A Borrajongó

Egy délután a Balatonfüredi Borheteken

2021. augusztus 31. 06:00 - furmintfan

Kevés boros rendezvény mondhatja el magáról, hogy már közel 90 éve megrendezésre kerül, a Balatonfüredi Borhetek azonban ilyen. Az északi part fővárosa 1932 óta ad otthont a Balatonfüredi Borheteknek, ahol a borvidék vezető pincészetei mutatják be boraikat. Amikor úgy jön ki a lépés, hogy éppen augusztusban járok Balatonfüreden, mindig igyekszem legalább egy gyors kört tenni itt én is, ahogy ez az utóbbi két évben is történt (2020, 2019). Idén nyáron ugyan a balatoni kirándulásaim legfőképpen a Badacsonyi borvidékre koncentrálódtak, de augusztus utolsó hetén egy napra elugrottam Balatonfüredre is egy kis nyárzáró borozásra.

balatonfurediborhetek2021_1.jpg

Késő délelőtt a borvidék egyik új pincészeténél jártam - róluk majd külön posztban lesz szó -, majd a Mór24-ben elköltött remek ebéd után következhetett a Tagore sétányon a Borhetek kínálatának megszondázása. A kissé őszies időben szépen lassan, de biztosan gyarapodott a közönség a standok előtt felállított padok körül, de alapvetően mind az időjárás, mind a tömeg hiánya kellemes, nyugalmas borkóstolós környezetet teremtett.

A koncepció az volt, hogy minden pince standjánál két bort kóstolok majd, egy fehéret és egy vöröset, ehhez nagyjából sikerült is tartani magamat - egy helyen fehérre cseréltem a vöröset, illetve becsúszott két bónusz tétel, egy rosé és egy késői szüretelésű édes bor formájában. Igyekeztem olyan pincéket is keresni, akiknek a nevével ritkábban találkozom, de azért néhány biztos pont sem maradhatott ki a szórásból. Idén több időm volt, mint az utóbbi két évben, így 7 pincészet 16 borát kóstoltam végig és nincs okom panaszra, végig jó borokkal volt dolgom, köztük néhány kellemes meglepetéssel.

Abc-sorrendben haladva következnek a pincék és boraik.


Arias Szőlőbirtok
ariaspecselyiolaszrizling2020.jpgArias Pécselyi Olaszrizling 2019
Érett fehér húsú gyümölcsös illatát egy kevés fehér virág és fűszer tarkítja. Kóstolva az átlagos reduktív vonalnál karakteresebb, tartalmasabb, komolyabb felépítésű olaszrizlinget kapunk. Zöldalma, őszibarack, finom fűszeresség, pici mandula alakítja az ízvilágot, a korty végét kissé fűti az alkohol. 5p+

ariascabernetfranc2019.jpgArias Cabernet Franc 2019
Illatában főleg érett piros bogyós gyümölcsök uralkodnak, málna, eper ráadásként egy kevés szeder formájában, édesfűszeres körítéssel. Közepesnél karcsúbb, aránylag laza szerkezetű, a mennyiségre nem túl sok tannin viszont még picit harapós. Az érett szamócás, málnás, szedres, áfonyás gyümölcsösség mellett kevés édesfűszer és leheletnyi zöldpaprika érezhető ízében. 5p+


Béla és Bandi
belaesbandioregtokeksauvignonblanc2020.jpgBéla és Bandi Öreg Tőkék Sauvignon Blanc 2020
Szép, fajtajelleges, nem tolakodó illatáról nekem Sancerre borai jutottak eszembe: bodza, egres, citromfű, citrusok, némi csalán. A korty lendületes és tartalmas, finoman olajos, jól kitölti a kereteit. Az illathoz hasonlóan citrusok, citromhéj, citromfű, bodza, egres, zöldalma, zöldfűszerek adják az aromákat. 6p+

belaesbandikekfrankos2019.jpgBéla és Bandi Kékfrankos 2019
Friss piros gyümölcsök, málna, szamóca, enyhe édesfűszeres kíséret érkezik illatban. Szájban is kellemesen gyümölcsös, a szamócás, málnás, ribizlis főszólamot enyhén édeskés fűszeresség követi. Jól iható, könnyed, karcsú vonalvezetésű balatoni vörös. 5p


Dobosi Pincészet
dobosinivegyvolgyiolaszrizling2019.jpgDobosi Nivegy-völgyi Olaszrizling 2020
Az átlag olaszrizlingnél több mélységet kínáló illatban fehér húsú gyümülcsök és virágok elegyednek. A korty kerek, jól kitöltött, széles savakkal operál. Ízben érett fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, méz, határozott mandulás kesernye. 5p+

dobosiphilippedechalendar2019.jpgDobosi Philippe de Chalendar 2019
Philippe de Chalendar francia karmester Tagyon-hegyi ültetvényéről készült a bor, 80% cabernet sauvignon, 20% merlot házasítása. Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, diszkrét fűszeresség, pici fekete bor érkeznek illatban, ízében inkább sötétebb bogyós gyümölcsök, cigánymeggy, fűszerek és bors. Közepes test, közepesnél kevesebb, érett tannin, jól adagolt hordó jellemzi a szerkezetet. 6p


Figula Pincészet
figulasoskutolaszrizling2019.jpgFigula Sóskút Olaszrizling 2019
Az illat lassan nyílik, érett fehér húsú gyümölcsöket idéz. Kóstolva sokkal intenzívebb, érett barackfélék, érett fehér húsúak mellett egy kevéske trópusi gyümölcs, a háttérben zöldfűszerek és só alakítják az ízvilágot. A korty jól kitöltött, feszes, de szélessége is van, a lecsengés hosszú. 7p-

figulabellaroza2019.jpgFigula Bella Róza Rosé 2019
Mértéktartó illat, halványan őszibarackkal, finom fehérborsos, paprikás fűszerességgel. Telt, tartalmas rosé, komolyabb felépítésű, leheletnyi cseresség is érezhető a széles savak mellett, mégsem nélkülözi az eleganciát. Visszafogottabb az intenzitás, inkább a finom részletekről szól. Őszibarack, szamóca, mandarin, fehérbors, enyhe fűszeresség. 6p-

figulaoreghegycabernetsauvignon2017.jpgFigula Balatonszőlősi Cabernet Sauvignon Öreghegy dűlő 2017
Buja illat, keleti fűszerekkel, virágokkal, érett erdei gyümölcsökkel, csipetnyi borssal. Meglepően könnyed, legfeljebb közepes testű, elegáns bor, szinte légies, de stabil szerkezettel, az illatnál moderáltabb intenzitású, de hasonló spektrumon mozgó ízvilággal. 6p


Gyukli Pince
gyuklipincesolaris2019.jpgGyukli Pince Solaris 2019
Egzotikus illatjegyek: trópusi gyümölcsök, keleti fűszerek, licsi, ananász, muskotályos szőlő. Tartalmas, arányos szerkezetű tétel, az élénk a sav, a kevés maradékcukor, az emelkedett alkohol kiegyensúlyozza egymást, egyik sem lóg ki a borból, az alkohol azért finoman melegít a finisben. Meleg karakterű, finoman olajos textúrájú, ízében pedig visszaidézi az illatjegyeket. 6p-

gyuklipincetihanyipinotnoir2020.jpgGyukli Pince Tihanyi Pinot Noir 2020
Friss piros bogyós gyümölcsök, piros ribizli, érintésnyi zöldfűszer színezi, ízben is piros ribizli cseresznye, pici ribizliszár és zöldfűszer érezhető. Könnyed, jó savú, finoman fanyar, kevés, de határozott tanninnal. 5p-


Söptei Pincészet
sopteihangulatsargamuskotaly2019.jpgSöptei Hangulat Sárgamuskotály 2019
Elbűvölő illata szépen hozza a fajtajegyeket, de a megszokottnál sokkal mélyebb, koncentráltabb, érettebb formában, így nem válik közhelyessé. Csupa egzotikum, trópusi gyümölcsök, keleti fűszerek, ananász, licsi, méz szédítő kavalkádja. Kóstolva beváltja az illat ígéretét, kitartó intenzitással idézi vissza az egzotikus aromákat, közben koncentrált, telt, lendületes savú, olajos textúrával. 7p-

sopteikettesben2015.jpgSöptei Kettesben 2015
Cabernet franc és merlot házasítása. Az illata leginkább frissen főzött, sűrű málnalekvárt idéz, és ez a vezető ízjegy is, enyhén túlérett erdei gyümölcsök, szeder, pici édesfűszer mellett. A test közepes, a bor tökéletesen belakta a palackot, sima, élmentes, de nem lusta, szép egyensúlyt mutat. 6p


Thetis Birtok
thetiscuveechardonnayfurmint2020sauvignonblanc2020.jpgThetis Sauvignon Blanc 2020
Nem egy harsány sauvignon blanc, visszafogott intenzitás és fajtajelleg jellemzi, virágok, fehér húsú gyümölcsök, pici bodza és cukorka tarkítja az illatát. Könnyed, laza szövésű bor, ízében zöldalma, édes citrusok, bodza, a háttérben enyhe csalános, vágott füves jegyek. 5p-

Thetis Cuvée Chardonnay-Furmint 2020
Érett barackfélék, egy kevés banán, enyhe fűszeresség érkezik illatban, majd körte, őszibarack, ismét egy kevés banán, trópusi gyümölcs és édesfűszer ízben. A sauvignon blanc után teltebb, komolyabb, vastagabb, leheletnyi cserességgel, pici maradékcukorral. 6p-

thetiskesoiszuretelesunektar2019.jpgThetis Késői Szüretelésű Nektár 2019
Érett és aszalt sárgabarack, trópusi gyümölcsök, mangó, maracuja, érintésnyi édesfűszer adják az aromákat. Közepes sűrűséget és koncentrációt mutató, kellően tartalmas késői szüretelésű bor, talán picikét a cukor felé hajló egyensúllyal. 6p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4216673854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása