A Borrajongó

Kis nagy-somlói - Fehérvári Borbirtok Petit Somlo 2020

2022. augusztus 02. 06:00 - furmintfan

A honlap szerint a Fehérvári család és a Somló kapcsolata egészen 1545-ig nyúlik vissza, a borászat már hosszabb ideje létezik, és 2021-ben újult meg, jelenleg 27 hektáron gazdálkodnak. Nekem ez az első találkozásom velük. A Petit Somlo (így rövid o-val, gondolom ez talán valami könnyítés, gesztus lehet a nemzetközi piac felé) afféle birtokházasításnak tűnik, és többek között az Aldi polcain is feltűnt a nyár folyamán. Egy ideje szemeztem már ezzel a borral, a múlt héten aztán vettem a bátorságot és belevágtam a vakrandiba. Megmondom őszintén, tartottam az évjárattól, tartottam a számomra ismeretlen névtől, és különösen a kettő kombinációjától, de végül győzött a kíváncsiság és a viszonylag barátságos árcímke. Utólag azt kell mondanom: soha rosszabb ismerkedést.

fehervariborbirtokpetitsomlo2020.jpg

Fehérvári Borbirtok Petit Somlo 2020
5 fajta, a honlap szerint egészen pontosan 63,94% juhfark, 20,71% tramini, 11,05% sárgamuskotály, 2,63% sárfehér, 1,67% furmint házasítása, részben tartályos, részben hordós tétel. Az illat karakteres, a neutrális fehér húsú gyümölcsök mellett, nedves köves, vasas, sós, vadvirágos jegyek mutatkoznak. Lendületes, de csiszolt savak adják a bor gerincét, a test nagyjából közepes, ehhez mérten jó koncentrációt és enyhén olajos textúrát mutat. Kóstolva az intenzitás nagyjából közepes, ugyanakkor ízvilág meglepően összetett. Egyrészt hoz valamit a Somló "minerális" karakteréből, másrészt a neutrálisabb szőlőfajták a házasításban helyet kapó illatos fajták pont annyi csavart visznek a történetbe, amitől kicsit izgalmasabb és kedvesebb lesz az összhatás, azt azonban távolról sem lehet mondani, hogy utóbbiak rátelepszenek a borra. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, sós citrom, vasas kútvizes, enyhén sós aláfestés, nagyon halvány egzotikus gyümölcsös-fűszeres villanások, érintésnyi mandula adják az aromákat, a lecsengés közepesnél talán kicsivel hosszabb. A termőhely könnyedebben befogadható arcát prezentálja a bor, így sem lesz közönségkedvenc, de aki baráti áron szeretne somlói bort inni, annak jó választás lehet. 6p- (1700 Ft - Aldi)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5217890091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása