A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Waiheke Island - Man O' War

2022. augusztus 12. 06:00 - furmintfan

A mai témát egy új-zélandi sziget, a szigetország "borszigete", Waiheke Island, azaz a Waiheke-sziget szolgáltatja. Waiheke Island a több izgalmas régiót magába foglaló Auckland borvidékhez tartozik, de azon belül is egyéniség. A kicsi sziget a sauvignon blanc-ról és pinot noir-ról híressé vált Új-Zélandon belül érdekes színfolt, ugyanis itt inkább a vörösborok, a bordeaux-i házasítások és a syrah-k törtek vezető szerepre. A Man O' War Vineyards a sziget egyik legjelentősebb termelője.

manowar1.jpg

Waiheke Island
Waiheke Island egy kis vulkanikus sziget Auckland-től alig 15 kilométerre, óceánparti sziklák és sík szakaszok által szabdalt vadregényes partvonallal. A 92 négyzetkilométeres sziget közel 10000 állandó, és több, mint 3000 ideiglenes lakossal rendelkezik. Waiheke Island klímája szubtrópusi és óceáni hatások alatt áll, de valamivel naposabb, melegebb és szárazabb, mint az Északi Sziget Auckland környékén. A nyár meleg és napsütéses, a tél enyhe, a szigetet körülvevő Hauraki-öböl megfelelő körülményeket teremt a tiszta, fajtajelleges és intenzív borok készítéséhez. Waiheke Island először bordeaux-i fajtákból készített házasításairól vált ismertté, de az utóbbi időben különösen a syrah-k, a chardonnay-k, a montepulciano-k és petit verdot-k, valamint a viognier és pinot gris fajtákból készített borok is egyre több elismerést gyűjtöttek be. Tekintettel arra, hogy a sziget méretei miatt a szőlőültetvények terjeszkedési lehetőségei végesek, az itt készült borok általában elég drágák.

manowarwine_131949873_670219480338965_6398157990028707770_n.jpg

(A fotót a pincészet instagram oldaláról kölcsönöztem)


Man O'  War Vineyards
James Cook kapitány 1769-ben, első útja során vetődött el Új-Zéland felé és a Waiheke-szigeten is kikötött. Naplójába feljegyezte, hogy a parton emelkedő kauri fából remek árbócokat lehetne készíteni a királyi flotta man-of-war hadihajói számára, innen ered a Man O' War pincészet neve. A pince tulajdonosa, a dúsgazdag Spencer család az 1980-as években kezdett el területeket vásárolni a sziget keleti felén, majd 1993-ban telepítették el az első ültetvényt. Mára 75 parcellán mintegy 60 hektárnyi szőlővel rendelkezik a pincészet. Az egyes parcellák általában egyedi talajtípussal és mikroklímával rendelkezik. A szőlőültetvények mellett gyümölcsösök, olíva ültetvények, legelők és erdők is tartoznak a családi birtokhoz.
Chardonnay, pinot gris, viognier, sauvignon blanc, semillon, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec, petit verdot terem az ültetvényeken. A fehér szőlőfajták általában a napsütötte vulkanikus lejtőkön teremnek, ahol a hűsítő tengeri szél áldásos hatása is érvényesül, míg a kékszőlőket inkább a meredek és védett, agyagos talajú domboldalakra telepítették. A birtok elsősorban a syrah és chardonnay borairól, valamint bordeaux-i fajtákból készített házasításairól vált híressé. Néhány fajtából több árkategóriában is palackoznak bort, syrah-ból különösen szerteágazó a választék, de saját sört is készítenek. A borászati munkákat több, mint 10 éve Duncan McTavish vezényli.
Ahogy látjuk, burgundi, bordeaux-i, rhone-i behatást egyaránt fel lehet itt fedezni. A bőség zavarában két bort kiválasztva én végül egy bordeaux-i mintára készült fehér házasítás és egy rhone-i mintára készült vörös házasítás mellett tettem le a voksomat.

Man O' War Gravestone 2017
85% sauvignon blanc, 15% semillon, előbbi korai szüret, utóbbit "ultraéretten" szedték le. A sauvignon blanc-t héjon is áztatták, majd az alapanyag fajtánként hordóban erjedt (10% új, 90% használt, a semillon teljes mértékben a használt hordókba került), majd házasítás előtt 6 hónapot pihent finomseprőn.
A szélesebb körben ismert marlborough-i sauvignon blanc-ok rajongói számára teljesen szokatlan stílust képvisel a bor, ugyanis az illat hűvös, alig-alig gyümölcsös és nagyon zöld, de nem a füves, hanem inkább a vegetális vonalon mozog. Zöld és sárga paprika, spárga, borsóhüvely dominál, fehér húsú gyümölcsök csak nyomokban, csak villanásszerűen, teljesen a háttérben. Kóstolva is egyedi élményt nyújt, penge savai finoman krémes, telt korttyal párosulnak. Ízében is az illatot uraló vegetális vonal dominál, citrusok, enyhe sósság mellett, a korty végén halvány édesfűszeres-krémes jeggyel. Érdekes módon a megfelelő étel (esetemben egy tabulé) tompítja a zöldes vonalat, előcsalogatja a fehér húsú gyümölcsöket - leginkább őszibarackot -, és a valamelyest tartózkodó és rideg bor új rétegeit tárja fel. Távolról sem közhelyes, egyáltalán nem populáris, cserébe izgalmas bor, az 5 évnek pedig semmi nyoma rajta. 7p-

Man O' War Bellerophon 2014
96% syrah, 4 százaléknyi viognier-vel kiegészítve, Cote-Rotie mintájára együtt erjesztve. 30%-ban egész fürtös erjesztés, érlelés 25%-ban új, 75%-ban használt francia hordókban.
A buja intenzív illat először egyedi fűszerességet áraszt, különféle keleti borsfélék formájában, majd gyógynövények, sötét erdei bogyós gyümölcsök társulnak. Első nap kifejezetten friss és aromás, másnap kicsit visszafogottabb és ekkor fejlettebb, érettebb benyomást kelt. Közepes testű bor, szerkezete inkább a lendületes savakra támaszkodik, a tannin legfeljebb közepes, szépen integrált, az egész bor nagyon egységes struktúrával és finom textúrával rendelkezik. A húsos kortyot erdei gyümölcsök, áfonya, fekete ribizli, keleti fűszerek, borsfélék, szecsuáni bors, finom sós-umamis jegyek töltik meg tartalommal. Kiváló bor, csúcsformája környékén lehet. 7p+

A Man O' War borokat a finewines.hu forgalmazza.

Irodalom:
https://www.manowar.co.nz/

https://www.waihekewine.co.nz/

https://www.nzwine.com/

https://www.wine-searcher.com/regions-waiheke+island

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6617880259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zaxam 2022.08.12. 08:44:39

92 négyzetméter keveskenek tűnik :)
süti beállítások módosítása