A Borrajongó

Nyári borpár(baj)ok 2022

2022. augusztus 31. 06:00 - furmintfan

Meghoztam a nyári borpárokat, az évszakhoz igazodva inkább könnyedebbre hangolt fehér- és vörösborokat hazai pályáról, Új-Zélandról, Dél-Amerikából és Ausztriából.

parbajok_1.jpg


Kezdésnek jöjjön 2 Irsai Olivér. A fajta nem szerepelt még a borpárbajok sorozatban, nyáron pedig szezonja van a könnyű, illatos boroknak. A Nyakas Pince bora évek óta a házibulik örök slágere. Kíváncsi voltam, hogy az Etyeki Kúria Irsaijának első évjárata hogy szerepel a széles körben népszerű Nyakas mellett.

nyariborparok202201.jpgEtyeki Kúria Irsai Olivér 2021
Friss illatában a szőlős, szőlővirágos jegyeke mellett citrusos, zöldalmás, citrushéjas, almahéjas motívumok is megjelennek és valamilyen nehezen megfogható kocsányos, héjas jegy is felbukkan. Másnap jobban hozza a klasszikus bodzás, szőlős, virágos karaktert. Könnyű, eleven bor, üde savai mellett leheletnyi édesség is érezhető a korty vége felé, pici CO2 is frissíti. Kevésbé a klasszikus muskotályos karaktert hozza, a citrusok és a szőlő mellett alma, körte, egy kevés ananász és citrushéj adják az aromákat. Teltebb, érettebb karakterű, mint a Nyakas. 5p+

Nyakas Irsai Olivér 2021
Hűvös illat diszkrét muskotályos jegyekkel, szőlővirággal, lime-mal, szőlővel. A korty könnyű, alacsony az alkohol is, de távolról sem híg a bor. Üdítően friss, precíz, feszes savakra épül, bár nem tart túl hosszan. Első nap inkább szőlős, licsis, másnapra az addigi háttérben érezhető citrusok hangsúlyosabbá válnak. A maga műfajában jó kis bor ez, bár az Etyeki Kúria borában most több izgalmat találtam. 5p


A másik magyar fehérbor-duót badacsonyi rajnai rizlingek alkotják, és mindkettő Földi Bálint keze munkáját dicséri. A saját név alatt futó 2020-as rajnai rizlinget a Sabar Hercegföldjével mértem össze.

nyariborparok202202.jpgFöldi Bálint Rajnai Rizling 2020
Színe világosabb, illata visszafogottabb, mint a Sabar Hercegföldé. Halványan citrusok, őszibarack, alma, gyümölcshéj, pici agyag és nedves kő színezi. Szájban sokkal élénkebb, intenzívebb, mint amit az illata nyújtott, egyúttal szélesebb, kerekebb, mint a Sabar. Az élénk savak simább felszínűek, pici cukor is kerekít a boron, kedvesebb, csiszoltabb jelenség. Édes citrusok, őszibarack, citromtorta, citromfű, egy csepp méz és csipet só adják az aromákat. Szebb illattal feljebb is juthatott volna. A sav kulturáltabb, a textúra szebb, mint a Sabar Hercegföldé, de az intenzívebb, főleg illatban. 6p

Sabar Hercegföld Rajnai Rizling 2020
Sokkal nyíltabb, jobban definiált az illat: édes citrusok, alma, fehér őszibarack, mandarin, egy kevés virág és gyógynövény, cseppnyi méz díszíti. Ízben is hűen követi az illatot, még több citrusfélével, pici ananásszal és citromfűvel, enyhe sóssággal kiegészülve. A karcsú, ruganyos test feszes, szikár és kissé kemény savakra támaszkodik, amelyek élét a maradékcukor sem veszi el teljesen, bár második napra mintha kellemesebb lenne a savérzet. Élesebb savai miatt kevésbé barátságos, mint Földi Bálint saját rajnaija, de ez is zamatos, lédús, és illatban sokkal többet nyújt. 6p


A külföldi fehérborokat most újvilági párok képviselik, könnyedebbre hangolt, nyári borok. Elsőként két marlborough-i sauvignon blanc következik a 2020-as évből.

nyariborparok202203.jpgFramingham Nobody's Hero Sauvignon Blanc 2020 Marlborough
Picike fülledtséggel nyit az illata, de gyorsan tisztul. Citrusok, zöldalma, bodza, fekete ribizli levele tűnik fel először, majd mangó ananász és kevés gyógynövény is megjelenik. Lendületes savakra támaszkodik a könnyed test, és mintha egy kevéske maradékcukrot is lehetne érezni. Édeskés citrusok, alma, ananász, pici pomelo és mangó színezi, majd zöldfűszeres jegyek is felbukkannak. 6p+

Matua Sauvignon Blanc 2020 Marlborough
A vártnál moderáltabb (közepes) intenzitású az illat, citrom, citromfű, zöldalma, pici tv paprika elegyedik benne, idővel élénkebbé, kissé szúróssá válik, majd megjelennek a trópusi gyümölcsök: maracuja és ananász. Szájban lendületes és intenzív, pici maradékcukor is lehet benne, savai feszesek, élesebbek a Framingham-nél. Íze hasonló görbét jár be, mint az illata: eleinte inkább citrusos, zöldalmás, majd egyre inkább trópusi gyümölcsös irányba fordul. 6p


Az újvilági alap chardonnay-któl leginkább populáris, technológiai hibáktól mentes, korrekt színvonalat lehet elvárni, nagy meglepetéseket nem. Egy argentin és egy chile-i nagytermelő 2020-as borait állítottam egymás mellé.

nyariborparok202204.jpgMontes Reserva Chardonnay 2020 Central Valley
Az illatot leginkább trópusi gyümölcsök uralják, főleg ananász képében, pici vajas keksz, gyömbér és vanília kíséretében. A kortynak kellő lendületet adnak a savak, az alkohol enyhén emelkedett, a hordó nagyon visszafogott, egyáltalán nem tolakszik az előtérbe. Édes citrusok, trópusi gyümölcsök, ananász, sárgadinnye, finom fűszeresség jellemzi az ízvilágot. Első nap sauvignon blanc-ra emlékeztető enyhén "zöldes" jegyek is felbukkantak háttérben, másnap inkább kicsit édeskésnek hatott a bor. 5p+

Trapiche Oak Cask Chardonnay 2020 Mendoza
Édes alma, egy kevés édesfűszer, vajas pirítós színezik az illatot. Kerekebb, kicsit lágyabb, mint a Montes, a végén picit le is ül a bor. Édes citrusok, alma, pici ananász, vajas pirítós, édesfűszerek bukkannak fel ízben. A fa és az almasavbontás hatása jobban érvényesül, mint a Montes esetében, a beltartalom és a gyümölcsösség pedig kicsivel visszafogottabb. A két bor közül ez valamivel egyszerűbb, tompább, hibája nincs, de izgalmat sem tartogat. 5p


Nyáron inkább a könnyedebb vörösborok csúsznak, hazai pályán kézenfekvő választás a kadarka. Két baráti áron elérhető kadarkát kóstoltam össze a Szekszárdi borvidékről, a 2020-as évjáratból.

nyariborparok202206.jpgEszterbauer Sógor Kadarka 2020
Viszonylag intenzív és tiszta az illat, szamóca, cseresznye, pici málna, idővel enyhe meggymagos aroma is érezhető benne. Kóstolva karcsú, légiessége mellett sem híg. Szinte tanninmentes, a sav sima tapintású, az alkohol alacsony, a korty zavarmentes, kiegyensúlyozott. Lédús piros gyümölcsök adják az aromákat, szamóca, cseresznye, málna, meggy formájában, diszkrét fűszerességgel és halvány meggymagos fanyarsággal kísérve. A 2019-es kiadás szebb, részletgazdagabb volt, de ezt is szerettem. 5p+

Sebestyén Kadarka 2020
Bontás után picit fülledt és egy ideig kusza is marad az illat. Másnapra nagyjából összeszedi magát, savanykás piros gyümölcsöket idéz, főleg ribizlit, halványan éretlen málnát és rizibliszárat. Szájban meglehetősen vékony és savhangsúlyos, az ízekért is savanykás piros gyümölcsök, ribizli, csipkebogyó, ribizliszár felel, de a savak miatt még citrusosságot is rá lehet fogni. 4p


Maradunk itthon és a 2020-as évjáratnál, de most egy fokkal teltebb borok következnek, méghozzá a Balaton déli partjától, a Konyári család birtokában álló pincészetektől, az Ikon Borászattól és a Késa Birtoktól.

nyariborparok202205.jpgIkon Dióstető-dűlő Shiraz 2020
Aránylag visszafogott, meleg érzetű illatában érett sötét bogyós gyümölcsök, kék virágok keverednek egy pici édesfűszerrel és borssal, később meggy is feltűnik. A test nagyjából közepes, amelyhez kissé tapadós tannin és emelkedett alkohol társul.  A kerek kortyban sötét bogyós gyümölcsök, egy kevés meggy és szilva, fekete cseresznye, némi édesfűszer és fekete bors érezhető. A két bor közül ebben moderáltabb a gyümölcsösség, élénkebb a sav, több a tannin és érdesebb is. 5p

Késa Shiraz 2020
Az illat első nap intenzzív, újvilági borokat idéz, másnap kicsit visszafogottabb. Áfonya, szeder, szilva, pici édesfűszer, ibolya, borsfélék és gázolaj. Kóstolva puha tapintású, bársonyos, meleg érzetű, kerek savval, bársonyos tanninnal, emelkedett alkohollal. Ízében érett erdei gyümölcsök dominálnak, a háttérben egzotikus virágos, fűszeres jegyekkel. Populárisabb, intenzívebb, simább, mint az Ikon Shiraz. 5p


A külföldi vörösbor-duó a szomszédból érkezett, a sógorok egyik specialitásának számító St. Laurent fajtából, Burgenland, illetve Thermenregion vidékéről.

nyariborparok202207.jpgGesellmann St. Laurent 2018 Burgenland
Az illat eleinte picit zártabb, majd folyamatosan nyílik és változik. Érett és dzsemes állagú sötét bogyós gyümölcsök játsszák a főszerepet, mellettük szójaszósz, gázolaj, füstölt sonka, majd harmadik nap avar bukkan fel. A két bor közül ez teltebb vastagabb, savai kissé lágyabbak, a tannin kicsivel több, a gyümölcsök mellett erősebbek a fanyar és sós aromák. Ízben visszatér az érett és dzsemes erdei gyümölcsös vezérfonal, némi kökényes fanyarsággal, enyhe sós és füstölt sonkás jegyekkel, pici aszalt paradicsommal. 6p

Johanneshof-Reinisch St. Laurent 2018 Thermenregion
Érett erdei gyümölcsök, fekete ribizli, áfonya, aszalt szilva, pici áfonyadzsem és érintésnyi avar színezi az illatot. Kóstolva bársonyosan ölelő, puha korty fogad, sima tanninnal, finom savakkal. Érett erdei gyümölcsök, szilva, meggy viszik a prímet ízben is, a háttérben pici fűszer, izgalmas sós, umamis árnyalatok. A két St. Laurent közül ez gyümölcsösebb és elegánsabb. 6p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr817910857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása