A Borrajongó

Meseország Diósviszlón - Rupperték a házban

2022. augusztus 19. 06:00 - furmintfan

Idén augusztusban Ruppert Ákos és felesége, Katus voltak a Bortársaság Borsuli "Borász a Házban" eseménysorozatának vendégei. Nagyon kevésszer jártam a Villányi borvidéken, villányi borászokkal is ritkán találkozom, így aztán kapóra jött a lehetőség, hogy egy borász szinte házhoz jön. Bár itteni borokat természetesen szoktam kóstolni/inni, az előbb említett tényezők miatt sajnos csak részleges a rálátásom a borvidék kínálatára. Az eddigi tapasztalataim alapján azonban a Ruppert Borház mindenképpen a villányi élvonalba tartozik (ráadásul még a fehérboraikat is kedvelem), ami újabb érv volt a kóstoló mellett. Ruppert Ákos és Katus vidám, jó humorral megáldott pár,  akik néha egymás szavába vágva meséltek az kezdetekről, a borokról, az arculatról. Nyolc bort kóstoltunk, természetesen túlnyomórészben vöröseket, a friss gyöngyözőbortól eljutva a pince csúcsházasításáig.

ruppertborsuli.jpg

A borok előtt röviden lássuk, mit érdemes tudni a birtokról. Ruppert Ákos édesapja több területtel rendelkezett a borvidéken, amikor 2002-ben belevágtak az első telepítésekbe és Ákos 2006-ban elkészítette első borait. A saját feldolgozó 2013-től működik, és nagyjából ekkorra állt be a jelenlegi 10 hektáros birtokméret is (korábban mintegy 30 hektáron gazdálkodtak, de ezeknek a területeknek egy része eladásra került, másik része a család többi tagjának gondozásában van). A szőlők Diósviszló határában vannak, a borvidék nyugati csücskében, az ültetvények legnagyobb részén cabernet franc terem. A portfólió három részből áll. Az alapborok - Zizzzi, A Nyúl, Rosé, A Beszélő Virágok Kertje, Kandúr - házasítások. A fajtaborok - Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc - foglalják el a piramis középső szintjét. A csúcson ismét házasításokat találunk, a Szívkirálynő összetevői a syrah és kékfrankos, a kizárólag a legjobb évjáratokban készülő Alíz pedig bordeaux-i fajták változó összetételű hordóválogatása. A választékot alkalmanként további borok színesítik, amelyek nem feltétlenül készülnek el minden évjáratban, ilyen a Chardonnay, a Pinot Noir vagy a Tűk és Tavirózsák névre keresztelt rosé válogatás, vagy az olyan kvázi kísérleti tétele, mint a Mindenki asztala, vagy a Bolond Kalapos (mindkét bor portugieser-ből készült. A borok fantázianevei és a címketervek Lewis Carroll Alíz meseregényeiből nyerik az ihletet, a jelenlegi arculat szintén 2013-tól kíséri a borokat.


Ruppert Zizzzi Gyöngyözőbor 2021
7,8 grammos sav és 13,7 grammos cukortartalmú félszáraz gyöngyözőbor, túlnyomórészt pinot noir-ból és chardonnay-ból. Az illat meglehetősen zárt és neutrális, kis szúróssággal, ízben aztán jönnek a fehér húsú gyümölcsök. Az élénk savakat jól lelekeríti a cukortartalom, a buborékok erősek, de gyorsan eltűnnek. 4p- (2450 Ft - Bortársaság)

ruppertborok1.jpgRuppert Chardonnay 2021
Tartályos erjesztést követően használt 500 literes tölgyfahordóban érlelődött 6 hónapon át, almasavbontás nélkül, a seprő felkeverésével.
Illatában a gyümölcsök dominálnak: alma, körte, őszibarack és kevés déligyümölcs formájában, a hordó édeskés fűszeressége csak mellékszerepet játszik. A test legfeljebb közepes, ezt kellemes savak támogatják, a hordó jól integrált, meghúzódik a háttérben. Fehér húsú gyümölcsök, némi déligyümölcs és citrus, finom fűszeresség, gyömbér, édesfűszerek jellemzik az ízvilágot. Könnyedebb, elevenebb, mint a korábbi évjáratok. 6p- (3950 Ft - Bortársaság, augusztusban klubtagoknak 3400 Ft)

ruppertborok2.jpgRuppert Tűk és Tavirózsák Rosé 2021
Kékfrankos rosé, bogyózás után 24 órás áztatás, tartályos erjesztés után fél év érlelés következett használt hordókban.
Piros gyümölcsök viszik a prímet illatban, szamóca és gránátalma vezet, a háttérben diszkrét édeskés fűszeresség és krémesség. Tartalmas, arányos felépítésű rosé, jó savakkal, leheletnyi cserességgel, visszafogott hordóval. Szamóca, málna, gránátalma mellett pici pink grapefruit és a korty vége felé némi édesfűszer és enyhe krémesség jellemzi. Elegánsabb, szerethetőbb, mint a 2019-es kiadás volt. 5p+ (3490 Ft - Bortársaság) 

Ruppert Cabernet Sauvignon 2018
Tartályban erjedt héjon, majd nagy része újhordókba került, ahol 20 hónapon át érlelődött alkalmankénti seprőfelkeveréssel.
Vonzó illat sötét meggyel, erdei gyümölcsökkel, fekete cseresznyével, finom édeskés fűszerességgel. A test közepesnél éppen nagyobb egy picivel, a korty húsos, de nem nehézkes, jó arányokkal rendelkezik a bor. Közepes koncentráció, lendületes sav, jól adagolt hordó jellemzi a szerkezetet, az alkohol nem tűnik túlzónak. Sötét bogyós gyümölcsök ,szilva, meggy, édesfűszerek és egy kevés szójaszósz elegyednek ízében. Jó intenzitású bor, éretlenségnek nincs nyoma, de nem is csúszik lekvárosba a gyümölcsösség. 6p+ (5250 Ft - Bortársaság)

Ruppert Merlot 2017
Kádban erjedt, nagyrészt használt, 30%-ban új 500 literes magyar és francia fából készült hordókban érett másfél éven át.
Erőteljes illat, sok édes, egzotikus fűszerrel, szilvával, málnadzsemmel, erdei gyümölcsökkel, meggyel, enyhe likőrösséggel. Vastag, délies, meleg hangulatot árasztó bor, a korty dús, telt, enyhén krémes érzetű, a tannin bársonyos tapintású, az alkohol kicsit rátesz a délies, meleg hangulatra, de még nem lóg ki. Az illat érett gyümölcsei mellett ízben is van egy enyhe likőrös-dzsemes vonal  és a gazdag keleties, édeskés fűszeresség - vanília, szegfűszeg, szantál, ánizs - is visszatér. Illatában szilva, szeder, érettségre utaló jegyek, sok fűszer. 6p+ (5250 Ft - Bortársaság)

ruppertborok3.jpgRuppert Villányi Franc 2017
Déli kitettségű területről, alacsony terheléssel, kézi válogatással szüretelték, nyílt kádban erjedt, majd 24 hónapot töltött 225 literes magyar és francia hordóban.
Intenzív, mély illatában meggy, málna, fekete cseresznye, édesfűszerek, pici kávé, enyhe lekváros vonulat. Erőteljes, koncentrált anyag, a nagy testet dinamikus savak mozgatják, a hordó határozott, de jól illeszkedik a borhoz, az alkohol emelkedett, de még nem túlzó. Érett és dzsemes gyümölcsök, málna, szeder, meggy, fűszerek díszítik a bort. testessége és koncentráltsága ellenére sem nehézkes. 7p (5250 Ft - Bortársaság)

Ruppert Villányi Franc 2015 Magnum
Bogyóválogatás után nyílt kádban erjed csömöszölés mellett. Préselve az erjedés végével egy időpontban, érlelés tartályban és új fában egy-másfél évig.
Az illat fejlettebb, mint a 2017-es boré, az érett erdei gyümölcsök, szilva, meggy mellett sok édesfűszer, pici menta, After Eight csoki, pici bors érezhető. A 2017-esnél picivel karcsúbb és szellősebb, közepesnél így is nagyobb a test, a tannin markáns, de érett. Ízben is visszatérnek az érett gyümölcsök, édeskés, de kicsit hűvösebb karakterű fűszerességgel. 7p- (12500 Ft - Bortársaság)

Ruppert Alíz 2017
A csúcsbor új francia hordókban érlelt cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása.
Érett erdei gyümölcsök, meggy, aszalt szilva, konyakmeggy, étcsoki, keleti fűszerek és szantál színezik a gazdag, összetett illatot. Testes bor, széles és élénk savakkal, magas alkohollal, érett tanninnal. A vastag, koncentrált kortyot érett és lekvárosba hajló gyümölcsök, konyakmeggy, édesfűszerek töltik meg tartalommal. A sor legkoncentráltabb, legvastagabb bora, a Villányi Franc ugyan szerintem elegánsabb, de még az Alíz sem esik át a ló túloldalára. 7p (12650 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8917909227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása