A Borrajongó

Nyári chardonnay borpár(baj)ok - 3x2 óvilági chardonnay 2018-ból

2022. augusztus 06. 06:00 - furmintfan

A borpárbajos sorozatba ezúttal egy chardonnay-s különkiadást csempésztem be: három európai országból kóstoltam össze 2018-as chardonnay-kat. Egyik érintett borvidék sem feltétlenül a chardonnay-ról ismert, de a fajta - mint szinte mindenhol - ezeken a helyeken is működik.

chardonnayparbajok2018.jpg

Olaszország
olaszchardonnay2018.jpgCa' di Rajo Chardonnay Venezia DOC 2018 Veneto
Tartályos erjesztés, tartályos és kisebb részben hordós érlelés. Fehér húsú gyümölcsök, némi fűszer és vajas keksz érezhető először illatában, majd erősödnek a gyümölcsös jegyek: sárgadinnye, körte, alma. Közepesnél könnyedebb, aránylag egyszerű felépítésű, de nagyon kellemes bor. A korty kerek, éppen csak leheletnyit krémes, miközben kissé lágy a sav, a hordót lényegében nem is lehet érezni. A hangsúly a gyümölcsökön van: alma, ananász, sárgadinnye, citrusok, a háttérben kevés vajas keksz, a korty végén némi fanyarság. Korrekt, szerethető belépő tétel. 5p

Rivera Lama dei Corvi Chardonnay Castel del Monte DOC 2018 Puglia
Tartályos erjesztés, majd érlelés 6 hónapig francia hordókban. Édesre érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, egy kevés déligyümölcs fedezhető fel illatában, a háttérben édesfűszerek, némi vajas-krémes aláfestés. A test nagyjából közepes, jól adagolt hordó keretezi, a textúra enyhén krémes, van egy enyhe krétás érzete is a bornak, a végén az alkohol picikét fűt és némi kesernyét is érezni. Édes citrusok, déligyümölcsök, alma, banán, némi édesfűszer, vajas keksz adják az aromákat. 6p-

Spanyolország
spanyolchardonnay2018.jpgEl Grillo y La Luna 12 Lunas Blanco 2018 Somontano
Ez a tétel általában 90% chardonnay és 10% gewürztraminer házasítása, de más évjáratokkal ellentétben most csak a chardonnay szerepel a palackon és ízben sem igazán éreztem a tramini jelenlétét. A bor tartályban erjedt, majd erjedés után 4 hónapig seprőn érlelődött. Illatban először sárga alma és sárga szilva tűnik fel, majd csatlakozik némi virág, minimális trópusi gyümölcs és édesfűszer is. Sima, kissé lágy érzetű savak tartják a gömbölyded kortyot, amelyben középtájtól enyhe krémességet is érezni, a végén pedig picit melegít az alkohol. Alma és körte, halványan trópusi gyümölcsök, vanília és édesfűszerek jellemzik az ízképet. 6p-

Torres Sons de Prades Chardonnay 2018 Conca de Barbera
A csúcsbor Torres Milmanda kistestvére ugyanarról a termőhelyről: a Serra de Prades hegylánc 500 méter magas ültetvényeiről, fiatalabb tőkékről. A bor 70%-a tartályban, 30%-a új francia hordókban erjedt és érlelődött. Szépen adagolt hordófűszerek, virágok, egy kevés vanília, ananász és alma uralja az illatot. Arányos felépítésű, elegáns bor, okosan használt hordóval, csiszolt savakkal, finom textúrával, szép egyensúllyal. A szerkezet egységes, sehol nem esik túlzásokba, nem közhelyes, nem fás, nem lusta. Őszibarack, ananász, alma, némi citrus képviseli ízében a gyümölcsös vonalat, ezt egy kevés édesfűszer, gyömbér, vajas keksz egészíti ki. 6p+

Ausztria
osztrakchardonnay2018.jpgWieninger Chardonnay Select 2018 Wien
Gyönyörűen indul az illat: szép fűszeresség, fehér húsú gyümölcsök, citrusok alkotnak tökéletes elegyet, de egy idő után feltűnik egy grillezett paprikás, vegetális vonal, ami disszonanciát okoz. A korty jól kitöltött rétegzett, ananász, alma, őszibarack, mogyoró, édesfűszerek, gyömbér színezik, majd halványan itt is megjelenik a vegetális vonal, bár enyhébben. A szerkezet telt, ugyanakkor arányos, a bor közepesnél testesebb, de végig kiegyensúlyozott marad, a hordóhasználat is remek, csak enyhe krémességet érezni, a savak kellő lendületet adnak, a lecsengés hosszú. Magasról indult, de a fura vegetális aroma rontott az összképen, kár érte. 6p-

Zull Kalvarienberg Chardonnay 2018 Niederösterreich (Weinviertel)
Sárga húsú gyümölcsök, alma, mogyoró, édesfűszerek, vajas keksz aromái díszítik az illatot. A gömbölyded, enyhén krémes kortyot jól adagolt hordó, lekerekedett, de kellően élénk savak és enyhén melegítő alkohol keretezik. Sárga húsú őszibarack, sárga alma, sárga szilva, édesfűszerek, enyhe süteményes és trópusi gyümölcsös érintés, némi citrusosság fedezhető fel ízben, a háttérben mogyoró, a lecsengésben édes gyümölcsök dominálnak. Szép bor. 6p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1617889897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása