A Borrajongó

Dűlőpárok IX. - Blank Canvas Escaroth és Upton Downs Pinot Noir 2017

2022. augusztus 26. 06:00 - furmintfan

A dűlőpárok sorozatot az év hátralévő részében külföldi borokkal és termőhelyekkel folytatom. Talán meglepő módon Új-Zélandon kezdünk, a Blank Canvas borászat két pinot noir-jával.

blankcanvaspinotnoir2017.jpg
A Blank Canvas Sophie Parker-Thomson (Master of Wine) és Matt Thomson 2013-ban alapított családi borászata. Több borvidéken - Marlborough, Hawke's Bay, Central Otago - dolgoznak együtt hosszú távú együttműködés keretében különböző szőlőtermesztőkkel és a vásárolt szőlőből készítik dűlőszelektált boraikat. Két borvidékről - Marlborough és Central Otago - is készítenek pinot noir-t, én most két marlborough-i bort kóstoltam meg.

upton_downs.jpgUpton Downs
Az Upton Downs pinot noir-t adó terület az Awatere Valley alrégióban, az Awatere-folyó feletti teraszon található, és az itt végigfutó Upton Downs Road-ról kapta nevét. Kavicsos alapú, agyagos talajon terem itt a szőlő, a Turnbull család tulajdonában álló 2003-ban telepített pinot noir ültetvény 777-es klónokból áll. A klíma hűvösebb, mint a szomszédos Wairau Valley-ben, így ebből a dűlőből általában könnyed, illatos, elegáns pinot noir-ok születnek.

Blank Canvas Upton Downs Pinot Noir 2017
Vonzó, gazdag illat fogad, málnával, érett piros bogyósokkal, finom fűszerességgel, árnyalatnyi avaros-gombás vonulattal, leheletnyi füsttel és zöldborssal. Kecsességével együtt is tartalmas anyag, remek sav, kevés, sima tannin keretezi a jól kitöltött kortyot, az egyensúly tökéletes. Ízében a gyümölcsöké a főszerep, málna és szeder dominál, diszkrét fűszeres kísérettel. A korty vége felé egy kevés aszalt paradicsom és zöldfűszer is feltűnik. Szép bor, valószínűleg most lehet a csúcsán. 7p

escaroth.jpgEscaroth
A terület a Southern Valleys Taylor Pass alrégiójában található, északi kitettségű (ne feledjük, a déli félgömbön vagyunk), tápanyagban szegény, agyagos talajon terem a szőlő. A 2001-ben telepített pinot noir ültetvény Andy és Kyna Laurie tulajdonában áll. Az Escaroth név J.R.R. Tolkien A Hobbit című művéből ered, ahol Tóvárost hívták Esgaroth-nak.

Blank Canvas Escaroth Pinot Noir 2017
Már a bor erősen téglavörösbe hajló színe is egy fejlettebb állapotot sugall, de az illat is megerősíti ezt. Az érett erdei gyümölcsök és szilva mellett hangsúlyosak a tercier aromák: gomba, avar, medvecukor, pici balzsamecet. Érett, és már a kezdődő oxidáció is a küszöbön áll. Kóstolva ez is egy könnyed, kecses bor, a sav kellően élénk, talán egy picikét lágyabb, mint az Upton Downs esetében, a tannin mennyiségre ebben a borban sem sok, de picit érdesebb, szemcsésebb állagú. Az érett gyümölcsöket első nap némi gyógynövény, pici fűszer és medvecukor, másnap inkább zöldfűszerek és egy kevés balzsamecet egészíti ki. A kezdődő tercier aromák végigkísérik a kortyot. Ez a palack valószínűleg már kicsivel túljutott a csúcsán. 6p


Az Upton Downs most egyértelműen sokkal jobb formában volt - talán a csúcsán -, míg az Escaroth - legalábbis ez a palack - már elindult lefelé. 2020. június végén szintén egymás mellett kóstoltam a két bort, akkor még így nézett ki a helyzet:

Blank Canvas Upton Downs Pinot Noir 2017
Piros bogyós gyümölcsök, ribizli, erdei szamóca, málna, pici zöldfűszer elegyedik illatában, melegebb, érettebb karakter, mint a 2016-os kiadás. Könnyed, elegáns, finom szövésű bor, remek savval, kevés sima tanninnal, a korty végén enyhe krémes érzettel. Tele van lédús, zamatos gyümölcsökkel: málna, cseresznye, szamóca, ezeket egy kevés zöldfűszer és édesfűszer kíséri. 7p-

Blank Canvas Escaroth Pinot Noir 2017
Kicsit talán hűvösebb karakterű illatban: piros bogyósok, csipkebogyó, ribizli, zöldfűszerek. Kóstolva szélesebb, teltebb, mint a 2017-es Upton Downs, több a tannin, komolyabb a struktúra, nagyobb a test. Savanykás piros bogyósok, ribizli, meggy, csipkebogyó, szamóca, pici meggyszár és zöldfűszer jelenik meg ízében. 7p

 

A dűlők fotóit a borászat honlapjáról kölcsönöztem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3417911805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása