres kísérettel. Könnyed, gurulós a korty, kevés tanninnal, filigrán savakkal, alacsony alkohollal és rengeteg gyümölccsel. Igazi bisztróbor. 5p

kekajto6.jpgKékajtó Faust Kékfrankos 2018
3 évet töltött (3 db) magyar és (1 db) francia hordókban. Intenzív, gazdag illat: sötét meggy, erdei gyümölcsök, karácsonyi fűszerek, pici narancshéj és menta. Kóstolva az illat után a vártnál karcsúbb, elegánsabb a bor, finom szövésű, jó egyensúllyal. Ízben is sötét meggy és erdei gyümölcsök, vonzó fűszeresség jellemzi, meggyes lecsengéssel. 6p+

kekajto7.jpgKékajtó Cabernet Sauvignon 2017
1 darab 225 literes hordóval készült, 3 évet töltött a hordóban. Érett erdei gyümölcsök, fekete ribizli, áfonya, málna, mentol, gyógynövények uralják az aromatikát. Tökéletesen beérett alapanyagból készült, zöldes jegyeknek, paprikának nyoma sincs. A test közepes, a korty jól kitöltött, selymes tapintású, arányos felépítésű, minden a helyén van benne. 6p+


Ezután autóba ültünk, tettünk egy kört a szőlőültetvények között az Öreghegyen és a Borochegyen. A kilátás gyönyörű, mind a Balaton, mind a Völgyhíd felé, de az aszály itt sem kímélte a növényzetet. Az autós túra végén a régi feldolgozóban végigkóstoltuk a tartály- és hordómintákat.

kekajto8.jpgÖreghegy Olaszrizling 2021 (M)
Kicsit zárt és fülledt most, ízben viszont gazdagon gyümölcsös, kerek, lágyabb savakkal.

Borochegy Olaszrizling 2021 (M)
Szikárabb jelenség, magasabb szerkezettel, élénkebb savval, tömörebb maggal. Az aromatika visszafogottabb, fehér húsú gyümölcsökre és citrusokra épít.

Gyerekjáték Olaszrizling I. 2020 (M)
Kicsit tompább illat után ez is gyümölcsös ízvilágú, sárga alma, barackfélék színezik, mintha kis cukor is maradt volna benne, kerek, kedves bor.

Gyerekjáték Olaszrizling II. 2020 (M)
Almás, sárga húsú gyümölcsös aromatika jellemzi lágy savakkal és egy kis barackmagos kesernyével.

Borochegy Olaszrizling 2020 (M)
Kellemesen gyümölcsös, barackos illat, finom fanyarsággal, jó savakkal.

Öreghegy Olaszrizling 2020 (M)
Érettebb gyümölcsös karakter, kerekség, gömbölyded sav jellemzi.

Olaszrizling Narancsbor 2021 (M)
Barack, barackhéj, pici gyógynövényesség jellemzi, a viszonylag alacsonyabb mellett az enyhe cseresség is hozzátesz a struktúrához.

Chardonnay 2021 (M)
Illatában alma, barackfélék, sárgadinnye és trópusi gyümölcs, ízben érett citrusokkal. Kellemes, gömbölyded savú bor.

Zweigelt 2021 (M)
Picit fülledt az illat, de ízben hozza az epres, meggyes, szedres gyümölcsösséget, könnyű, karcsú, jól iható.

Kékfrankos 2021 I. (M)
Egy kis üvegballonos frakció. Kicsit zárt az illat, remek savak, kevés tannin, meggyes, ízvilág jellemzi szájban.

Kékfrankos 2021 II. (M)
Hordóminta, meggyes, erdei gyümölcsös, szép fűszerességgel, szintén remek savval, több tanninnal.

Merlot 2021 I. (M)
Leheletnyi fűszerpaprika tűnik fel a sok érett erdei gyümölcs mögött. Telt, a végén pici kesernye érezhető.

Merlot 2021 II. (M)
4. töltésű hordó. Fekete olíva, sötét bogyós gyümölcsök, visszafogott fűszeresség, kerek korty, több tannin.

Merlot 2021 III. (M)
2. töltésű hordó. Gazdagabb gyümölcsös-fűszeres aromák, áfonya, málna, érzetre picit magasabb alkohol, teltebb korty.

Merlot 2021 IV. (M)
Szintén 2. töltésű hordó. Több fűszer és határozottabb cseresség érezheti, masszív felépítésű, sok gyümölccsel.

Merlot 2020 I. (M)
Pici fűszerpaprika itt is jön a gyümölcsök mellett. A 2021-es boroknál könnyedebb, inkább piros gyümölcsöket, málnát idéz.

Merlot 2020 II. (M)
1. töltésű hordó. Több pörkölési jegy, vanília és kókusz érezhető, a másik 2020-as mintánál  masszívabb szerkezetet villant, egyelőre eléggé ül még tajta a hordó, de ígéretes.

Merlot 2020 III. (M)
Visszafogottabb az illat, kevesebb a gyümölcs a kortyban, viszont több a nyers fa íz.

Kékfrankos 2020 (M)
Az érett erdei gyümölcsök mellett borsfélék adják a díszítést, a gazdag aromatika mellett most még eléggé cseres a korty.

Cabernet Sauvignon 2019 (M)
A sötét bogyós gyümölcsök mellett fűszerpaprikás, enyhén borsos és földes jegyeket mutat, a lecsengés a vártnál kicsit rövidebb, kóstolva a darabos tannin miatt eléggé rusztikus összbenyomást kelt.

Kékfrankos 2019 I. (M)
4. töltésű hordó. Érett erdei gyümölcsök, fűszerek, a markáns tannin mellett is kellemes textúra érezhető.

Kékfrankos 2019 II. (M)
7. töltésű hordó. Hűvösebb érzetű, kevesebb a tannin, sok érett erdei gyümölcs viszi a prímet illatban és ízben, diszkrét édes fűszerességgel.


A tartalmas program végeztével kora délután vettem búcsút a Kékajtó Szőlőbirtoktól, amely már most egy üde színfolt a Balaton déli partján, és ha Németh Miklósék további tervei is mind valóra válnak, igazi kis gyöngyszem lehet belőle.



Németh Miklósnak és Gyöngyinek köszönet a kóstolóért és a vendéglátásért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9517909917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása