A Borrajongó

Kacsától az aszúig - Balassa István a házban

2024. augusztus 12. 06:00 - furmintfan

Balassa István volt júliusban a Bortársaság Borász a házban eseménysorozatának vendége, kétszer is, mert a nagy érdeklődésre tekintettel egy második időpontot is meghirdettek. Balassa István eredetileg a Balaton környékéről származik, mégis a Tokaji borvidéken kezdett el borászkodni. Lassan 20 éve, 2005-ben alapította meg saját pincészetét, amely ma már 17,6 hektárnyi területtel rendelkezik (ebből 2,4 ha parlag) a borvidék 11 dűlőjében, 45 parcellában, Tokaj, Tarcal és Mád környékén. Mára a borvidék egyik legismertebb és legelismertebb borásza, aki a saját borok készítése mellett a Grand Tokaj szőlészeti igazgatójaként is tevékenykedik, ennek köszönhetően különleges rálátása van a borvidékre.

balassaborsuli2_1.jpg

Hét bort kóstoltunk, a sor elején rögtön a meglepetés tétel szerepelt, ezt követte a "Kacsa", a dűlős borok, majd természetesen szamorodni és aszú. Közben természetesen sok szó esett Tokajról, a borvidéket érő kihívásokról, változásokról, a furmintról és az édes borról.

Balassa István valószínűleg minden kóstolóján elmondja, hogy Tokaj a világ legbonyolultabb borvidéke. Köszönhető ez nagyrészt a különböző vulkáni és utóvulkáni tevékenységek nyomán kialakult rendkívül változatos domborzatnak és geológiai viszonyoknak, akár egy dűlőn  belül is. Ehhez jön még a botrytizálódás lehetősége, amely szintén eltérő az egyes dűlőkben. Ha még hozzávesszük ehhez a borvidék első számú fajtájának, a furmintnak a különböző klónváltozatait, valamint a klónokhoz legjobban passzoló alanyokat, akkor már tényleg egy nagyon bonyolult mátrix alakul ki, és szőlész-borász legyen a talpán, aki kiigazodik azon, hogy melyik ültetvény alkalmas inkább száraz, vagy éppen édes borok készítésére. Balassa István így a borvidék termőhelyeinek klasszifikációját sem tartja szükségesnek és reálisnak.
A klímaváltozás és az egyre gyakrabban előforduló extrém időjárási jelenségek egyre komolyabb kihívások elé állítják a borvidéket, és a borász szerint ennek viszonylag hamar igen kedvezőtlen hatása lehet. Balassa István szerint a klímaváltozás miatt célszerű lenne a borvidéken engedélyezett 6 fajta mellett más szőlőfajtákkal is dolgozni, tapasztalatai szerint a rajnai rizling és a chardonnay például jobban alkalmazkodik a változó viszonyokhoz, mint a furmint és társai. Balassa István szájából erőd mondatként hangzik, hogy utálja a furmintot, mint szőlőfajtát, mert bár a palackba zárt végeredményre büszke, de az addig vezető út nagyon nehéz és rengeteg munkával jár, és gazdaságilag sem könnyű jól kijönni a végén.

balassaborsuli3_1.jpg

Ami a konkrét Balassa szortimentet, illetve a most kóstolt borokat illeti, úgy tűnik, hogy a Szilágyi Lászlóval közös "ikrek" pezsgő egyszeri projekt volt, nem lesz folytatása. A választék alapkövét képező belépő bor, a "Kacsa" viszont igazi sikertörténet lett, a palackszám 8000 palackról 28000 palackra nőtt. A kezdeti útkeresés után egyre tudatosabban készül, de a borász szerint így is ennek a bornak a megalkotása jár a legtöbb idő és munka befektetésével, hogy évről évre konzekvensen hozza a már megszokott stílust. Érdekes adalék, hogy az alapbor sikere kedvezően hatott a dűlős száraz borok eladási számaira is.
Ami az édes borokat illeti, Balassa István 2013-ban, majd 2017-ben is több dűlőszelektált szamorodnit készített, és elmondása szerint nagyon örült, hogy a kiváló évjárat lehetőséget adott erre, de a jövőben nem tervez dűlőszelektált szamorodnikat vagy aszúkat forgalomba hozni. Sokakban felmerült kérdésként, hogy a cukor- és beltartalomban már 6 puttonyos aszúkkal versenyző szamorodnik nem jelentenek-e belső konkurenciát az aszúnak, de István válaszul annyit mondott, hogy kóstoljuk meg a sor végén a szamorodnit és az aszút, és rájövünk, hogy a két bor között nem a cukortartalom adja a különbséget.

 balassaborsuli1_1.jpg

(Balassa István két hű segítőtársával, Betonnal és Pitonnal, a boxerekkel)

Balassa Chardonnay 2023
Nem forgalmi tétel, a 2024-es már remélhetőleg az lesz. Intenzív illatában banán, mangó, trópusi gyümölcsök jelentkeznek először, majd fehér húsú gyümölcsök, virágok, körte csatlakoznak. Kóstolva lendületes és zamatos, a hordó szépen integrált, szinte nem is lehet érezni, a lecsengés közepesnél hosszabb. Ízében is hozza a trópusi gyümölcsös aromákat, mellettük citrusokat , sárga húsú őszibarackot, körtét és enyhe édes fűszerességet is kapunk, miközben izgalmas fanyarság és minimális sósság teszi izgalmasabbá a bort. 6p+

Balassa Furmint 2023
Fehér húsú gyümölcsök, körte, citrusok és egy kevés fehér virág színezi a tiszta, jól definiált illatot. Közepesnél könnyedebb, jó egyensúlyú bor, sima textúrával, sem a fa, sem a furmintot gyakran sújtó fenolosság nem bontja meg az összképet. A pici maradékcukor kedvesebbé teszi és az alacsony alkoholnak köszönhetően még jobban csúszik. Őszibarack, körte, alma, citrusok, csupa lédús gyümölcs. 6p

Balassa Betsek Furmint 2023
Az illatot édes fehér húsú gyümölcsök - körte, alma - színezik, némi virág és édesfűszer kísér, a háttérben egy kis nedves gyapjú motoszkál. A jól kitöltött kortyban feszes savak találkoznak a finoman krémes textúrával és az okosan adagolt hordóval. Az illatból megismert fehér húsú gyümölcsök és a diszkréten megjelenő édesfűszerek - vanília, szegfűszeg, szegfűbors - mellett citrusok is feltűnnek benne. 7p-

Balassa Szent Tamás Furmint 2021
Rétegzett illatában vilmoskörte, sárga húsú őszibarack, narancs, egy kevés mangó, édesfűszerek és narancsvirág. Kiegyensúlyozott és hosszú bor, tartalmas, erős közepes testtel, tömör maggal, még sincs benne semmi nehézkesség. Gazdag gyümölcsös jegyeit csak finoman kiegészíti a hordó, citrusok, fehér és sárga húsú gyümölcsök, enyhe trópusi érintés, a háttérben édesfűszerek és leheletnyi sósság, hosszú lecsengés. 7p+

Balassa Szent Tamás Hárslevelű 2023
Egy új telepítés második terméséből készült el ez a bor. Tiszta, kedves illat, fehér húsú őszibarackkal  és különféle virágokkal. A furmint után valamivel könnyedebb, szellősebb, közepes testű, enyhe krémességgel. Őszibarack, fehér és sárga húsú gyümölcsök, édes citrusok, finom édeskés fűszeresség adják a díszítést. A furmint után ennek a bornak kicsivel rövidebb a lecsengése. 7p

Balassa Édes Szamorodni 2021
100% furmint, 254 g/l maradékcukor, 7,5 g/l sav, 9% alkohol. Őszibarackbefőtt, barackos piskóta, trópusi gyümölcsök, diszkrét édes fűszeresség jellemzi az illatot. Koncentrált, gazdag, a krémes kortyban hosszan megmaradnak az ízek. Különféle trópusi gyümölcsök, barackfélék, édes citrusok, leheletnyi vanília és kandírozott gyömbér uralja az ízképet. 8p

Balassa Villő 6 puttonyos Aszú 2017
A Betsek terméséből készült a bor, 247 g/l maradékcukor, 7,8 g/l sav, 9% alkohol. A szamorodni után mélyebb, érettebb, gazdagabb az illata, aszalt gyümölcsök, sárgabarack, mazsola, mézeskalács, édesfűszerek, határozott botrytises karakter árad belőle. Szájban hömpölygősen sűrű, gazdag, krémes. Mély, összetett ízében aszalt gyümölcsök barackfélék, mangó, narancs- és kajszilekvár, édes citrusok, méz érkezik több hullámban. Valóban mélyebb, koncentráltabb, mint a (szintén nagyon komoly) szamorodni. 8p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9318458699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása