A Borrajongó

Újjászületnek Graz borai - Hannes Sabathi Falter Ego

2022. augusztus 24. 06:00 - furmintfan

Borkedvelő körökben viszonylag szélesebb körben ismert tény, hogy Bécs fontos bortermelő város, sőt, a világ legnagyobb bortermelő városa, már ami az egy településhez tartozó szőlőterületek nagyságát illeti. Aki több időt eltölt az osztrák fővárosban, jó eséllyel beleszalad egy helyi borba, vagy esetleg el is zarándokol Grinzing városrészbe, valamelyik bécsi Heuriger-be vagy Buschensachank-ba. Az már kevésbé közismert tény, hogy Ausztria második legnagyobb városa, Graz korábban szintén fontos bortermelő város volt. A Graz-hoz tartozó szőlőhegyeken dokumentáltan a 12. századtól folyt a szőlőtermesztés, amikor az Admonti Apátságnak adományozták az itteni földeket. Egy 1925-ös étlap szerint a Kehlberg-en nem kevesebb, mint 21 Buschenschank (borkimérő) várta a vendégeket. Nem is csoda, hogy a környéket Kleingrinzing-ként, kis Grinzing-ként ismerték. A következő évtizedekben azonban a szőlő- és borkultúra gyors hanyatlásnak indult, az utolsó szüretet 1967-ben tartották.

Mintegy 50 év elteltével Hannes Sabathi dél-stájer sztárborász igyekszik újjáéleszteni a Graz melletti Kehlberg dűlő szőlőtermesztési és borkészítési hagyományait és létrehozta a Falter Ego Grazer Stadtwein borcsaládot. Az évtizedek alatt elvadult területeket kitisztította és újratelepítette. Az ültetvények a Kehlberg déli kitettségű meredek lejtőin 420-520 méter magasságban helyezkednek el. A dolomit alapú agyagos talaj magas mésztartalmának köszönhetően szépen megmaradnak a savak, míg a város felől áramló melegebb légtömegek az aromák kialakulásának kedveznek. A borász szerint a helyi geológiai és a klimatikus adottságok a szőlőtermesztésnek ideális termőterületet eredményeznek, ráadásul hasonló dolomitos kőzet Hannes Sabathi szűkebb "hazájában", Südsteiermark-ban nem található.
Graz város borai a Falter Ego név alatt kerülnek forgalomba, a legtöbb bor Weststeiermark DAC eredetvédelmi megjelölést is kapott. A fantázianév egyrészt utalás a dél-stájer illetőségű borász graz-i, azaz nyugat-stájerországi másik énjére, alteregójára, valamint a Kehlberg-en honos védett lepkefajra (németül Falter), amelynek stilizált rajza a címkéket is díszíti. Hatféle bor készült eddig a sorozatban: egy fehér cuvée, egy sárgamuskotály, egy sauvignon blanc, egy dűlős sauvignon blanc, egy dűlős pinot blanc és egy merlot. A borcsalád saját honlapot és webshopot is kapott. Nyár végén és ősszel kóstolással összekötött bortúrákat is szerveznek a városból a hegyre, idővel talán a bécsihez hasonló borutat is érdemes lesz létrehozni.

graz.jpg

Augusztus elején Graz-ban töltöttem egy hétvégét és bár a hőség leginkább a vízivásnak kedvezett, este azért borozni is maradt kedv és idő. A Grazer Stadtwein borcsalád egyes tagjait természetesen több helyen is meg lehet kóstolni, én két fehér fajtaborral és a fehér házasítással ismerkedtem meg 1-1 pohár erejéig.

hannessabathifalteregostadtblick2020.jpgHannes Sabathi Falter Ego Stadtblick 2020
Sárgamuskotály, sauvignon blanc és weissburgunder, azat pinot blanc házasítása, ez kvázi a helyi "birtokbor". Illatban először a sauvignon blanc, majd a muskotály jegyei tűnnek ki. Citrusok, lime, zöldalma, szőlő sorakozik fel. A kerek, kedves kortyot élénk, de puha tapintású savak vezetik, az alkohol alacsony (12%). Csupa gyümölcs, őszibarack, citrusok, déligyümölcsök, pici szőlővel és keleti fűszerrel. A három bor közül ez a legbehízelgőbb és legpopulárisabb. 6p-

hannessabathifalteregogelbermuskateller2020.jpgHannes Sabathi Falter Ego Gelber Muskateller 2020 Weststeiermark
Az illat kifejezetten szép, egyáltalán nem pacsuli vagy közhelyes: citromhéj, citrusok, citromfű, kevés keleti fűszer és minimális szőlős jegy a háttérben. Kóstolva kifejezetten szikár és feszes, tömör gerinccel, hosszan kitartó savakkal. Lédús citrusok viszik a prímet ízében, ezt halvány sósság, egy kevés keleti fűszer, érintésnyi szőlő és bodza egészíti ki, a lecsengés hosszú és sós. Izgalmas, karakter muskotály, az egyik legjobb, amit mostanában ittam. 7p-

hannessabathifalteregosauvignonblanc2020.jpgHannes Sabathi Falter Ego Sauvignon Blanc 2020 Weststeiermark
Picikét fülledt, levegőzve megnyílik, de később sem lesz harsány, leginkább citrusos és sós-köves jegyeket mutat, némi őszibarackkal. Meglepően kerek, savai kellő lendületet adnak, de nem tolakodnak az előtérbe, szép egyensúlyt mutat a bor. Lédús citrusok, lime, mandarin, pomelo mellett a háttérben fehér húsú őszibarack tűnik még fel, miközben enyhe sós-krétás aláfestés kíséri végig a kortyot a citrusos, almás, fanyarkás lecsengésig. 6p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5817913299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása